avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Sustinator
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Sustinator

Cine poate fi sustinator al unei asociatii sportive non profit si ce documente trebuie intocmite pentru inscrierea ca sustinator.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 15:59, 4 Februarie 2019
ce intelegeti prin "sustinator"? Juridic nu exista asa ceva, e un concept moral sau faptic.... Un soi de simpatizant saui persoana care sprijina constant asociatia.... Eventual are ONG-ul o categorie de "membru sustinator"? Sau va referiti la galeriile de la jocurile sportive?
In planul de conturi al ONG,este contul 7312,-Venituri de la membrii si sustinatori.Tocmai de aceia am intrebat-cine poate fi sustinator si ce documente trebuie intocmite pentru a reglementa clar calitatea de sustinator.Multumesc.

radumititean a scris:

ce intelegeti prin "sustinator"? Juridic nu exista asa ceva, e un concept moral sau faptic.... Un soi de simpatizant saui persoana care sprijina constant asociatia.... Eventual are ONG-ul o categorie de "membru sustinator"? Sau va referiti la galeriile de la jocurile sportive?

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cine face textul la diverse formulare financiar-contabile, planuri de conturi etc. din pacate nu pune in concordanta acea terminologie cu cea din legislatia specifica acelui domeniu. In trecut s-a vorbit de "contributii ale membrilor si SIMPATIZANTILOR" la fel de echivoc si neclar, deoarece nicaieri nu se lamurea in legislatia financiar-contabila si fiscala notiunea de "simpatizant" iar legislatia ONG nu opera cu o asemenea notiune. Acum aceeasi problema, doar au inlocuit "simpatizant" cu "sustinator". Inseamna practic de la nemembri, si cum oricine face donatii (caci juridic asta sunt ceea ce echivoc numeau asta in trecut "contributii") sustine ONG-ul, practic poate fi orice persoana care nu e membru al asociatiei sau federatiei....
OG 26 / 2000 are prevederi proprii privind sursele de venit, si anume:
=======================
Art. 46
(1)Veniturile asociaţiilor sau federaţiilor provin din:
a)cotizaţiile membrilor;
b)dobânzile şi dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile, în condiţii legale;
c)dividendele societăţilor comerciale înfiinţate de asociaţii sau de federaţii;
d)venituri realizate din activităţi economice directe;
e)donaţii, sponsorizări sau legate;
f)resurse obţinute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale;
g)alte venituri prevăzute de lege.
(2)Veniturile fundaţiilor sunt cele prevăzute la alin. (1) lit. b)-g).
====================================
In mod normal, avand in vedere ca OG 26 / 2000 este act cu rang de lege, si planul de conturi pentru ONG este doar cu rang de ordin ministerial, structura planului de conturi trebuia sa plece de la aceasta clasifiare (altminteri destul de nefericita si prea generala) din OG 26 / 2000. Sau sa se faca demersurile de modificare a ei. Insa autoritatile au ales sa o ignore si sa utilizeze in planul de conturi o clasificare care nu e in concordanta cu cea din OG 26 / 2000, desi legal un ordin ministerial nu poate modifica nici explicit nici implicit un act cu rang de lege. De aici vin aceste confuzii, din cauza ca MFP a utilizat o alta terminologie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autofinantarea ong este obligatorie prin lege? Nicoleta12 Nicoleta12 Buna seara, Nicoleta este numele meu si sunt membra a unei organizatii tip ONG. As vrea sa stiu daca membrii inscrisi ai unei astfel de organizatii ar trebui ... (vezi toată discuția)
Constituirea unui ong tony_anca tony_anca Buna seara, va rog sa ma sfatuiti cum sa fac un ONG non profit pentru un club sportiv karate copii.Ce inregistrari se fac?cum se remunereaza instructorul?Ce ... (vezi toată discuția)
Activitati economice la ong crysionela crysionela Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema: Care este diferenta dinte un ONG cu scop patrimonial si un ONG fara scop patrimonial? Un ... (vezi toată discuția)