avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Refacturare energie electrica
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Refacturare energie electrica

buna ziua! am o nelamurire f mare...sunt chirias intr-o locatie unde sunt titular de contract la energie electrica,un alt chirias tot din aceasta locatie vrea ca eu sa ii emit factura utilitati pentru suma care o are el de plata...
intrebarea mea este daca este legal acest lucru?iar eu voi plati tva pe aceasta suma?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 17:31, 15 Decembrie 2018
Norme Cod fiscal TVA;
30. (1)

(4) În cazul refacturării de cheltuieli, se aplică structura de comisionar conform prevederilor pct. 7 alin. (4) sau, după caz, ale pct. 8 alin. (3). Totuși, structura de comisionar nu se aplică în situația în care se aplică prevederile pct. 30 alin. (4) și (5), respectiv dacă sunt cheltuieli cu impozite și taxe sau sunt cheltuieli accesorii, care cad în sarcina furnizorului/prestatorului în legătură cu operațiunile pe care le-a realizat, fiind recuperate de la client.

(5) Se consideră că are loc o refacturare de cheltuieli, în sensul alin. (4), atunci când sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

a) persoana impozabilă urmărește doar recuperarea contravalorii unor achiziții de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele său, dar în contul altei persoane;

b) persoana impozabilă nu recuperează mai mult decât cheltuiala efectuată.

(6) În măsura în care persoana impozabilă poate face dovada că singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind îndeplinite condițiile prevăzute la alin. (5), nu este obligată să aibă înscrisă în obiectul de activitate realizarea livrărilor/prestărilor pe care le refacturează. Spre deosebire de situația prezentată la alin. (3), în cazul structurii de comisionar persoana impozabilă are dreptul la deducerea taxei aferente achizițiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, în condițiile legii, și are obligația de a colecta taxa pe valoarea adăugată pentru operațiunile taxabile. Se consideră că la aplicarea structurii de comisionar exigibilitatea pentru operațiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de către persoana care refacturează cheltuieli efectuate pentru alte persoane, indiferent de natura operațiunilor refacturate. Pentru fiecare cheltuială refacturată se va aplica regimul fiscal al operațiunii de refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrării/prestării, cotele, scutirile livrării/prestării refacturate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refacturarea unei taxe (obtinere aviz) contabildb contabildb Refacturarea unei taxe (obtinere aviz) facuta in numele beneficiarului unei lucrari este sau nu purtatoare de TVA, in ce baza legala? (vezi toată discuția)
Refacturare utilitati chiriasi contabilitate ionela11 ionela11 Buna ziua, Pe ce cont se inregistreaza in cazul unei societati comerciale facturarea utilitatilor lunare catre chiriasi.....461 sau 758?firma care ... (vezi toată discuția)
Dublare tva nagyjudith nagyjudith Inchiriez apartament de la o firma. Facturile de utilitati ( cu TVA inclus in factura) ajung la proprietar.La refacturarea cheltuielilor (chirie, utilitati) ... (vezi toată discuția)