avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... legea ipotecara
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

legea ipotecara

o curiozitate de "incepator". cat de legal e sa fac un imprumut ipotecar in euro si banca sa il plateasca in lei (transformand la cursul bancii)? asta in conditiile in care imobilul achizitionat e negociat in euro. in conditiile in care eu platesc rata in euro si in conditiile in care vanzatorul are nevoie de euro?

exista alternative?
Cel mai recent răspuns: new_2009 , utilizator 08:45, 20 Noiembrie 2009
multumesc pentru raspuns, dar tot nu ma lamureste clar.
ideea e: am facut si evaluare si contract si tot. doar ca acum, la final, cand sa transfer banii catre vanzator, banca imi spune ca banii se transfera in lei!!! desi creditul meu e in euro. normal, banca transfera in lei la cursul dorit de ea, adica pierd aprox 700 si ceva de euro din diferenta de curs!!! spun pierd, pentru ca in fapt, prin acest transfer, banca plateste mai putin decat m-am inteles cu vanzatorul. normal, acesta imi va cere mie diferenta de bani (cei 700 si ceva). practic, fac un credit de 57000 de euro la banca si primesc 56200 si ceva! daca banca ar plati in euro catre vanzator, nu ar mai schimba valuta, si astfel nu as fi nevoit sa platesc catre vanzator diferenta de 700 si ceva. vanzatorul e firma si are cont in euro, nu asta e motivul. banca a spus ca asta e legea, ca nu poate plati in euro catre vanzator. strict acest aspect ma intereseaza, daca exista o astfel de prevedere, sau e doar o inventie a bancii pentru a mai castiga din diferenta de curs valutar.
multumesc oricum!
este doar o inventie a bancii ... cititi cu atentie contractul de credit in euro pe care l-ati semnat si va veti da seama ca sunt doar minciuni. :((

asa ceva nu exista#-o
nu este o inventie a bancii. exista o lege in acest sens. nu stiu nr legii, dar spune ca pe teritoriul romaniei, plata de la o persoana fizica la o persoana juridica, se poate face numai in moneda facturii emise de catre persoana juridica. legea nu este cea ipotecara asa cum gresit am mentionat eu in titlul postului, din ne cunostiinta de cauza. este o lege financiara sau cum s-o numi. toata "problema" se trage de la imposibilitatea emiterii unei facturi in euro de catre o societate romaneasca catre o persoana fizica romana.

ce nu inteleg, este cum de eu, pers fizica, nu pot sa platesc in euro catre vanzator (o pers juridica), dar sunt obligat pe de alta parte, sa platesc in euro rata la banca, in conditiile in care raportul e acelasi, de la persoana fizica la persoana juridica? de ce banca nu emite facturi pe ratele incasate? practic, de ce legea nu e aceeasi pentru toti? oricum, atat timp cat statul incaseaza bani in euro (de la cetatenii straini aflati pe teritoriul romaniei) ar fi normal sa se permita facturarea in euro.
ceea ce scrieti dvs acum ma lamureste intru totul. legea 82/1991 actualizata, codul fiscal va obliga sa platiti factura in moneda emiterii :D

atentie, nu exista interdictia ca pj sa va emita factura in euro ... daca vrea acest lucru binenteles. insa, nu este obligatoriu sa va emita acea factura. faceti un antecotract in care stabiliti pretul, apoi c vc la notar pe care il va inregistra in contabilitate=D>
sunteti sigura ca pot cumpara un imobil nou de la o firma fara sa emita firma factura? adica vanzarea sa se faca doar in baza actului notarial? cel putin asta am inteles eu din afirmatiile dvs. daca stau sa ma gandesc, banca e cea care a cerut sa se emita factura...
poate banca sa plateasca vanzatorului daca nu exista o factura?

multumesc mult pentru informatie!

Alte discuții în legătură

Credit ipotecar cu imobil ipotecat Nusestie Nusestie Buna ziua, Vreau sa achizitionez un imobil nou... ipotecat. Achizitionarea se va face cu credit Prima Casa. Creditul acordat in cadrul programului Prima ... (vezi toată discuția)
Achizitie imobil in ro de la cetatean strain, transfer international in euro, credit ipotecar in lei Ssiennas Ssiennas Buna ziua. Urmeaza sa cumpar un imobil in Romania prin credit ipotecar, la un pret negociat in euro la curs bnr. Vanzatorul este cetatean strain UE si ... (vezi toată discuția)
Plata monede diferite achizitie imobil misc misc Buna ziua! Vreau sa achizitionez un imobil prin credit ipotecar in lei. Pretul imobilului este in EUR, Vanzatorul insista sa i se vireze banii in EUR, insa eu ... (vezi toată discuția)