avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... După divorț, am rămas împreună de dragul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

După divorț, am rămas împreună de dragul copilului și am construit o casă pe care am amenajat-o din banii mei. Fostul soț a trecut-o pe numele lui, cum o pot trece doar pe numele meu?

Buna seara!Problema mea este urmatoarea:Eu sunt divortata din 2012 dar dupa divort am ramas impreuna pentru copil,mai mult am construit o casa impreuna care am amenajat-o eu,din banii mei munciti in strainatate dar fostul meu sot a trecut toata casa pe numele lui si eu doresc acum sa o trec pe numele meu!Mentionez ca el are doi copii dintr-o casatoarie anterioara iar noi doi avem un baiat!In cazul in care el moare primul,eu nu doresc sa dau parte copiilor sai,el a lasat fostei sotii un apartament complect mobilat si utilat pt copii sai,eu vreau ca intr-o zi sa ma trezesc in strada deorece nu sunt si eu trecuta pe casa ca proprietar!Va rog sa imi spuneti ce pot face in aceasta situatie?Si in momentul de fata eu lucrez afara de 7 ani!Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: andrey_f_c , utilizator 15:21, 10 Decembrie 2018
Am inteles!Va multumesc mult pt sfat si cu siguranta am sa-l urmez!Maine plec in tara pt o luna si sper sa rezolvam aceasta situatie si sa se ajunga la un acord xomun fara sa ajungem la judecata!

gi-jane2 a scris:

Pe femeie nu o obliga nimeni sa se casatoreasca , dar daca tot nu se casatoresc, ci convietuiesc impreuna , se gospodaresc impreuna, investesc impreuna, nu se pot purta ca si cum ar fi casatoriti , ca nu e acelasi lucru , asta insemnand ca bunurile nu sunt comune, ci ale celui ce le-a cumparat. Ca omul a facut casa cu banii dvs, lucrurile se complica, aveti un drept de creanta, adica dreptul la acele sume de bani pt ce ati investit, daca dovediti ca ati investit, dar nefiind casatoriri, exista si un termen de prescriptie si asta e mic, de 3 ani , ani care au trecut deja ca se socotesc de la data investitiei.
nu va pune nimeni sa va casatoriti, dar in acest caz, trebuie sa aveti mai multa grija de banii vostri, ca nu toti sunt corecti sa recunoasca aprotul dvs la achizitia lucrurilor si sa vrea sa va dea cat ati investit.
Vorbiti deschis cu el, poate accepta sa va dea o cota din casa.
Inteleg ca exista facturi si pe bunuri, bunurile acelea sunt ale dvs- daca ati cumparat mobila,
Apelati la un mediator, va poate ajuta sa ajungeti la o solutie care sa va convina amndurora.

"Medierea este o modalitate alternativa de rezolvare a conflictelor. O procedura prin care doua sau mai multe parti solutioneaza voluntar diferendul ce le desparte, apeland la o terta persoana - mediatorul autorizat.

Conflictul isi poate gasi rezolvarea prin acordul partilor si fara o decizie obligatorie venita dinspre instanta de judecata. De asemenea mediatorul este impartial, neutru, nu este un sfatuitor, nu este un judecator si nu impune o solutie. El sprijina partile sa ajunga la un acord, intreaga procedura fiind confidentiala.

Acordul, reprezentand vointa partilor, este aplicabil imediat si incontestabil, si poate fi investit cu titlu executoriu ulterior momentului semnarii sale de catre cei implicati."

Puteti apela si la un avocat care sa va explice amadurora la ce riscuri va expuneti daca ajungeti sa va judecati.

