avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale CEc ul =instrument de garantie??
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

CEc ul =instrument de garantie??

CEC ul este instrument de garantie???
dosar in baza legii 64/95.........am 4 file cec investite cu formula executorie.......intrebarea mea este: Cec ul imi poate face creanta garantata????
daca da pe ce temei legal tre sa ma axez????
multumesc
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 17:52, 2 Mai 2006
Buna Monya! Ma tem ca filele de CEC pe care le detii nu pot fi considerate instrument de garantie a creantei in conditiile Legii nr. 64/1995. Iti spun acest lucru pentru ca in cazul in care detii o creanta impotriva unei societati aflate in stare de insolventa / reorganizare sau faliment recuperarea acesteia o vei putea face numai dupa inregistrarea acesteia in tabelul creantelor debitoarei respective.
Ca sa fiu mai explicita:
1. daca debitoarea este in reorganizare iti vei recupera creanta in ordinea stabilita prin graficul de plati cuprins in planul de reorganizare;
2. daca debitoarea se afla in procedura falimentului atunci iti vei recupera creanta in urma unui plan de distributie intocmit lichidatorul judiciar si aprobat de judecatorul sindic. Plata se va face in ordinea stabilita de art. 122 din Legea nr. 64/1995.

Cum in situatia ta creanta e "garantata" cu file CEC ma tem ca nu ai decat o simpla creanta chirografara pe care o vei obtine numai daca debitoarea are un patrimoniu destul de consistent.

In ceea ce priveste filele de CEC te-ai putea indrepta cu o actiune impotriva persoanelor fizice care au avut mandatul sa emita astfel de instrumente de plata "fara acoperire" (vezi art. 215 Cod Penal - Inselaciune) sau, mai ai o posibilitate de indreptare impotriva organelor de conducere ale debitoarei (vezi art. 137 sau 147 din Legea nr. 64/1995).

Sper ca te-am putut ajuta intr-un fel!
Multa bafta!
In principiu,ti-a raspuns antescriitoarea.
Dar daca te referi la fila CEC ca si instrument de garatare a platii sumei inscrise si nu ca instrument de plata efectiv-situatia se schimba putin.Daca e inceputa procedura din 64,esti un simplu creditor chirografar.CECul nu iti confera nici un privilegiu,vis-a-vis de celilati creditori.
In cazul in care CECul este eliberat ca si instrument de plata se poate incerca o plangere penala pt inselaciune.Daca este instrument de garantare(s-a eliberat initial o fila/file in alb,n-a fost introdus la termen,etc),atunci poti sa uiti de penal,fiindca solutia este unanim acceptata de practica:nu exista inselaciune raportat la momentul eliberararii filei,iar rezultatul este scoatere de sun UP,sau achitare.
Mai trebuie vazut cand a fost eliberat CECul/urile:Doamne feri sa fi eliberat CECul dupa inceperea procedurii din 64 si dupa ridicarea dreptului de administrare.....,ca atunci e groasa in ce-l priveste pe emitent-administratorul semnatar.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Aprilie 2006
paulvm, utilizator
Creantele garantate pe Legea 64/95 republicata sunt ipotecile, garantiile mobiliare transcrise si sechestrele puse de finante si avas.
Cecurile in mod normal sunt instrumente de plata cu decontare imediata, prin ele neputand fi garantata nici macar efectuarea unei plati, desi am observat ca unele societati solicita file CEC drept garantie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare fila cec -urgent!!!! Moga Moga Va rog mult sa-mi dati urgent un sfat si anume: Cum pot solicita in baza unei file cec refuzate la plata, atat executarea silita a societatii cat si ... (vezi toată discuția)
Fila cec ankalaura85 ankalaura85 Ce se intampla daca o societate nu isi achita datoriile catre o alta societate careia i-a dat o fila cec ca si garantie?in cazul asta are de suferit si ... (vezi toată discuția)
Fila cec fara contract bogdan2511 bogdan2511 Buna ziua, Societatea noastra a primit ca si garantie pentru plata unor facturi o fila CEC in alb si un bilet la ordin in alb. Deoarece clientul nu a mai ... (vezi toată discuția)