avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Am girat un credit iar acum banca imi cere executarea, ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Am girat un credit iar acum banca imi cere executarea, ce pot face?

La inceputul anului 2009 am girat o colega ptr contractarea unui credit la banca "Bancpost".In data de 11.11.2009 am primit prin posta o somatie de executare silita din partea "Directiei urmarire credite bancpost" prin care mi se solicita sa platesc in termen de 48 ore restantele+penalitatile aferente,intrucat beneficiarul creditului nu le-a achitat la timp. Mentionez ca prin aceasta somatie de executare silita am luat pentru prima data la cunostiinta despre faptul ca ,colega respectiva nu a mai platit ratele,anterior acestei somatii neexistand nici o instiintare din partea bancii despre situatia existenta,mai mult decat atat in aceasta somatie de executare ,Bancpost in mod neadevarat specifica faptul ca as fi fost atentionat prin "notificari,mesaje sau apeluri telefonice"ca nu mi-am achitat debitul. Mentionez ca mai exista un girant,iar acela nu a primit nimic pana in prezent.
-Este corecta procedura bancii in astfel de situatii,sa treaca direct la executare silita fara instiintari prealabile?
-Daca nu,ce se poate face?
-De ce nu a fost instiintat si celalat girant,sumele neachitate nu trebuie sa se imparta la ambii giranti?
Cel mai recent răspuns: daewoo , utilizator 09:41, 18 Noiembrie 2009
Cu siguranta ca banca va va face dovada notificarii dvs. cu vreun borderou, astfel incat in acest moment este corecta procedura executarii silite. Dvs. nu va ramane decat prin actiune in instanta sa solicitati obligarea colegei, sa va plateasca suma ce v-a solicitat-o banca, reprezentand restantele si penalitatile aferente.
De multe ori,nu este bine s-o girati nici p e mama (vorba dusa la extrem).....dar cum la noi bancile au un comportament incalificabil cu "clientul".......am o intrebare :
-pt.d-na "rodica382002"-datorita caracterului "somatiilor"/"notificarilor"....cum ramine cu procedura notificarii care are niste particularitati si mai ales cum ramine cu producerea datei certe de luare la cunostiinta (confirmarea de primire anexata la borderou sau returul postei/curierului cu mentiuni atasat la borderou) data dupa care sa inceapa executarea silita,solidaritatea girantilor,s.a.m.d.p...... Intreb,deoarece multi se pling de "punerea in fata faptului implinit",fara a avea habar ca s-a pus in aplicare o procedura pe care cel ce-a initiat-o n-a respectat-o...exista in banci niste "ofiteri de credit" ( ce denumire pompoasa),care habar nu au de proceduri si legalitate,dar care au niste date la dosarul creditului,cu adrese,numere de telefon,etc..... Si,da,finalul este in instanta,fiindca din pacate,orice nerespectare de procedura are la noi prezumtia de legalitate si lipsa abuzului,ce produce efecte pe care numai instanta le opreste!
Cu respect!
Va recomand sa le faceti o notificare, trimisa prin posta cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire, prin care sa ii anuntati ca, in conformitate cu prevederile art.1662 Cod civil, creditorul (banca) se indreapta in primul rand impotriva averii debitorului si dupa ce a epuizat toate caile are dreptul de a se indrepta asupra girantului.
Buna ziua
Trebuie sa cititi cu atentie contractul. Acolo pot exista clauze care permit bancii sa inceapa o procedura in ordine care va dori, poate fi o clauza referitoare la renuntarea la beneficiul discutiunii sau diviziunii.
Daca unul dintre d-vostra va plati se poate intoarce impotriva debitorului principal, pentru recuperarea sumelor.
Obligatiile decurgand dintr-un contract de credit bancar sunt obligatii comerciale. In conformitate cu prevederile art. 42 C.com., in obligatiile comerciale codebitorii sunt tinuti solidar, afara de stipulatie contrarie, aceasta prezumtie existand si contra fideiusorilor, chiar necomercianti, care garanteaza o obligatie comerciala.Ceea ce doresc sa va spun este ca, in calitate de girant (fideiusor), raspundeti in solidar cu persoana pe care ati girat-o. Aceasta inseamna ca banca va poate urmari pe oricare dintre dvs. pentru intreaga datorie, fara a exista o ordine de preferinta. Singura cale legala pe care o aveti este de a va intrepta cu actiune in regres impotriva debitorului principal in situatia in care faceti dovada ca banca v-a executat pe dvs. Nu puteti opune bancii beneficiul de discutiune intrucat, asa cum v-am spus, obligatia este solidara.

Alte discuții în legătură

Amanare poprire calytul calytul Pot face o adresa la exectorul bancar prin care sa demonstrezez ca eu ca si girant am rate mai mari decat salariul, si sa nu-mi puna poprire pe salar.? Conform? (vezi toată discuția)
Obligatiile girantului in cazul in care titularul creditului nu mai achita ratele danielu_vd danielu_vd In anul 2005 am girat un prieten care a imprumutat 11.800 lei de la o institutie bancara. La inceput si-a achitat ratele, dar dupa un timp am inceput sa ... (vezi toată discuția)
Executare silita garant ipotecar stoicamir stoicamir Buna ziua, As avea nevoie de un raspuns pentru urmatoarea situatie: Acum 5 ani, mama mea a eliberat o procura unei persoane pentru a pune ipoteca pe un teren, ... (vezi toată discuția)