avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Buna ziua. Sotul meu a initiat procesul de divort ieri in urma unei certe. Avem un copil de un an si jumatate. Copilul momentan locuieste cu parintii sotului. Eu si sotul avem domiciliul in Londra. El detine un apartament in Bucuresti achizitionat inainte de casatorie unde planuieste sa locuiasca cu fetita. A zis ca o sa faca imposibilul sa mi-o ia stiind ca unica optiune pentru mine este sa inchiriez un apartament in Bucuresti si sa caut un loc de munca acolo si nu am resursele financiare necesare pentru acest lucru. Momentan sunt angajata in Londra. Fetita s-a nascut in Londra. Ma puteti ajuta va rog mult cu mai multe detalii referitor la pasii care sunt de urmat. Tin sa mentionez ca sotul este o persoana foarte nervoasa si instabila emotional. In fiecare situatie conflictuala am fost agresata verbal si o singura data am fost agresata fizic. Cum as putea sa-mi maresc sansele de castig de cauza? Exista un scenariu prin care as putea sa solicit stabilirea domiciliului fetitei in Londra?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 22:30, 12 Februarie 2019
Puteti cere stabilirea domiciliului minorului la Londra si ati avea sanse.
VA trebui să aveți însă avocat la proces.
Ar trebui inițiată si o ordonanță presedintiala.
Sunt multe aspecte de analizat în concret dar ar trebui să va grăbiți cu ordonanța pentru ca altfel riscati sa nu mai existe urgență.

Avocat Claudiu Lascoschi
Baroul București
Ultima modificare: Marți, 12 Februarie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Unde a introdus acțiunea soțul? În București sau în Londra?
Aveți șanse mari să obțineți stabilirea locuinței minorei la domiciliul dvs, mai ales având în vedere vârsta fragedă a acesteia.
Luați legătura cu un avocat!

Conform articolului 8, din REGULAMENTUL (UE) NR. 1259/2010 AL CONSILIULUI, din 20 decembrie 2010, de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în domeniul legii aplicabile divorțului și separării de corp
Legea aplicabilă în absența exprimării opțiunii părților
În absența unei opțiuni în temeiul articolului 5, divorțul și separarea de corp sunt reglementate de legea statului:
(a) pe teritoriul căruia soții își au reședința obișnuită la data sesizării instanței judecătorești; sau, în caz contrar;
(b) pe teritoriul căruia soții își aveau ultima reședință obișnuită, cu condiția ca perioada respectivă să nu se fi încheiat cu mai mult de un an înaintea sesizării instanței judecătorești, atât timp cât unul dintre ei încă mai are reședința în cauză la data sesizării instanței judecătorești; sau, în lipsa acestuia;
(c) a cărui cetățenie este deținută de ambii soți la data sesizării instanței judecătorești; sau, în caz contrar;
(d) unde este sesizată instanța judecătorească.

In lipsa acestui acord, se va aplica – asa cum am aratat – legea determinată conform regulilor stabilite în art.8 din Regulamentul nr.1259/2010 al Consiliului Europei privind legea aplicabilă divorţului. De asemenea, potrivit Regulamentului nr.2201/2003 al Consiliului Europei, instanţa sesizată cu o cerere de divorţ este competentă să judece şi cererile privind răspunderea părintească dacă cel puţin unul din soţi exercită răspunderea părintească faţă de copil şi dacă competenţa instanţei a fost acceptată expres sau în orice alt mod neechivoc de către soţi, iar aceasta este în interesul superior al copilului (art.12 – prorogare de competenţă), în caz contrar, competenţa de soluţionare a cererii se determină conform art.8 din Regulament.

Adresati-va autoritatilor straine.
Ultima modificare: Marți, 12 Februarie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort anutsa22 anutsa22 Ce conditii si care este procedura de divort dintre un cetatean roman si unul moldovean. Drepturile si obligatiile fiecareia ? (vezi toată discuția)
Este posibil intr-un proces de divort unde sunt parat sa invoc respingerea actiunii ca nefiind de competenta instantelor romane? vioricasilica vioricasilica Buna ziua, am si eu o simpla nelamurire...va rog ajutati-ma. Eu si cu sotul locuim in Austria,unde a fost ultimul nostru domiciliu ( amandoi cetetaeni ... (vezi toată discuția)
Divort intre cetateni romani cu resedinta in strainatate.competenta sau necompetenta teritoriala a instantei romane CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI La un termen de judecata instanta a stabilit urmatoarele: Stabileşte termen de judecată la data de (...) pentru când se vor cita părţile, cu menţiunea ... (vezi toată discuția)