Pensie de întreținere achitată din când în când și executare silită părinte rezident pentru nerespectarea programului de vizită, deși tatăl este cel care nu vrea să ia copilul conform hotărârii judecătorești. Ce pot face, și cum mă pot apăra?
Ma aflu în următoarea situatie: am introdus cererea de divorț in noiembrie 2016, iar în ianuarie 2018 s-a dat pronunțarea divorțului și minora în vârstă de 12 ani mi-a fost încredințată. În hotărâre se specifica ca fostul trebuie sa plătească pensia de întreținere din momentul în care a fost introdusa cererea, lucru care nu s-a întâmplat, nici măcar nu este la zi din momentul în care s-a dat pronunțarea.
Plătește pensia când își aduce aminte, o luna nu, doua da. În luna iunie m-am dus la executor, și suntem deja în luna decembrie, iar el nu a plătit nimic retroactiv și nici măcar pe noiembrie și decembrie nu a pus pensia.
A doua situație este ca în luna noiembrie m-am trezit în posta cu o executare silita în ceea ce privește programul tatălui de vizita. Cu alte cuvinte m-a dat la executor ca nu respect programul de vizita, deși într-o discuție avuta cu el mi-a spus de ce sa o ia la programul stabilit în hotărâre, ca el vrea sa o ia când poate și cât vrea copilul.
Fiind într o zi de joi când am primit somația în care trebuie sa specific ca trebuia sa achit a doua zi și suma de 1700ron cheltuieli de executare și onorariul executorului, a doua zi m-am prezentat cu copilul la executor sa aflu despre ce este vorba, pentru ca începea și al treilea week end în care tatăl minorei trebuia sa ia minora. Am declarat la executor scris ca mi voi respecta obligațiile din hotărâre.
În aceeași zi de vineri am ieșit cu copilul la poarta sa așteptăm să vină să o ia. Nu a venit, deși copilul l-a sunat, el spunând senin ca e prin oraș. În următoarea perioada lucrurile au decurs destul de normal, au fost 2 week enduri în care minora a fost la tata asa cum scrie în hotărâre.
Acum de sărbători i-am trimis un mesaj în care i-am cerut să-mi spună când ia copilul de Crăciun, pentru ca minora și-a exprimat dorința sa meargă la el de Crăciun și Anul nou cu mine. Precizez ca are dreptul 5 zile în vacanta de iarna, un an de Crăciun, un an de Anul Nou. Mie nu mi-a răspuns la mesaj, în schimb ii zicea copilului la telefon ca să vadă dacă o ia, ca așteaptă nu știu ce răspuns.
Neluand-o de Crăciun și aflandu-ma sub executare, i-am trimis mesaj când ia copilul de Anul Nou... nu mi a răspuns. Intreb:
1. Pentru pensia de întreținere pentru neplata de 2 luni consecutive, ianuarie fiind deja a treia luna cum pot proceda (menționez ca din cea retroactiva nu a plătit nimic, având executare pentru suma de 3200ron)? Pot depune plângere la parchet la începutul lunii ianuarie?
Și 2: eu pot merge la executor sa cer respectarea programului din hotărâre din partea tatălui minorei? Cine trebuie sa constate ca eu îmi respect obligațiile din hotărâre? Executorul nu s-a prezentat nici măcar o data sa constate ca eu îmi respect obligațiile.
Menționez ca am depus la judecătorie contestație pentru sumele din somație, care sunt exagerate.
Am insistat cu mesajele asa cum mi-ati sugerat. Mi-a răspuns ca își va face dreptate singur. Ce înseamnă dreptatea lui sa nu respecte programul și sa vina când vrea el. Nu a luat o de Crăciun, nu o ia nici de Anul Nou, în schimb vroia sa i dea cadou inafara acestui program ca asa vrea el. I-am zis ca putea să-i dea Cadoul când a fost la el, ori de Crăciun, ori de Revelion. Credeți că voi fi luata în seama dacă depun plângere penala la politie pentru amenințare, hartuire și intimidare ca își va face dreptate singur și pentru neplata pensiei de întreținere mai mult de 2 luni? Pentru nerespectarea programului am înțeles, voi apela la un executor. Nu vreau sa creadă cineva ca o fac din orgoliu personal, dar... executata, pensie de întreținere nu, buna de plata... contestații, somații și ce o mai veni D zeu știe, și eu și copilul respectam, în schimb fostul face ce vrea după bunul plac.
