avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor ordonanța de urgență uitată
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

ordonanța de urgență uitată

Ce se întâmplă cu o ordonanță de urgență pentru care nu a intervenit nici lege de aprobare, nici lege de respingere (pur și simplu s-a uitat de ea)? Rămân efectele acesteia? Care este termenul pentru aprobare/respingere prin lege a unei OUG?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:29, 7 Ianuarie 2019
OUG isi produce efectele pana apare in MO o lege de abrogare sau aprobare.
OUG poate abrogata si prin alta OUG.
Nu este prevazut un termen de aprobare/ abrogare. In textul OUG poate fi mentionat un termen pana la care se aplica.
Camera Deputaţilor ca primă Cameră sesizată se pronunţă în termen de 45 de zile; pentru coduri şi alte legi de complexitate deosebită termenul este de 60 de zile, iar pentru legile de aprobare a ordonanţelor de urgenţă de 30 de zile. În cazul depăşirii acestor termene se consideră că proiectele de legi sau propunerile legislative au fost adoptate şi se trimit Senatului în vederea dezbaterii şi adoptării.
Exista posibilitatea aprobarii tacite de prima camera sesizata, dar votul final este dat de cealalta camera, cea decizionala, pentru care nu este termen de aprobare/ abrogare.
mulțumesc. Am întrebat ce se întâmplă dacă nu va fi abrogată și nu se va da o lege de aprobare/respingere. Camera Deputaților e camera decidentă pentru proiectul de lege care e la faza de raport la comisiile CD, cu termen depășit de câteva luni. În Constituție scrie că trebuie aprobată/respinsă prin lege, nu tacit. O ordonanță de urgență poate modifica o lege, dacă nu este aprobată printr-o lege?
Constitutia se refera la aprobarea finala prin lege, dupa ce trece prin cele 2 camere ale parlamentului.
Aprobarea tacita este valabila doar la prima camera sesizata.
OUG poate modifica o lege care nu este lege organica. Domeniile in care se pot da OUG sunt strict stabilite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punct pensie 40% respectiv 45% herling herling In Senat s-a aprobat de la 1,01.2017 punctul de la 40% din salariul mediu. .Cand se afla pe ordinea de zi la Camera.Deputati si ce nr.are proectul de ... (vezi toată discuția)
Ordonanta de urgenta 77/2013 albu67 albu67 Doresc sa stiu daca apare undeva ca OUG 77/2013 este abrogata.Stiu de decizia CCR ca este neconstitutionala , dar ma intereseaza daca parlamentul a publicat si ... (vezi toată discuția)
Cetatenia romana const_be const_be Este cineva la curent cu o propunere legislativa care vizeaza modificarea Legii21/1991, a cetateniei romane? daca da, as fi recunoscator daca m-ar informa si ... (vezi toată discuția)