avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită obligatiile girantului in cazul in care titularul ...
Discuție deschisă în Executare silită

obligatiile girantului in cazul in care titularul creditului nu mai achita ratele

In anul 2005 am girat un prieten care a imprumutat 11.800 lei de la o institutie bancara. La inceput si-a achitat ratele, dar dupa un timp am inceput sa primesc notificari - telefonic si in scris - din partea bancii, prin care mi se aducea la cunostinta ca titularul creditului a ramas in urma cu plata. De fiecare data cand discutam cu acesta, primeam asigurari ca isi va plati restantele, apoi urma o perioada cand nu mai primeam nimic din partea bancii. Dupa o perioada de timp nu am mai primit nici un fel de notificari si, cum el se mutase din oras si avea alt loc de munca, am crezut ca isi achita ratele la scadenta. Saptamana trecuta am primit un telefon, la locul de munca, din partea unei firme de recuperare a debitelor, fiind instiintat ca banca a transmis dosarul cu datorii restante societatii respective si ca eu, impreuna cu celalalt girant, am avea de plata suma de 18.500 lei in contul acestei societati. Din discutia pe care am avut-o cu inspectorul de credite de la banca, am inteles ca dosarul fusese transmis societatii de recuperare a debitelor in cursul anului 2008 si ca banca nu mai detine date cu privire la acest dosar. Avand in vedere ca nu mi s-a mai adus la cunostinta, de catre banca, faptul ca existau restante referitoare la acel credit, precum si faptul ca dosarul a fost "vandut" acelei societati, este normal sa fiu acum pus la plata unei sume care depaseste, in mod cert, suma pe care titularul creditului o datora bancii la momentul la care dosarul a fost transmis firmei de recuperare? Iar, in cazul in care, totusi, voi fi obligat la plata, suma poate fi divizata intre cei doi giranti? Si, daca acest lucru este posibil, de unde am garantia ca dupa ce voi efectua plata sumei care imi revine in urma divizarii, firma de recuperare nu va mai ridica si alte pretentii - nu imi va mai cere sa achit si cealalta parte, in ideea ca celalalt girant intra si el in imposibilitate de plata? Trebuia sa treaca atata timp si sa se adune o suma atat de mare ca sa fiu, in fine, instiintat? Va rog sa ma sfatuiti ce as putea face in aceasta situatie. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 23:50, 25 Februarie 2010
s-ar putea ca suma se nu se imparta si ca cei 2 giranti sa raspunda solidar pt acel credit
Trebuie sa platiti impreuna cu celalalt girant. S-au adunat penalitatile.
Aveati la dispozitie beneficiul de discutiune - adica sa solicitati creditorului sa se indrepte in primul rand impotriva debitorului cu executarea silita.
Dar, puteti sa va indreptati asupra debitorului ( prietenul care a luat banii) cu o actiune in instanta pt recuperarea sumei platite in locul lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata ratei la banca jean59 jean59 O cunostinta a facut un imprumut la banca si nu a platit rata 2 luni.Pentru suma luata de la banca a avut si 2 giranti care au girat cu bunuri imobile pentru a ... (vezi toată discuția)
Am girat un credit iar acum banca imi cere executarea, ce pot face? daewoo daewoo La inceputul anului 2009 am girat o colega ptr contractarea unui credit la banca \"Bancpost\".In data de 11.11.2009 am primit prin posta o somatie de executare ... (vezi toată discuția)
Girant la "prieten" collen collen M-am bagat girant la prietena unui fost coleg pentru a recupera o suma care mi-o datora....Acum am primit tel de la banca ...rata este in urma cu 2 luni si ea ... (vezi toată discuția)