avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Medicina muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Medicina muncii

Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca, in cazul angajarii este suficienta o adev de la medicul de familie prin care sa arate ca salariatul este apt de munca sau este obligatorie medicina muncii? Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:50, 25 Ianuarie 2019
Buna ziu,
La depunerea dosarului in vederea angajarii, da, la angajarea efectiva, nu.
Trebuie trimis la medicul de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii pentru completarea unei fise de aptitudine.
Cititi HG 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, acolo gasiti toate informatiile necesare.
Ultima modificare: Vineri, 25 Ianuarie 2019
Ionut.ion, utilizator
Va multumesc foarte mult.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
j) să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical şi, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să asigure controlul medical periodic şi, după caz, control psihologic periodic, ulterior angajării;
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 15 Examenul medical la angajarea în muncă se efectuează pentru:
a) lucrătorii care urmează a fi angajaţi cu contract individual de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată;
b) lucrătorii care îşi schimbă locul de muncă sau sunt detaşaţi în alte locuri de muncă ori alte activităţi;
c) lucrătorii care îşi schimbă meseria sau profesia.
Codul muncii,
-art. 27 (1) O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de muncă.
(3) Competența și procedura de eliberare a certificatului medical, precum și sancțiunile aplicabile angajatorului în cazul angajării sau schimbării locului ori felului muncii fără certificat
medical sunt stabilite prin legi speciale.
(4) Solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisă.
(5) La angajarea în domeniile sănătate, alimentație publică, educație și în alte domenii stabilite prin acte normative se pot solicita și teste medicale specifice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa de aptitudine Daliborka Daliborka Buna ziua fisa de aptitudine poate fi eliberata de medicina muncii si in ziua inceperii aactivitatii angajatului sau trebuie neaparat inainte? (vezi toată discuția)
Medicina muncii Nicoletapuricel Nicoletapuricel Buna ziua, societate cu un singur angajat care este si administratorul societății, angajatul trebuie sa facă medicina muncii anual? (vezi toată discuția)
Data fisa de aptitudine Mateiutza Mateiutza Buna As dori sa stiu daca fisa de aptitidine la angajare poate sa aiba aceeasi data ca si data cu care este intocmit contractul de munca sau trebuie sa fie ... (vezi toată discuția)