avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Certificatul de viata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Certificatul de viata

"Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor băneşti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliţi pe teritoriul altor state, denumiţi în continuare beneficiari nerezidenţi, au obligaţia de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an, un certificat de viaţă”, se arată la alin. (5) al art. 102 din noua lege a pensiilor."
Intrebari: Cum se traduce in limbaj juridic si pe intelesul tuturor "beneficiari nerezidenti" ? Aceasta nascocire este valabila si pentru cei care sint rezidenti intr-o tara din UE dar primesc pensia intr-un cont de la o banca romaneasca? Rezidenta se inscrie in aceasta bazaconie? ... adica, daca eu stau 2-3-4-5 luni intr-o tara din UE si apoi vin in Romania o saptamina, doua trei sau chiar o luna, doua, avind domiciliul in Romania si rezidenta intr-o tara din UE, este necesar sa depun la oficiul teritorial de pensii acel certificat de viata? Daca renunt la cardul de sanatate din Romania si primesc altul in tara de rezidenta ce se-ntimpla?

Alte discuții în legătură

Am dosarul de pensie completat in italia. am revenit in romania ... Rodica2005 Rodica2005 Am dosarul de pensie completat in ITALIA. Am revenit in Romania si m-am stabilit aici. Mai este nevoie sa completez Certificatul de Viata? (vezi toată discuția)
Transfer pensie dina2015 dina2015 Se poate transfera pensia din Romania direct in SUA? Daca transferul este posibil, am vrea o informatie; la cine sa ne adresam, ce formulare trebuiesc ... (vezi toată discuția)
Transferul drepturilor de asigurari sociale in hu godspeed godspeed Un cuplu de medici ( actualmente in varsta de 50 ani)din RO emigreaza in Ungaria dupa un stagiu de cotizare de 7 ani in sistemul pe pensii RO. Obtin cetatenia ... (vezi toată discuția)