avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Suma despagubita pe RCA la dauna totala
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Suma despagubita pe RCA la dauna totala

Buna seara,
cum sa procedez in situatia de mai jos:
- am primit oferta de despagubire pentruo dauna totala si am facut cererea de despagubire, pe 21.11.2018
- dosarul a mai stat la aprobat (fiind suma mare 40.000 Ron) si a ajuns la departamentu financiar pe 14.01.2019
- pe 15.01.2019 a fost intors dosarul (chiar daca era aprobat si eu semnasem cererea de despagubire pe suma propusa de ei cf DAT) si azi ma trezesc ca in loc de bani cu o notificare ca nu mai primesc 75% din valoarea evaluata ci o suma cu 10000 Ron mai mica :(.

Ce e de facut in situatia asta?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 21:47, 4 Februarie 2019


ARTICOLUL 24 din Norma ASF nr. 20/2017 prevede
Avarierea sau distrugerea vehiculului
(1) În cazul daunelor la vehicule despăgubirea are în vedere acoperirea costurilor privind:
a) readucerea la starea anterioară producerii accidentului; sau
b) acoperirea diferenţei dintre valoarea de piaţă calculată conform prezentei norme şi valoarea epavei, în cazul daunei totale economice.
(2) Valoarea epav vigoare a actelor normative mentionate. ei se determină în urma evaluării prin licitaţie utilizând sisteme de evaluare specializate; în cazul în care nu se poate obţine o valoare a epavei prin licitaţie, aceasta se poate determina şi prin expertiză tehnică, cu acceptul persoanei păgubite.

Inaintea intrarii in vigoare a Legii nr. 132/2017 si a Normelor ASF nr. 20/2017 valoarea epavei era considerata ca fiind egala cu 25% din valoarea autoturismului la data accidentului..Presupun ca accidentul de circulatie s-a produs dupa intrarea in vigoare a actelor normative mentionate. In acest caz asiguratorul a aplicat normele vechi conform carora epava este evaluata asa cum aratat mai inainte, iar epava ramane pagubitului.
ing. Ioan Ciobanu
Multumesc pentru raspuns!

Inseamna ca s-a procedat cf Legii in situatia mea?


katickc14 a scris:

Multumesc pentru raspuns!

Inseamna ca s-a procedat cf Legii in situatia mea?


In ituatia Dvs. s-a procedat conform unei legi cre nu era in vigoare. Nu stiu daca aceasta situatie este in favoarea Dvs. sau nu.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dauna totala casco omniasig Ion stanica Ion stanica Este corect ca in cazul unei daune totale casco omniasig asiguratorul sa scada din valoarea asigurata inscrisa in contractul casco 25%valoarea epavei masinii ... (vezi toată discuția)
Daună totală în urma unui accident: asigurătorul mi-a dat de ales între 8000 de lei și scoaterea epavei la licitație. există un site unde se pot urmări aceste licitații? maru593 maru593 In urma unui accident, asigurătorul a declarat paguba totala si mi-a evaluat masina la 8000 RON. Mi s-a comunicat ca, daca aleg sa nu repar masina cu suma ... (vezi toată discuția)
Articolul 321/daune economice totale huntershive huntershive Salut întâi pe toata lumea si vin cu întrebarea: Referitor la dauna totala a unui automobil se înțelege 75% din pretul masinii înainte de accident plus ... (vezi toată discuția)