avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vânzare și de constituire a uzufructului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vânzare și de constituire a uzufructului viager achitat cu banii soacrei. Poate fratele soțului să-l atace după decesul ei, și ce se întâmplă cu bunul dacă divorțăm?

Buna ziua. In vara am cumparat o garsoniera care se intituleaza ca mai sus... Problema este urmatoarea. Soacra mea, mama sotului, dupa vanzarea unui apartament a transferat fara stirea noastra 10.000 euro fratelui sotului, ulterior noi am aflat si i am reprosat ca face diferente.Ca sa ne impace a zis ca ne da si noua tot 10.000 euro...insa Ea mai avea in cont cu suma de 14.000 euro din totalul vanzarii vechiului apartamentului... si pt ca ea locuieste la un domn de mai bn de 20 de ani fara sa fie casatorita cu acesta, noua ni s a facut mila si nu am vrut sa luam suma ci sa cumparam o proprietate unde ea sa aiba siguranta zilei de maine...zis si facut...Am fost cu ea la notar, si am cumparat de la o prsoana o garsoniera in valoare de 19.000, notara a intocmit contractul insa fiind prietena cu soacra parea usor partinitoare si ne a safatuit sa transferam banii in contul soacrei ca sa se poata face dovada banilor in timpul cumparatii...tot in ziua respectiva i am dat restul de bani soacrei care i a tranferat in cont....cu alte cuvinte....noi am cumparat nuda proprietate cu banii soacrei....intrebarile sunt urmatoarele: Ce calitate avem noi in acest contract ca mie imi suna a donatie mascata, si ce sanse sunt sa fie atacat de catre frate dupa moartea uzofructuarei ( poate cere revendicarea sau mostenire?) Sau chiar de aceasta in timpul vietii ?!. Si ce se intampla cu bunul daca noi doi vrem sa divortam ....
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: V.elena.i , utilizator 18:14, 31 Ianuarie 2019
Nu locuim acolo, sotul e in strainatate si eu cu fata locuiesc la mama mea, problema este ca noi pt locatia respectiva am imprumutat din strainatate, intrucat sotul avea cam 6 luni acolo, suma de 9000 euro, bani ce i am dat mamei sa si i transfere in cont, ca sa poata plati noua proprietate, ca notara ne a zis ca asa este mai bn ca sa se poata face dovada banilor, mie nh mi a placut treaba asta, insa sotul la telefon mi a zis sa semnez asa pt ca e mama si mna nu ne ar trage pe sfoara desi ne mintise cu putin timp in urma...am semnat contractul mai mult cu ochii in lacrimi, si ne am apucat de renovat si am ajuns la suma de 5000euro cu renovatul, insa tot imi statea pe suflet acel contract, ca acolo nu scrie nicaieri ca si noi am participat financiar, ci ca totul se achita de catre soacra, ... acu intrebam si noi in stanga si in dreapta ce înseamnă sa cumperi o proprietate cu banii altuia, si in ce conditii potj fi neindreptatit sau indreptatit, daca peste ani se intampla ceva cu sotul eu si copilul putem fi desfiintati de catre soacra?!, daca moare soacra putem fi desfiintati de catre frate?!...singurul lucru cert este ca noi facem un sacrificiu enorm castam departe unul de altul, si ca suntem platitori de rate,.. macar sa stiu ce ma asteapta pe viitor...va multumesc
Doamne, cat mai plimbati banii aia....
Nati- o tie, da-mi-o mie, va dati asa sume de la unul la altul, ca cu mama, ca soțul, ca fratele....
De ce nu faceti lucrurile clar?
I-ati spus notarului de toate misculatiile astea, de provenienta banilor, de intențiile dvs, ati discutat deschis toate ipotezele posibile?
As fi vrut, insa duduia de la agentie cea care a ajutat o pe soacra sa vanda vechiul apartamentul era si ea prezenta ca doar ea ii gasise garsoniera, ele vorbeau la telefon frecvent, mie imi ziceau sa le permit un mom de intimitate...mna...era prietena f buna si cu notara, in ziua respectiva cand ne am adunat sa semnam actele, eram singura impotriva tuturor, sotul fiind plecat,... Am contestat cateva aspecte ale contractului si mi au sarit in cap toate trei, doar vanzatorul ma compatimea din priviri...eu nu stiam ca voi fi pusa in fata faptului implinit, si am cerut 5 minute sa ies sa mi sun sotul spunandu i ca reguz sa semnez asa ceva, iar el mi a zis ca e ok, daca tot am ajuns la mom respectiv sa fac asa ca rezolvam noi dupa...in fine....Eu am apelat la acest forum in speranta ca o persoana abilitata,profesionista si cu frica de Dumnezeu imi va spune franc in ce situatie ma aflu din pct de vedere juridic si legal, insa se pare ca aici se judeca alte aspecte extrase din context, am preferat sa dau detalii tocmai pt a scapa de "analize pe text" nefondate....inca o data rog audienta, sa faca abstracție de greselile de exprimare si de contextul in sine, si sa mi raspunda just la ceea ce intreb, ca din ce am primit inca de la inceput mi s a parut ca mi sunt aspru judecate exprimarea,contextul si sumele... si nu mi s a zis in ce situatie ne aflam....erau 2 intrebari simple....nu am cerut calcule matematice desi fara voia mea am primit mai sus o formula :))))
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
ca notara ne a zis ca asa este mai bn ca sa se poata face dovada banilor, mie nh mi a placut treaba asta

