Persoana spune ceeea ce vrea sa spuna si nu totul, evident. Ca la doctor. Daca nu spui tot, cum sa te diagnosticheze?. Speta prezentata frizeaza absurdul. Nicicum nu are cum sa fie asa. Formulati intrebari dupa ce iterati toate imprejurarile, Altfel nu va asteptati decat la raspunsuri ....pe langa!
Sunt de acord pepartea penala cu colega de mai sus. Pe parte civila vad ca sunt dovezi.
Totusi, fara sa mergeti la un avocat slabe sanse, mai trebuie auzit si restul povestii, sa vedem daca erati intermediar, daca a fost ceva nepotrivit in relatia cu clientul etc. Cum spune si dl. Damaschin mai sus.
Dvs. ati comis un fals in inscrisuri sub semnatura privata, prin contrafacerea semnaturii, respectiv prin imitarea acesteia, in conditiile in care prietenul respectiv v-a trimis semnatura pe whatsapp si dvs. ati imitat-o.
Mandatul dat unei persoane de a incheia/semna un contract, nu inseamna ca acea persoana va semna imitand semnatura partii din contract (in cazul dvs. a prietenului), ci ca va semna cu propriul nume si propria semnatura in calitate de mandatar. In contract apare la cumparator numele prietenului iar dvs. ati semnat incercand sa imitati semnatura acestuia.
Prin urmare, in eventualitatea unui proces civil pe care l-ati incepe sa va recuperati banii, aveti
toate sansele sa fiti acuzat de comiterea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Instantele de judecata, atat cele civile cat si penale, nu au in atributii sesizarea organelor de urmarire penala. Instanta poate face anumite constatari in anumite tipuri de infractiuni care tin, de regula, de politia sedintei de judecata.
In procesele civile, uneori (in partatul intre soti sau fosti soti, de exemplu), se aduc dovezi din care reiese clar ca un sot a semnat pentru celalalt sau ca s-au facut castiguri din vanzari ilegale de bunuri, munca la negru etc. Nu cunosc ca vreo instanta sa fi sesizat vreodata organele de cercetare.
Daca intrebam la o sectie de politie cate dosare i-au venit din instanta, cred ca nu intelege ce vrem...
In privinta mandatului, el a fost verbal si nu poti, in baza unui mandat verbal sa intocmesti actele pentru masina. Ba mai mult, sunt autoritati de stat unde, pentru a face demersuri legale in numele si pentru alta persoana, e nevoie nu numai de o procura, dar si sa fie autentica.
de exemplu, la DRPCIV Bucuresti si Ilfov, daca inscrii un vehicul pe o persoana juridica, poti folosi o procura sub semnatura privata insa daca vrei sa inscrii un vehicul pe alta persoana fizica e necesara o procura autentica.
Mai mult, nu poti cumpara un autovehicul pe numele si pe seama sotului, de exemplu, in baza mandatului dintre soti. Legea zice da, practica ba.
Demersurile catre autoritati sunt, uneori, atat de incurcate si aiuristice incat oamenii folosesc artificii. In esenta, intr-o infractiune conteaza numai pericolul social. Eu, ca civilist, vad un pericol social redus aici.
Oricum ar fi, atat instanta de judecata, cat si persoanele din sala de judecata au aceleasi atributii de a raporta o infractiune, anume a raporta in calitate de bun cetatean, atat.
Pe de alta parte, ma intreb daca domnul care a cumparat masina, prietenul ajutat, nu a folosit actul fals... si ar fi un uz de fals cu care, in opinia mea, se poate negocia?
Credca sunt suficiente dovezi, inclusiv intentii clare de inselaciune poate gasiti astfel incat sa negociati pentru restul banilor. Inca odata, daca e valabila povestea cu prietenii etc.