Martonze
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Doamnă, tatăl copilului dvs. are un drept de acces la copilul său reglementat de o hotărâre judeătorească, dar repet:E DREPTUL LUI, nu şi obligaţie.Dvs. aveţi OBLIGAŢIA să fiţi la domiciliu la datele şi în intervalul orar, pentru ca ca el să beneficieze de dreptul său, dacă vrea, buneînţeles. Puteţi să depuneţi plângere penală - veţi fi chemată la declaraţii, la fel şi domnul şi se va clasa. Dacă el depune plângere că vineri la ora 6 nu v-a găsit acasă, atunci va fi o PROBLEMĂ şi da, acea plângere va fi luată în seamă.
V-am scris şi dacă doriţi, vă pot da şi explicaţii suplimentare.
Pentru constatarea stării de fapt, trebuie să plătiţi executorul şi vă asigur că tarifele sunt pipărate. Continuaţi cu mesajele.
Mulțumesc pentru răspuns! Care sunt obligațiile tatălui, ca din ce mi-ați răspuns are doar drepturi, drepturi pe care eu nu le încalc, le respect întocmai cum a hotărât judecătorul, nu cum dorește tatăl. Voi face plângere penala și voi merge și eu la un executor și voi cere respectarea programului, sa aibe și domnul obligații, nu doar drepturi. Și mai am o varianta după ce voi merge la executor, și va asigur ca el chiar nu respecta, sa cer modificarea programului, ca să nu stam în fiecare an de sărbători și eu și fata bibelouri sa vedem dacă domnul dorește sau nu dorește sa binevoiasca sa beneficieze de dreptul de a-și lua copilul. Autoritatea părintească este exercitata de ambii părinți, deci drepturile și obligatiile nu se împart în mod egal?
N-aţi înţeles, doamnă! Executorul nu-l poate obliga pe tată să vină la program, ce e atât de greu de înţeles.Ca să pricepeţi: Aveţi dreptul să luaţi carnet de conducere auto, dar nimeni nu vă poate obliga, dacă nu doriţi! La fel, aveţi dreptul să săriţi cu paraşuta, dar nimeni nu vă poate obliga!
Obligaţia înseamnă o acţiune/inacţiune purtătoare de pedepse dacă nu este respectată. Dvs. aveţi obligaţii, d-nul are dreptul.Domnul are şi obligaţia pensiei alimentare, dar legiuitorul i-a dat posibilitate de eludare a obligaţiei, prin adăugarea condiţiei de "reacredinţă", deci dacă domnul declară că a uita plata şi în continuare, va plăti, nu păţeşte nimic.
Va întreb atât? Aveți copii? As vrea măcar un minut sa stați în ploaie, vânt și frig cu copilul și tatăl sa nu vina, ca nu are chef, sa așteptați sa vedeți, va pregătiți împreună cu copilul de Crăciun, vine nu vine, și atunci as vrea sa va vad, ca la teorie stam bine, practica ne cam omoară. Nu cumva ,,incurajați,, ca mamele de buna credință sa lase capul plecat, ca au avut curajul sa plece de lângă niște personaje iresponsabile și în timpul căsniciei? Și la ce mai îmi spuneți de mesaje, sa i dau mesaje, la ce bun dacă are dreptul sa facă ce vrea. Despre ce vorbim? Știți cum suna hotărârea? Obliga pârâtul reclamant la plata unei cote lunare de1/4 din venitul realizat la...., incuviinteaza pârâtului reclamant legături personale cu minora după următorul program. Și da lucrează și nu pe salariu minim asa cum a adus dovezi, dar am zis ducă-se, asta e. Unde vedeți doar dreptul la legături personale, comparați un copil cu dreptul de a conduce? Nu conduci nu e afectat nimeni, dar în acest caz, cine suferă și cine este afectat? Va zic eu... copilul. Închei aceasta discuție, ca se pare ca susțineți un individ iresponsabil care din păcate pentru mine nu e obligat sa respecte ce a hotărât instanta...dupa părerea dvs.