avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soția mea a decedat, nu avem copii iar sora ei nu are ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soția mea a decedat, nu avem copii iar sora ei nu are nicio pretenție. Cum se dezbate succesiunea?

Bună ziua.Soția mea a decedat in data de 20.09.2018.Trebuie să fac succesiunea pentru urmatoarele lucruri:apartament cumparat împreună cu credit bancar(mai sunt inca 20 de ani de plată a ratelor),locul de mormant din cimitir unde este înmormântată mama soției, bunica soției si acum sotia mea,cumparat de ea acum 20 de ani si pentru o suma de aproximativ 20.000 lei acumulată la un fond de pensii prin pilonul 2.
Mentionez ca nu am avut copii.Singura rudă in viață a sotiei este sora ei care nu are nici o pretenție.De alte rude nu știm nici eu nici sora soției mele decedate.In cât timp trebuie să fac succesiunea?Cel mai important acum este locul din cimitir pentru ca in acest an se implinesc 20 de ani de la cumpararea lui și va trebui să il platesc pentru urmatorii 20 de ani.


Ultima modificare: Marți, 15 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

MNSD a scris:

Singura rudă in viață a sotiei este sora ei care nu are nici o pretenție.


Au mai existat și alți frați/alte surori care au decedat mai îninte?
Sora ei în viață nu are copiii?
Soția dvs nu au avut unchi/mătuși?
Nu există veri primari?

Sora soției dvs. poate să renunțe la moștenire DACĂ ȘI NUMAI DACĂ nu există nicio altă rudă în linie colaterală până la gradul IV inclusiv. (= văr primar = copilul unchiului/mătușii soției dvs.)
Doar așa veți putea rămâne dvs. unic moștenitor.
Uitați-vă bine în stânga, în dreapta (arborele genealogic) și NUMAI dacă sora soției este chiar singura ruda, doar atunci să se gândească la renunțare.
În caz contrar (dacă există cel puțin vreun văr primar, de ex) ar trebui ca sora soției dvs. sa accepte moștenirea și să vedeți după aceea cum o împărțiți.

Deci, atenție! Nu vă jucați de-a renunțarea până nu sutenți siguri că știți ce faceți!
Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2019
romascanu, moderator
Vă multumesc pentru informatii.Soția mea s-a născut în Arad.In anii '80 în urma divorțului parintilor ei ,mama cu cele două fete s-a mutat la Cluj.Nu au mai prea ținut legatura cu nimeni din famile.Soacra mea a avut mai mulți frați dar nici soția mea nici cumnata nu mai știu absolut absolut nimic de nici o rudă de cel puțin 20 de ani.Nu ne cunoastem nici telefoanele nici adresele,de aceea spuneam că nu știu de alte rude.In cazul meu este foarte putin probabil ca să afle vreo ruda mai apropiată sau mai îndepărtată de decesul soției mele.Dar desigur că legea trebuie respectată chiar dacă eu si cumnata mea susținem că nu știm de alte rude.
Cumnata mea este recăsătorită dar nu are copiii cu actualul sot. Actualul ei soț are doi copii din prima lui casatorie dar care sunt plecați din țară.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Ianuarie 2019
romascanu, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs. trebuie să dezbateți succesiunea soției împreună cu:
1) sora soției dvs. și ... atât (dacă ea/cumnata acceptă succesiunea)
sau
2) cu toată armata de veri și verisoare ce poate fi dedusă dintre rânduri („soacra mea a avut mai mulți frați”.) - daca sora soției dvs. renunță la succesiune.

Nu mi se pare o idee bună ca sora soției dvs. să renunțe la moștenire.
Mai bine acceptă ea moștenirea, obțineți certificatul de moștenitor (cu moștenitori dvs. și sora soției) și apoi încheiați cu ea un partaj (act prin care preluați dvs. tot și îi achitați cumnatei o sumă de bani/sultă. Și dacă tot zice ea că nu are nicio pretenție, atunci sulta aceasta poate fi și ...teoretică/pe hârtie...).

Dacă sora soției renunță, atunci dvs. veți fi nevoit să cautați pe verii soției, ca să renunțe și ei. (numai așa veți putea deveni unic moștenitor). Or, există riscul să dați de vreun Gică contra printre celelalte rude.
E mai simplu să ajungeți la o înțelegere cu un singur om decât cu ... te miri câți, pe care (deocamdată) nici măcar nu știți de unde să-i luați.
Din nefericire, dvs. ați ajuns într-o situație care ar fi putut fi evitată dacă ... cheltuiați cca. 100 lei la vremea când trebuia. Măcar nu o complicați și mai tare pe aceasta în care vă găsiți.

Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Ianuarie 2019
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ionita_victorita ionita_victorita Buna seara, va rog sa ma ajutati intro problema: sora si cumnatul au locuit in oras in casa tatalui cumnatului meu. Dupa moartea batranului mostenirea a ... (vezi toată discuția)
Tatăl meu a decedat în 2005 și nu am făcut succesiunea până în prezent. a decedat și sora mea, dar mama trăiește. cum se vor stabili cotele moștenirii? Laurentiuflap Laurentiuflap Buna ziua Tatal meu a decedat in 2005 si nu am facut succesiunea pana in prezent , mama mai traieste . Pariintii au avut o fata si un baiat . Fata ... (vezi toată discuția)
Succesiune Elenarom Elenarom Referitor succesiune după frate Fratele meu a decedat in 2012 fara sa aibă copii A rămas sotia lui , sora mea si eu , in calitate de ... (vezi toată discuția)