avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor banesc nastere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor banesc nastere copil

buna seara,

in situatia in care unui angajat , aflat in concediu ingrijire copil, i se naste un nou copil, acesta poate beneficia de ajutorul banesc prevazut de CCM Unic?

multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:22, 18 Noiembrie 2009
daca a luat la primul copil, va lua si la al doilea.Perioada de concediu se considera a fi continuitate si in acest caz nu vor exista probleme.
chiar daca cim este suspendat si nu mai produce efecte?
Prima conditie este ca sotia sa nu fie salariata. Daca aceasta este va lua ea de la firma unde activeaza. In al doiula rand trebuie retinut art.49 din codul muncii:

(2) Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator.
(3) Pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor decât cele prevăzute la alin. (2), dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin cont racte individuale de muncă sau prin regulamente interne.
in aceste conditii am rezerva fata de dreptul in cauza. Este interesant de vazut si alte opinii.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2009
ContSters42179, utilizator
1. Din art.49 din Codul muncii:
Art. 49. - (1) Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
2. Eu consider ca ajutorul primit la nasterea unui copil se poate primi in perioada de suspendare a CIM deoarece acest ajutor nu este de natura salariala si este prevazut in CCMUNN.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In perioada concediului medical, poti lua prime sau alte beneficii? pia_ionita pia_ionita Este prevazut in CCM-ul pe societate ca si in perioada concediului pentru incapacitate temporara de munca, angajatul sa poata lua eventuale prime/beneficii, ... (vezi toată discuția)
Mentinere beneficii pe durata suspendarii contractului individual de munca Mariaaa Mariaaa O persoana care a intrat in concediu de crestere copil poate fi indreptatita sa ceara din partea angajatorului sa ii ofere in continuare aceleasi beneficii de ... (vezi toată discuția)
Suspendare contract individual mihaela_1968 mihaela_1968 Prin suspendarea contractului individual de munca se considera ca au incetat raporturile de munca cu persoana respectiva? Esti obligat sa declari locul de ... (vezi toată discuția)