avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesorala?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesorala?

Buna seara. Soacra mea locuieste in casa ramasa mostenire de la mama sa, decedata acum mai bine de 25 de ani. Sunt 4 mostenitori (fii/fiice) ramasi in urma ei, inclusiv soacra mea. Niciunul dintre ei nu a depus cererea de acceptare a mostenirii, dar soacra mea locuieste in casa respectiva de ani buni, are mutatie pe adresa, a facut imbunatatiri la casa din banii proprii. As vrea sa stiu daca ceilalti mostenitori mai au acum drept la mostenire, odata ce nu au facut cererea de acceptare a mostenirii si daca mai este necesara dezbaterea masei succesorale. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:24, 12 Decembrie 2018
Buna seara,
Incercati o dezbatere in instanta si invocarea art. 700 vechiul cod civil.
Nu cred sa aveti sanse dar puteti sa solicitati ca toate imbunatatirile sa nu fie trecute in valoarea masei succesorale.
Solicitatio atribuirea bunului in materialitate urmand sa platiti sulte celorlalti.
Dreptul la mostenire este imprescriptibil.
Va sfatuiesc sa solicitati ajutorul unui avocat.
De ce se solicita atunci depunerea declaratiei de acceptare a mostenirii in termen de 1 an? Si de ce unor persoane li se refuza dreptul la mostenire invocandu-se exact lipsa acestei declaratii sau nedepunerea ei in termen de 1 an de la decesul persoanei care detinea bunul de patrimoniu?
Buna seara,
Cred ca nu va pricepeti la drept, dumneavoastra nu veti dezbate succesiunea pe noul cod civil ci pe vechiul cod civil.
Acceptarea expresa sau tacita, dupa acel cod trebuia sa fie facuta in 6 luni.
Dar exista ACCEPTARE EXPRESA sau TACITA.
De aceia v-am sfatuit sa invocati prevederile art. 700 C.Civ.Cuza.


deliabrett32 a scris:

De ce se solicita atunci depunerea declaratiei de acceptare a mostenirii in termen de 1 an? Si de ce unor persoane li se refuza dreptul la mostenire invocandu-se exact lipsa acestei declaratii sau nedepunerea ei in termen de 1 an de la decesul persoanei care detinea bunul de patrimoniu?


Asa, ca sa dea mostenitorilor o oarecare siguranta ca nu vor fi exclusi/omisi/uitati/nedeclarati.
In practica, nici un mostenitor nu va fi exclus sau nu isi va pierde dreptul din acest motiv.
Eu una, nu am vazut niciodata o atare situatie.
Se considera ca mostenitorii au acceptata tacit succesiunea prin preluare, folosinta si administrare de bunuri. (au platit impozitul, au adus imbunatatiri, au lucrat pamantul, au varuit, au schimbat un bec, au dat cu matura prin curte etc etc).
Este extrem de greu de dovedit ca in decurs de 20 de ani mostenitorul respectiv nu a facut nici un astfel de act de acceptare tacita, niciodata.
Ah, de adus niste martori mincinosi in instanta, e usor. Dar slabe sanse ca instanta sa ia act de acest aspect.
De regula, mostenitorului care a depus mai multe diligente ii revine imobilul (in viziunea lui i se pare ca a castigat procesul). Dar va fi obligat sa achite celorlalti sume de bani cu titlu de sulte, reprezentand contravaloarea partilor acestora. Ca fratele X a primit in final niste bani, nu inseamna ca si-a pierdut dreptul la succesiune.
Si da, este necesara dezbaterea succesiunii.
O declaratie de acceptare nu te transforma in proprietar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobandire mostenire ContSters223764 ContSters223764 Buna ziua, In cazul in care exista 4 copii, tatal decedeaza, unul din cei 3 copii locuieste in casa parintilor impreuna cu mama ramasa in viata. Tatal a ... (vezi toată discuția)
Mostenire ALINACOVACI ALINACOVACI Imi puteti spune va rog, care este termenul in care se poate dezbate o mostenire, de la decesul unei persoane? Adica, daca exista un termen limita. Multumesc! (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire vovy vovy Intrbuintez terenul agricol si casa tatalui meu, de la moartea sa. Nimeni nu a facut nici un demers pana acum (20 de luni de la deces). Vreau sa aflu daca ... (vezi toată discuția)