avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Refacturarea unei taxe (obtinere aviz)
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Refacturarea unei taxe (obtinere aviz)

Refacturarea unei taxe (obtinere aviz) facuta in numele beneficiarului unei lucrari este sau nu purtatoare de TVA, in ce baza legala?
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2022
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 23:33, 9 Mai 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca pt acea taxa nu s-a dedus TVA la obtinerea ei , nu este purtatoare de TVA.

Nu rezulta din descrierea dumneavoastra ca aceste cheltuieli au legatura cu o livrare sau prestare de servicii de la societatea dumneavoastra catre cealalta societate, deci putem considera ca operatiunea este o refacturare de cheltuieli pentru care tratamentul TVA este prevazut la pct. 31 alin. (4)-(6) din Norme:

„31. (4) In cazul refacturarii de cheltuieli, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 7 alin. (4) sau, dupa caz, ale pct. 8 alin. (3). Totusi, structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se aplica prevederile pct. 30 alin. (4) si (5), respectiv daca sunt cheltuieli cu impozite si taxe sau sunt cheltuieli accesorii, care cad in sarcina furnizorului/prestatorului in legatura cu operatiunile pe care le-a realizat, fiind recuperate de la client.

(5) Se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli, in sensul alin. (4), atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) persoana impozabila urmareste doar recuperarea contravalorii unor achizitii de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele sau, dar in contul altei persoane;
b) persoana impozabila nu recupereaza mai mult decat cheltuiala efectuata.

(6) In masura in care persoana impozabila poate face dovada ca singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind indeplinite conditiile prevazute la alin. (5), nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza.
Spre deosebire de situatia prezentata la alin. (3), in cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile.


Se considera ca la aplicarea structurii de comisionar exigibilitatea pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de catre persoana care refactureaza cheltuieli efectuate pentru alte persoane, indiferent de natura operatiunilor refacturate.

Pentru fiecare cheltuiala refacturata se va aplica regimul fiscal al operatiunii de refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile livrarii/prestarii refacturate.”

Prin urmare, pentru fiecare cheltuiala refacturata se va aplica regimul fiscal al operatiunii de refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile livrarii/prestarii refacturate.

Taxele scutite se vor fi facturate fara TVA (treceti 0 la rubrica TVA), aplicand astfel regimul fiscal al operatiunii refacturate. In declaratia 394 se inscriu numai operatiunile taxabile. In cazul refacturarii unei taxe fara TVA, factura respectiva nu face obiectul declaratiei 394.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refacturare energie electrica Ani Otet Ani Otet buna ziua! am o nelamurire f mare...sunt chirias intr-o locatie unde sunt titular de contract la energie electrica,un alt chirias tot din aceasta locatie vrea ... (vezi toată discuția)
Refacturare utilitati chiriasi contabilitate ionela11 ionela11 Buna ziua, Pe ce cont se inregistreaza in cazul unei societati comerciale facturarea utilitatilor lunare catre chiriasi.....461 sau 758?firma care ... (vezi toată discuția)
Refacturare cheltuieli ce au tva 5% Yna yna Yna yna Trebuie sa refacturez catre un client un eveniment de catering. Am o cheltuiala de la un furnizor cu tva 5 %. Cu ce cota de tva refacturez? Multumesc (vezi toată discuția)