avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Poate o persoană fizică să se opună primăriei, ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Poate o persoană fizică să se opună primăriei, care betonează abuziv spațiile verzi, sau trebuie un ONG?

Salut,

Poate o persoană fizică, vecin, să oprească primăria unui sector care a demarat o lucrare de betonare a spațiilor verzi dintre pomii aflați la limita între trotuar și carosabil, deși acel spațiu figurează în Registrul Spațiilor Verzi?

Cum s-ar putea face acest lucru? Unde sesizăm? Care este procedura?

Există posibilitatea obținerii unei ordonanțe președințiale care să stopeze temporar lucrările, mai ales că nu este afișat panoul obligatoriu de informare asupra detaliilor lucrării? Cine are competență, judecătoria sau tribunalul?

Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 11:12, 21 Ianuarie 2019
Sesizati un ONG sa analizeze cazul.
Ca persoana fizica veti avea tot felul de dificultati in justitie si nu este bine asa.
Am sesizat, dar la cât de repede se mișcă probabil că vor termina lucrarea înainte să se poată face ceva...

Nu am niciun drept în calitate de vecin direct afectat (am domiciliul chiar pe strada respectivă și mă deplasez zilnic pe ea)?

Care ar fi procedura pentru a obține sistarea imediată a lucrărilor, raportat la prevederile art. 3 din Ordinul nr. 63/1998 al Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului – „Neafișarea panoului de identificare se va sancționa cu sistarea imediată a lucrărilor”.

Nu au afișat nici măcar panoul de identificare...

Am sesizat deja Disciplina în Construcții, dar nu am încredere că se va face ceva în timp util, fiind subordonați primăriei.

Trebuie neapărat solicitată revocarea/anularea autorizației de construire?

Dacă fac acest lucru, pot solicita o ordonanță președințială vizând sistarea lucrărilor?

Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2019
Andr@, utilizator
Nu cred ca aveti calitate procesuala si aceasta este o mare problema.
Adica se va respinge cazul fara sa se judece nimic.

Puteti insa incerca un proces daca vreti sa mergeti pana in panzele albe si sa sesizati si CEDO.
La CEDO nu se stie ce ar iesi...
Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Și dacă, totuși, mai mult simbolic, aș dori să mă îndrept împotriva firmei care construiește, dar nu afișează panoul de identificare a investiției, așa cum cere legea, folosindu-mă de prevederile art. 3 din Ordinul nr. 63/1998 al Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului – „Neafișarea panoului de identificare se va sancționa cu sistarea imediată a lucrărilor”, în condițiile în care Disciplina în Construcții nu face absolut nimic, deși a fost sesizată oficial, cui m-aș adresa?

Ordonanța președințială ar fi soluția? Este o acțiune civilă, înțeleg. O depun la judecătorie sau la tribunal?

Mulțumesc!
Conform OUG 195 / 2005 cunoscuta drept "Legea Protectiei Mediului" , ONG de mediu au calitate procesuala activa in probleme de mediu (indiferent daca si cine a suferit prejudiciul dpdv al legislatiei civile). Asta rezolva problema adesea spinoasa a calitatii de persoana interesata dpdv al dreptului civil si a celui administrativ. Daca locuiati intr-un imobil invecinat, poate ca vi se recunostea un drept propriu, daca doar locuiti pe acea strada, asa cum s-a mentionat, in demersuri civile s-ar putea sa nu vi se recunoasca o calitate pt a initia un demers, iar dpdv administrativ puteti sesiza organele insa fiind o actiune a Primariei s-ar putea sa "inchida ochii" si ajungeti tot la problema calitatii necesare pentru a ii presa prin instanta sa isi faca datoria.... De aceea, asa cum s-a spus, ideal ar fi ca demersurile sa se faca printr-un ONG de mediu. Sau macar o asociatie de proprietari sau un proprietar al unui imobil din imediata vecinatate...... Restul sunt chestiuni care exced mult specificului acestei sectiuni din forum, care e dedicata ONG-urilor, nu mediului, si nu problemelor de procedura administrativa sau civila....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Panou de identificare a investitiei mihaelamariaana mihaelamariaana Mai este obligatorie afisarea panoului de identificare a investitiei, deoarece am citit art.3 din ordinul 839/2009? \\"La data intrării în vigoare a ... (vezi toată discuția)
Pot avea ong-urile expres autorizate calitate procesuală activă? Andr@ Andr@ Pot avea ONG-urile expres autorizate (drept urmare a aprobării statutului și a înscrierii în Registrul asociațiilor și fundațiilor prin încheierea ... (vezi toată discuția)
Demolare constructie ilegala om revoltat om revoltat Buna ziua! Am si eu o problema pe care doresc sa o aduc in discutie. Sunt proprietare al unei case cu un etaj in Bucuresti. Am obtinut o hotarare ... (vezi toată discuția)