avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari de 0,2%
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari de 0,2%

Articolul 77-L196/2018
(1) Asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalități pentru orice sumă cu titlu de restanță, afișată pe lista de plată. Penalitățile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere și se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată, fără ca suma penalităților să poată depăși suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, afișate pe lista lunară de plată, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afișării.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităților de întârziere, prevăzute la alin. (1), se includ în fondul de penalități al asociației de proprietari și se vor utiliza cu prioritate pentru plata penalităților impuse asociației de proprietari de către terți, precum și pentru cheltuieli cu reparațiile asupra proprietății comune, reabilitarea termică sau consolidarea condominiului. Sumele rezultate din aplicarea penalităților de întârziere nu pot fi utilizate și în alte scopuri.
Am inteles articolul nu mai ca doresc sa va intreb in cazul in care noi asociatia de proprietari avem platite facturile de utilitati, nu exista penalizari din partea firmelor de utilitati, dar avem restantieri. Putem noi ca asociatie sa hotaram penalizarea restantierilor cu 0,2 % chiar daca noi nu suntem penalizati de catre firmele de utilitati?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 11:11, 23 Ianuarie 2019
Sigur ca puteti. Este chiar recomandabil sa faceti asta pentru a incuraja plata la timp. Banii stransi se pot folosi pentru reparatii.sau imbunatatiri in bloc.
Trebuie sa aveti grija ca sa existe proces verbal de adunare generala in care s-a hiotarat acest lucru si, evident ca penalizarile sa fie calculate corect.
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2019
Bloc Expert, Administrator imobile
Sunt aspecte distincte penalizarile care pot fi aplicate de catre furbnizorii/prestatorii de servicii si cele aplicate de catre asociatia de proprietari in cazul intarzierii platii facturilor sau a cotelor individuale de intretinere
Problema esentiala consta in acea ca valoarea penalizarilor sa fie dsipusa prin hotarare a adoptata de adunarea generala
Penalizarile sunt prevazute de catre legiuitor in cuantum maxim de 0,2% zi/intarziere,dar asociatia de proprietari poate adopta inclusiv valoarea de 0,1% zi/intarziere
Bun ziua,
Va multumesc pentru raspuns.
Mai am o mica intrebare....
Se poate hotara in AGP ca penalizarile sa nu fie pe zi ci pe luna de 2% doar celor ce au intarziat cu plata cheltuielilor dupa termenul de 90 de zile.
Se poate asa ceva?
Va multumesc anticipat.
Penalizările se calculează pe zile fiindcă un restanțier poate fi restant 5 zile altul 31 zile și nu-i va conveni la restanțierul cu 5 zile să platească o lună de zile cum a-ți dori dv . Ex:

restanță 320 lei cu 5 zile penalități are o penalizare de 3,2 lei
320 lei cu 31 zile penalități are o penalizare de 19,84 lei

După 90 zile se poate acționa in Instanță nicidecum să inceapă penalizările .

Trebuie să respectați legea ca să nu fiți acționați in Instanță .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sistem de penalitati popem popem Buna seara Asociatia de proprietari nu are sistem de penalizare propriu , dar la o restanta de ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere  Cum vi se pare 0.2% din suma restanta, penalitate pe ziua de intarziere cu plata intetinerii? Mi se pare enorm, in conditiile in care restatnta nu presuune ... (vezi toată discuția)
Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)