Acuma logic, cine trebuie sa faca dovada platii pretului, cumparatorul sau uzufructuarul?
Pt viitor, cand nu stiti ce semnati, nu semnati ca nu va ia nimeni capul.
Acuma ca ati semnat, lucrurile raman asa ca nu mai aveti ce face.
Ce scrie de fapt in acel contract cine e cumparator, ce cumpara, cum se plateste pretul ce scrie legat de dreptul de uzufruct ?
V-am mai zis.. femeia ca are drept de uzufruct, va sta nestingherita in garsoniera pana la moarte, iar voi in afara ei ( oricum, banuiesc ca nu voiati sa stati cu soacra in garsoniera )
Mai departe, chiar daca cumnatul dovedeste dupa decesul ei ca v-a donat banii cu care ati luat casa , faceti si dvs dovada ca a primit de la soacra 10 mii de euro si nu o sa aiba ce va face.
Cum soacra nu cred sa aiba curaj sa va pretinda banii pe care vi i-a dat, probabil ca o sa va bucurati de .. garsoniera dupa decesul ei.
In cazul unui divort , puteti imparti nuda proprietate pe din doua, iar in caz ca decedeaza sotul inainte, dvs veti mosteni din jumatatea sotului 1/4, copilul dvs 3/4.
Cand o muri soacra, radiati dreptul de uzufruct si gata.
Nu ar strica sa mergeti cu actul ala la un avocat sa va traduca ce ati facut acolo.

Va multumesc pt rabdare, si pt ca ati scos un "orb" la lumina...e adevarat in contract la modalitatile de plata scrie ca suma de 60.000 lei se achita in numerar de catre soacra iar restul fiind cei 9000 pe care i am dat ei sa si i transfere in cont ca cica asa ar fi zis notara ..ca trebuie sa aduc dovada provenientei banilor, cica e o lege f clara cand cumperi ceva, iar noi cu ceva timp inainte jam dat doar ca in contract spune ca restul banilor sunt achitati tot de catre soacra din contul pesonal....Doamneee ce fraieri am fost :))))..
Si mai scrie ca proprietarul cu titlu oneros ii constituie soacrei dreptul de uz fruct in valoare de 12.567lei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nuda proprietate si uzufructul viager - interpretare contract James_Hetfield James_Hetfield Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati în problema urmatoare cu care s-a confruntat o prietena. La momentul cand s-a prezentat la Politie împreună cu ... (vezi toată discuția)
Contract de vinzare cumparare cu uzfruct viager,de la soacra mea ,dar pe contrac e trecut sotul meu iar eu in paranteza,sintem proprietari cu cota egala? crynarusu crynarusu Buna ziua ,am facut contract pe apartamentul soacrei mele de vinzare cumparare cu uzfruc viager,dar as vrea sa stiu ce obligatii avem fata de ea ? si la ... (vezi toată discuția)
Mostenire casa danymbi danymbi Buna ziua. Soacra mea doreste sa lase casa ei mie si sotiei mele. Sotia mea mai are un frate care le-a facut sotie si soacrei mele viata un cosmar. Dupa nunta ... (vezi toată discuția)