Buna ziua,
As dori un sfat in legatura cu aplicarea OUG nr. 28/2009, mai exact in legatura cu acea prevedere potrivit careia angajatorul si salariatii sint scutiti pe o perioada de cel mult 3 luni de plata impozitului pe venit si a contributiilor de asigurari sociale.
In legea de aprobare a ordonantei, respectiv Legea nr. 268/2009, se prevede in art. 2 si urm. ca aceste masuri de protectie sociala se aplica in anul 2009. Intrebarea mea este daca aceasta perioada de intrerupere a activitatii debuteaza in decembrie 2009 si este programata pina in februarie 2010, pot beneficia ca angajator de prevederile OUG nr. 28/2009 doar pina la 31 dec. 2009 sau pe intreaga perioada de 3 luni? Va multumesc. Gabriela
In opinia mea nu, deoarece atat ordonanta cat si legea de aprobare, fac mentiunea expresa ca perioada de aplicare este anul 2009.
Probabil ca dupa ce isi termina campania electorala si vom avea un guvern legitim o sa apara o alta OUG care va extinde termenul de aplicare pana in 2010 (economia romaneasca o duce mai greu acum decat atunci cand a aparut ordonanta deci motive reale exista). In prezent totusi nu cred sa aiba cineva o initiativa parlamentara care sa aduca un termen de prelungire a acestei ordonante iar guvernul actual nu poate emite ordonante.
Nu va recomand sa continuati aplicarea acestor masuri si in 2010, ca sa nu va treziti cu control de la fisc si acuzatie de evaziune.