avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Acord de mediere divorț: este obligatoriu ca medierea ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Acord de mediere divorț: este obligatoriu ca medierea să se facă în orașul de reședință al uneia dintre părți?

buna ziua ..ptr acordarea unui divort prin mediere este necesar ca medierea sa se faca in orasul de resedinta a uneia dintre parti? mentionez ca nici unul dintre soti nu mai locuieste la adresa din buletin.. in principiu m-ar interesa sa stiu daca exista posibilitatea de a initia o mediere din alt oras in afara celui de resedinta... multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Aveti din Noul Cod de procedura civila:

Art. 921: Prezenta personala a partilor
(1) In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie judecatoreasca, are resedinta in strainatate sau se afla intr-o alta asemenea situatie, care il impiedica sa se prezinte personal; in astfel de cazuri, cel in cauza se va putea infatisa prin avocat, mandatar sau, dupa caz, prin tutore ori curator.
(2) Instanta va incerca la fiecare infatisare impacarea sotilor.
(3) In toate cazurile, instanta este obligata sa il asculte pe copilul minor, potrivit prevederilor Codului civil.

Codul civil:

SECŢIUNEA 1
Cazurile de divorţ

Art. 374
Condiţii
(1) Divorţul prin acordul soţilor poate fi pronunţat indiferent de durata căsătoriei şi indiferent dacă există sau nu copii minori rezultaţi din căsătorie.
(2) Divorţul prin acordul soţilor nu poate fi admis dacă unul dintre soţi este pus sub interdicţie.
(3) Instanţa este obligată să verifice existenţa consimţământului liber şi neviciat al fiecărui soţ.

Din aceste texte de lege, rezulta in mod imperativ obligativitatea sotilor de a fi prezenti la termenul de judecata chiar si in caz de mediere.

In Legea nr. 192/2006 nu exista un prevedere legala care sa scuteasca sotii de a fi prezenti personal in instanta de divort in caz de mediere.Nici macar daca ar avea un acord de mediere autentificat de notar.Daca ar fi existat o asemenea dispozitie legala derogatorie de la dreptul comun, care este cel sus mentionat de mine, atunci situatia juridica ar fi fost alta.

Si sesizarea prin acord de mediere a unei instante de judecata duce la o procedura judiciara.A nu se confunda procedura judiciara cu procedura necontencioasa.
Divortul prin acordul sotilor pe cale judiciara este acela prin care o instanta de judecata este sesizata cu o cerere indiferent, daca este pe calea unei proceduri necontencioase sau a unei proceduri contencioase.Deci, sub aspect terminologic, divortul pe cale judiciara este si in cazul divortului prin mediere ( adica prin intermediul mediatorului) si in cazul divortului prin acord, fara acordul de mediere, adica un divort introdus prin avocat sau direct de soti .
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
@ioana_livia:
Exista neintelegeri intre dvs si soț in ceea ce priveste decizia de a divorta ?
nu sunt eu in situatia data ci fratele meu..e separat de sotie de 4 ani, timp in care amandoi si-au refacut vietile neinitiind divortul niciunul.. din cate stiu amandoi vor sa divorteze...a;tfel nu isi refaceau viata alaturi de alte persoane..
Dispozitii din Codul Civil referitoare la divorţul prin acordul soţilor pe cale administrativă sau prin procedură notarială:


NOTĂ:
Conform art. 41 din Legea nr. 71/2011 (#M1), dispoziţiile Codului civil privind divorţul prin acordul soţilor pe cale administrativă sau prin procedură notarială sunt aplicabile şi căsătoriilor în fiinţă la data intrării în vigoare a Codului civil.

ART. 375*)
Condiţii
(1) Dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, ofiţerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, eliberându-le un certificat de divorţ, potrivit legii.
(2) Divorţul prin acordul soţilor poate fi constatat de notarul public şi în cazul în care există copii minori născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, dacă soţii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, stabilirea locuinţei copiilor după divorţ, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii, precum şi stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor. Dacă din raportul de anchetă socială rezultă că acordul soţilor privind exercitarea în comun a autorităţii părinteşti sau cel privind stabilirea locuinţei copiilor nu este în interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5).
(3) Dispoziţiile art. 374 alin. (2) sunt aplicabile în mod corespunzător.

DOMNULE AVOCAT,
Desfacerea căsătoriei este mediabilă!
Acesta este subiectul.
Iar intrebarea clientei este clara si i s-a raspuns de Mediatoarea Ana-Cristina Margu.
Nu fac parte dintre acei mediatori carora le plac conflictele cu avocatii.
Este binecunoscut ”războiul”dintre avocati si mediatori! Dar vă previn, că, acolo unde este vorba de profesie juridică intervine OBLIGAȚIA (și în plus - deontologia profesională!!!!) SĂ CHIAR RECOMANDAȚI CLIENȚILOR MEDIEREA! Vreau să vă fac o mărturisire: am realizat 7 medieri penale pe un singur client care nu și-a plătit medierile (decât contractele de premediere) iar avocatului îi plătise pentru că nu a făcut absolut nimic! Ce ar fi însemnat să scriu pe forum clienților SĂ NU SE ÎNCURCE CU AVOCAȚII!!! Nici avocații ca și mediatorii nu sunt indispensabili! SUNT ALTERNATIVE!!!

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord mihai2petru mihai2petru eu si sotia mea vrem sa divortam problema este ca avem doi copii de 2 ani si sunt dispus sa platesc pensie alimentara dar nu vrem sa cheltuim pe avocati se ... (vezi toată discuția)
Medierea in caz de divort cu minori fediucelfelicia fediucelfelicia buna ziua,am 2copii in varsta de 4 si5ani.sotul este sofer dar in ultimul timp sa apucat de bautura fiind violent fizic si verbal.cum as putea proceda si daca ... (vezi toată discuția)
Divort, ambii soti in strainatate catalinstanescu catalinstanescu Buna ziua , am si eu o intrebare ,baiatul meu s-a casatorit in septembrie anul trecut .Casatoria celor doi s-a derulat pe parcursul a doua luni ,dupa care a ... (vezi toată discuția)