Intr-un contract de consultant asigurari exista o clauza prin care se interzice colaborarea cu o firma concurenta pe o perioada de un an de la data incetarii contractului (indiferent de modul de incetare). Prin incalcare acestui articol societatea solicita daune interese reprezentand contravaloarea comisionului pe 12 luni anterioare.Intrucat incetarea contractului s-a facut de catre societatea de asigurari doresc sa stiu daca nu este o clauza abuziva prin care se interzice dreptul la munca avand in vedere ca ocupatia persoanei in ultimi 11 ani a fost in acest domeniu.
ok, dar daca acesta clauza nu s-a aplicat pana acum in cazurile pe care eu personal le cunosc si pot aduce dovezi, atunci ce sa inteleg ca este abuziva sau nu? prejudiciul este am ramas fara afacerea pe care o desfasuram de atata timp si in plus mai pretinde si returnarea comisionului obtinut pe ultimele 12 luni ( pentru care am muncit si am adus profit companiei)
Daca s-a ajuns in acest stadiu conflictual, presupun ca in relatia cu noua oferta, ati intrat cu portofoliul clientilor de la vechiul asigurator(probabil life).Valoarea insumata a comisionului pe 12 luni, isi pierde atributul de "rasplata a activitatii" si este numai un reper valoric luat ca masura a marimii daunelor interese(putea fi o suma fixa).Din aceasta cauza,probabil in alte cazuri pe care le cunoasteti,fiind nesemnificativa,pretentia nu a fost aplicata.Beneficiarul unei clauze contractuale poate sau nu (nu este obligat) s-o fructifice.