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

Aurea a scris:

Pai cum,vrea ea?Este datoria ei sa faca,mama,"sotie",femeie de servici,bucatareasa etc...si ca atare trebuie respectata,nu e ca o"hartie"de matrimoniu respecta mai mult drepturile unei femei decit una care nu are"hartie"care sa demontreze ca este"sotie"!Femeia trebuie respectata in toate sensurile si daca nu exista o lege care sa"apere"femeia in astfel de situatie ca a mea,atunci trebuie sa se faca o lege,nu se poate obliga o femeie sa se casatoreasca daca ea nu vrea,parerea mea este ca o"hartie"nu poate sa tina un cuplu impreuna!Aici legile sunt altfel,in Ro la lege apara cine plteste mai mult,din pacate...coruptie!

raluk0207 a scris:

Aurea a scris:

Sa presupunem ca doua persoane stau impreuna far sa fie casatoriti,fc copii impreuna,fac o casa impreuna iar dupa 10 ani vor s se desparta si fiecare sa mearga pe strada lui...Vreti sa spuneti ca trebuie sa fie casatoriti ca unul dintre ei sa-si ia partea care i se cuvine din timpul"concubinajului"sau ramaine tot celuilalt cre ramane in casa?Nu prea cred ca exista o lege care spune ca femeai nu are drept la nimic si pleaca din casa cu"coada intre picioare"dupa ani de"casnica"!Oricum eu am de pierdut banii investiti in casa ca putem sa-mi iau un apartament,ok,,mi muncesc inca 7 ani si imi pot lua casuta mea,pe numele meu,dar nu vad el cum va trai si intretine o casa de 120mp,daca nu munceste,dor l"negru"si baiatul meu la fel...Oricum va multumesc pt opinie!

gi-jane2 a scris:

Inteleg ce doriti dvs, dar e f important ce doreste el, fostul sot, pt ca din pacate, din acte, rezulta ca e bunul LUI.

Păi nu exista o astfel de lege.
Legal,concubinajul nu da nastere la nici un drept.
Nici asupra casei, nici de moștenire, nici nimic.
Femeia e "casnica" pentru că vrea ea. Nu a obligat-o nimeni.

Păi de asta ati ajuns unde ati ajuns.
Dacă aveați "hârtia, nu va mai plângeati acum pe aici.
Concubinajul nu da dreptul la nimic. Nu exista legea concubinajului. Poti sa stai si 100 de ani. De aceea se mai numeste și uniune liber consimțită. Pentru ca stai langa cineva pentru ca asa vrei si atat. Fără drepturi, fără obligații.
Si da, trebuie să fii căsătorit, să dobândești casa in timpul căsătoriei, ca să ai vreun drept la partaj.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu inteleg cum sunteti trecuta in CF atata timp cat terenul era al socrilor si apoi dat sotului.
Eu spun asa: mergeti la un avocat imediat cum ajungeti in tara si nu lasati timpul sa treaca pentru ca va fi mai greu. Verificati care e situatia, aratati actele casei, bunurilor, apoi negociati, insotita de un avocat, cu sotul.
Nu e usor, e o situatie la limita, dar in opinia mea bunurile e usor sa le solicitati si in caz de deces. Eu nu stiu insa exact ce bun e fiecare, daca la asta intra si tencuiala etc. Asa incat, mergeti sa va informati cu actele la dv.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are valoare mare testamentul, mai ales ca nu mai sunteti casatoriti. doar contract de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager, este cel mai un act. Punct
Ultima modificare: Luni, 10 Decembrie 2018
andrey_f_c, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in pretentii concubinaj ContSters291337 ContSters291337 Buna ziua! va rog daca se poate niste raspunsuri pt care multumesc anticipat: Am fost in concubinaj cu actualul sot timp de14 luni.Dupa 6 luni de concubinaj am ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.! suntem 4 mostenitori. bunurile sunt ale soțului ... Claudia Ioana Claudia Ioana Bună ziua.! Suntem 4 mostenitori. Bunurile sunt ale soțului primite moștenire de la părinții lui. Noi (eu, soțul și copilul nostru minor în prezent) am ... (vezi toată discuția)
Lmpartire teren intre soti iliescuelena iliescuelena Buna ziua, in mare : doi soti avand doi copii se despart , legal cu divort, dupa 10 ani de convietuire separata ; partajul copiilor s-a facut , dar partajul ... (vezi toată discuția)