Pensie de întreținere achitată din când în când și executare silită părinte rezident pentru nerespectarea programului de vizită, deși tatăl este cel care nu vrea să ia copilul conform hotărârii judecătorești. Ce pot face, și cum mă pot apăra?
Ma aflu în următoarea situatie: am introdus cererea de divorț in noiembrie 2016, iar în ianuarie 2018 s-a dat pronunțarea divorțului și minora în vârstă de 12 ani mi-a fost încredințată. În hotărâre se specifica ca fostul trebuie sa plătească pensia de întreținere din momentul în care a fost introdusa cererea, lucru care nu s-a întâmplat, nici măcar nu este la zi din momentul în care s-a dat pronunțarea.
Plătește pensia când își aduce aminte, o luna nu, doua da. În luna iunie m-am dus la executor, și suntem deja în luna decembrie, iar el nu a plătit nimic retroactiv și nici măcar pe noiembrie și decembrie nu a pus pensia.
A doua situație este ca în luna noiembrie m-am trezit în posta cu o executare silita în ceea ce privește programul tatălui de vizita. Cu alte cuvinte m-a dat la executor ca nu respect programul de vizita, deși într-o discuție avuta cu el mi-a spus de ce sa o ia la programul stabilit în hotărâre, ca el vrea sa o ia când poate și cât vrea copilul.
Fiind într o zi de joi când am primit somația în care trebuie sa specific ca trebuia sa achit a doua zi și suma de 1700ron cheltuieli de executare și onorariul executorului, a doua zi m-am prezentat cu copilul la executor sa aflu despre ce este vorba, pentru ca începea și al treilea week end în care tatăl minorei trebuia sa ia minora. Am declarat la executor scris ca mi voi respecta obligațiile din hotărâre.
În aceeași zi de vineri am ieșit cu copilul la poarta sa așteptăm să vină să o ia. Nu a venit, deși copilul l-a sunat, el spunând senin ca e prin oraș. În următoarea perioada lucrurile au decurs destul de normal, au fost 2 week enduri în care minora a fost la tata asa cum scrie în hotărâre.
Acum de sărbători i-am trimis un mesaj în care i-am cerut să-mi spună când ia copilul de Crăciun, pentru ca minora și-a exprimat dorința sa meargă la el de Crăciun și Anul nou cu mine. Precizez ca are dreptul 5 zile în vacanta de iarna, un an de Crăciun, un an de Anul Nou. Mie nu mi-a răspuns la mesaj, în schimb ii zicea copilului la telefon ca să vadă dacă o ia, ca așteaptă nu știu ce răspuns.
Neluand-o de Crăciun și aflandu-ma sub executare, i-am trimis mesaj când ia copilul de Anul Nou... nu mi a răspuns. Intreb:
1. Pentru pensia de întreținere pentru neplata de 2 luni consecutive, ianuarie fiind deja a treia luna cum pot proceda (menționez ca din cea retroactiva nu a plătit nimic, având executare pentru suma de 3200ron)? Pot depune plângere la parchet la începutul lunii ianuarie?
Și 2: eu pot merge la executor sa cer respectarea programului din hotărâre din partea tatălui minorei? Cine trebuie sa constate ca eu îmi respect obligațiile din hotărâre? Executorul nu s-a prezentat nici măcar o data sa constate ca eu îmi respect obligațiile.
Menționez ca am depus la judecătorie contestație pentru sumele din somație, care sunt exagerate.
Doamna Ndia, felicitări! Și eu știam ca puteți executa programul de vizita pentru ca deși e un drept al tatălui este de asemenea și un drept al copilului, ceva ce primează. Iar copilul nu își poate exercita dreptul pentru ca tatăl nu vine. Însă, nu sunt avocat.
Cazurile prezentate de Martonze sunt în marea majoritate cazuri de părinți alienatori, care abuzează emoțional copilul sau îl ascund ca apoi sa se plângă ca nu a venit rezidentul la programul de vizita în condițiile în care nu știa adresa unde ii este copilul.
Mi se pare un pas important în ceea ce doriți sa faceți. Dacă reușiți este un pas esential în a stopa pe acei nerezidenți care vor doar sa scaneze rezidenții și care nu dau de fapt doi bani pe copil.