avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Doresc să-i transfer o sumă de peste 10.000 euro ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Doresc să-i transfer o sumă de peste 10.000 euro copilului meu major. Cum să procedez ca suma să nu fie impozitată?

Buna ziua! Doresc a transfera o suma de peste 10.000 euro copilului meu major.
Pentru a fi cert ca acesta nu va fi intrebat de taxe de impozit pe acesti bani sau conform vreunei legi este nevoie de act de donatie la notar sau este cu siguranta suficient doar transferul banilor?
Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 21 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Da
2. Nu se considera implicit un imprumut. Daca e imprumut trebuie specificat expres acest lucru, precum si un termen de restituire. In general, actele nu "se considera" a fi ceva, de la sine. Ori sunt, ori nu.
Daca nu sunt (lucru care trebuie dovedit cu mijloace de proba), doar instanta poate constata ca actul a fost de fapt altceva.
3. Da.
4. Da.
Restul scenariilor sunt clare, insa daca transfer, dupa cum ar fi cel mai simplu, intreaga suma fiului meu fara a face acte aditionale ce mentioneaza natura transferului, in cazul in care autoritatea fiscala este interesata de natura sa in vederea impozitarii sau provenienta banilor, ar ajunge declaratia mea verbala cum ca fost o donatie ?
As prefera sa trec peste perfectarea actelor notariale in momentul de fata, mai ales in vedere ca in imediata perioada cred ca toata lumea este in vacanta.
Va multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Un sfat prietenesc : nu sariti peste un act notarial din comoditate. S-ar putea sa ajungeți să regretat mai tarziu.
In plus, care e graba? De ce nu puteti încheia în ianuarie?

Multumesc pentru sfat si il inteleg.
Am urmat totul pana la ultimul detaliu la vanzari si cumparari anterioare prin notariat, nu am sarit nimic din comoditate, insa recunosc ca, mai ales avand de-a face in ultima vreme cu acestea (suma ce vreau sa o transfer provine dintr-o vanzare imobiliara recenta pentru care am avut de alergat destul de mult), nu-mi prea mai face placere sa stau pe la notariate si eventual sa si dau bani pe acte ce nu sunt absolut necesare. Totodata, desi stiu ca parerea personala nu are valoare in fata legii, in acest caz, ca parinte ce doresc sa dau o suma de bani fiului meu, mi se pare putin exagerat sa fiu nevoit sa fac un act notarial pentru ca practic sa declar lipsa pretentiilor mele ulterioare, ci mi s-ar parea normal sa o fac doar in cazul in care am unele.
Pot astepta pana in luna ianuarie, insa doresc totusi sa scap cat mai rapid de aceasta perioada de umblat dupa acte si pierdut timp.
Va multumesc pentru sfaturile repetate si va urez sarbatori fericite!
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti după ce sa umblati.
Dureaza maximum o oră și nu va trebuie decât actele de identitate, certificatul de nastere al fiului și dovada transferului.
Nu e vorba de a avea pretenții dvs. Este vorba de a avea altii pretenții.

Alte discuții în legătură

Donatiile online catre ong-uri Traian Cosma Traian Cosma Buna ziua. As dori sa (imi) clarific chestiunea donatiilor online catre ONG-uri, mai exact in ce baza legala se fac acestea avand in vedere ca legea specifica ... (vezi toată discuția)
Donatie in bani ady09 ady09 Daca parintii mei imi doneaza o suma de bani ,aceasta este impozabila sau nu.Donatia terbie facuta obligatoriu notarial sau sunt si alte cai? Multumesc (vezi toată discuția)
Transfer bancar zaqk zaqk Buna ziua, Daca socrii vor sa imi faca un transfer bancar cu o suma de bani (60 000 de euro), avans pentru achizitionarea unei locuinte, pe banii aceia ... (vezi toată discuția)