avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1107 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Clauze Abuzive
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Clauze Abuzive

Sintem o societate comerciala si am incheiat un contract pe net (la distanta) de servicii date si telefonie cu Orange.
Considerind ca are clauze abuzive am solicitat anularea lui conform art. 9, alin.1 OUG 34/2004 dar mi s a spus ca aceasta reglementare se aplica doar consumatorilor si societatile comerciale nu sint consumatori.
Ce reglementari se aplica in acest caz cind se incheie contracte la distanta intre societati comerciale?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2019
VONPAUL006, utilizator
Cel mai recent răspuns: Avocat Tabrea Alexandru , Avocat 11:24, 16 Ianuarie 2019
Aşa este, în legea română, definiţia "consumatorului" este limitată la persoane fizice (neprofesionişti, adică se exclud PFA, SRL, etc.).
Ai la dispoziţie remediile codului civil şi jurisprudenţa relevantă (foarte important), şi anume resciziunea contractului (rezilierea) şi declararea clauzei abuzive ca inaplicabilă.
Ca de obicei, recomand folosirea unui avocat.
Procesul poate dura luni sau chiar ani de zile iar şansele de câştig sunt foarte mici deoarece firmele de telecomunicaţii au jurişti de foarte bună calitate care ştiu să redacteze contracte în limitele legii.
Cel mai bun lucru ar fi să încerci rezilierea prin corespondenţă directă cu firma şi să soliciţi firmei de telecomunicaţii să renunţe la clauza care nu-ţi convine invocând şi motivele reale (nu poţi să plăteşti sau "dincolo e mai ieftin").
Firmele de telecomunicaţii nu sunt monştri şi adesea pot să acomodeze anumite cereri ale clienţilor pentru a-i păstra mulţumiţi.
O clauză nu este abuzivă pentru că aşa pretinde reclamantul, ci este nevoie de o hotărâre judecătorească pentru a declara şi invalida o astfel de clauză.
Probabil te referi la clauza de reziliere. De regulă clienţii preferă telefoanele ieftine la ofertă dar serviciul nu este cel mai bun.
Ce anume este abuziv?
Recomand formularea unei somații prin avocat având ca obiect renegocierea contractului astfel încât să vă convină sau rezilierea acestuia.
Dacă nu produce efecte, va trebui să vă adresați instanței, se aplică dispozițiile de drept comun (Codul Civil).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri orange filipiulia123 filipiulia123 Buna ziua, in luna mai al acestui an am incheiat un contract de telefonie mobila cu orange...dupa nenumarate facturi incarcate am decis sa ma transfer la ... (vezi toată discuția)
Este considerata clauza abuziva prelungirea automata a contractului dupa expirarea perioadei determinata, care este stipulata/impusa intr/un act aditional ? cozmacostel cozmacostel Am solicitat telefonic in cursul luinii ianuarie a.c. rezilierea contractului dupa expirarea perioadei contractuale (23.02.2011), fiind mutat cu serviciul in ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract vodafone Adina  Durbaca Adina Durbaca Buna seara Sunt administrator la o societate comercială si am avut un contract cu Vodafone pentru 2 ani. Pe 5 Februarie 2015 am primit o oferta de ... (vezi toată discuția)