avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită retineri pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Executare silită

retineri pensie de invaliditate

se poate retine din pensia de invaliditate revizuibila cheltuieli de judecata si taxe de excecutare silita ?
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 10:25, 25 Ianuarie 2019
buna ziua, la aliniatul (3) -salariul minim pe economie este in jur de 2000, lei iar pensia de invaliditate revizuibila de 743 lei, a-3-a parte din salariul minim,
-la aliniatul (4) -Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca , ,,, -intrucat pensia este revizuibila si trebuie sa ma duc la comisia expertiza din 2 in 2 ani, consider ca retinerea este ilegala.
Va rog din suflet, sa-mi spuneti ce sa fac, intrucat nu-mi ajung banii nici de mancare.
Va multumesc anticipat, cu stima,
Revizuibila sau nu, e pensie, nu e ajutor.
Puteti face contetstaie la executare pe motiv ca nu va ajungeti, dar nu cred sa va ajute prea mult.
Se poate cere prin INSTANȚĂ aplicarea ART. 729, ALIN. (3) NCPC prin care să se rețină din pensie doar suma care depășește 631,50 lei.
743 - 631 = 112

112 lei ar fi poprirea corectă dpdv legal.

Casa de Pensii nu va accepta de bună voie aplicarea acestui articol de lege, ci doar obligată de Instanță. Funcționarii vor motiva că ei sunt doar TERȚ POPRIT și execută ordinul de poprire.

O variantă mai simplă ar fi negocierea cu Executorul Judecătoresc privind respectarea limitelor urmăririi veniturilor bănești.

Conform legii Pensiile de Asigurări Sociale indiferent că sunt de boală, sau de limită de vârstă..., sunt supuse popririi pentru sumele care depășesc 50% din salariul minim NET.
Ultima modificare: Joi, 24 Ianuarie 2019
Dapix, utilizator
buna ziua,
salariul minim este in jur de 2.000 lei, si pensia de 743 lei , 1/3 din salariul minim. nu depaseste 50% din salariul minim pe economie. in acest caz ce este de facut ?
va multumesc anticipat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În lege se vorbește de salariul minim NET, nu de brut.

1.263 lei este salariul minim NET începând cu luna Ianuarie-2019.
2.080 este salariul minim brut, dar legea se raportează la net.

Pensia de 743 depășește 50% din salariul minim NET, și astfel se poate pune poprire pe diferența care depășește 50% din salariul minim net care este în cuantum de 631,50 lei.
Ultima modificare: Vineri, 25 Ianuarie 2019
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire pensie minima alialex alialex Bună ziua, Soțul meu este pensionar (pe caz de boală) cu un venit de 800 lei format di 256 lei pensie și 544 indemnizație socială. Are o poprire la ... (vezi toată discuția)
Modul de calcul a popririi pe pensie luiza12 luiza12 Buna ziua! va rog,cum se poate calcula si care este legea dupa care se calculeaza o poprire urmatoarea situatie: -sunt 2 creditori la o pensie de ... (vezi toată discuția)
Poprire pensie popem popem Buna dimineata Se poate pune poprire pe o pensie revizuibila in cuantum de 428 lei ? Art. 728 ... (vezi toată discuția)