avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Tâlhărie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Tâlhărie

Buna ziua am o intrebare am fost trimis în judecată pentru tâlhărie calificate prima instanta mi-a schimbat încadrarea în furt calificat și loviri și alte violente am fost achitat de furt ( deoarece fapta nu exista ) asa scria in hotarare si am ramas doar cu lovirile pentru pentru care mi-au dat 9 luni de suspendare dar hotararea nu era definitiva si parchetul mi-a făcut apel in curtea de apel la ce ma pot astepta pot primi o pedeapsă cu executare mentionez ca denunțul a fost făcut de fosta mea concubina amândoi avem aceeasi adresa si am locuit împreună exista si un certificat medico legal pentru 7 zile îngrijiri medicale
Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2019
Alex12344, utilizator
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 09:07, 18 Februarie 2019
Pai am băgat amândoi apel si eu si procuratura avocatul zice ca pe 28 e termen deci cred ca sa admis nu ?

Ana-Maria Dutescu a scris:

Cand ati avut ultimul termen de apel? Daca ati ramas in pronuntare, va puteti interesa la arhiva instantei. Sau pe portal daca stiti sa cautati. noulportal.just.ro

Chiar daca prima instanta a schimbat incadrarea in instanta de apel se poate reveni la talharie.

Apelul nu s-a judecat.Deci, fara judecata nu s-a admis nimic.Eu ziceam ca are sanse in general parchetul nicidecum ca ar castiga intotdeauna.
Urmeaza a se judeca si dupa aceea aflati solutia instantei de apel.
Daca prima instanta ma achitat de furt cum ma poate gasi a doua instanta vinovat ?


O întrebare foarte foarte bună.

Într-o ţară unde domneşte legea, hotărârea de achitare într-un proces penal este finală şi nu poate fi atacată de procuror.

Poţi face o cerere de declarare a neconstituţionalităţii articolului din CPP care permite acest lucru. Încearcă!
Poţi invoca dreptul fundamental la egalitate al cetăţenilor în faţa legii şi a normelor de procedură.
Discreţia acordată de lege procurorului de a ataca sau NU o hotărâre de achitare reprezintă un tratament discriminatoriu aplicat inculpaţilor şi anume de a supune riscului pedepsei unei inculpat la pura discreţie a unei a doua instanţei sau a treia instanţe care rejudecă în fapt acelaşi proces în care a fost achitat.
Permisiunea de a ataca o achitare este o încălcare gravă a dreptului inculpatului la un proces just şi echitabil şi o încălcare a principiilor de drept penal universale.

Reprezintă judecarea de 2 ori (sau mai multe ori) a aceleiaşi persoane în esenţă pentru aceeaşi faptă.

Nu sunt şanse mari, deoarece în dreptul substanţial penal românesc nu există respect prea mare faţă de drepturile omului. Până mai ieri, arestările se făceau de către procuror (avocaţii acuzării). Păi dacă avocaţii statului te puteau aresta, îţi dai seama ce justiţie originală. A fost un proces major la CEDO, Pantea c. Romania în care ţara noastră a fost condamnată pentru această nedreptate flagrantă, şi anume abuzul incredibil de a răpi libertatea omului la simplul ordin al unui avocat acuzator, fără proces, fără audiere, fără drept la apărare.

Este ruşinos ca ţara noastră, care are mii de judecători şi capete luminate juridice să primească lecţii şi ordine de la Strasbourg. Un lucru este clar. Codul nostru penal şi de procedură, de sorginte sovietică trebuie modificat. Noile modificări nu sunt suficiente. Achitările trebuie să fie finale iar prin interpretare constituţională, nu pot fi atacate.

Dacă eu aş fi judecător la CCR aşa aş face, aş declara achitările ca fiind finale şi inatacabile şi aş deveni un erou al justiţiei române. Dar eu sunt un nimeni.

Aşa şi cu permisiunea de atacare a achitărilor.

Permisiunea de a ataca o hotărâre de achitare este o încălcare flagrantă, spun eu, a drepturilor omului la tratament egal în faţa justiţiei.

Dar cine ştie. Poate ai o şansă, lucrurile se schimbă mereu. Nimic nu rămâne cum a fost.
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2019
Albert Kurtyan, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neagravarea situatiei in propriul apel ContSters126381 ContSters126381 Am o nelamurire . La art 372 Cpp se precizeaza \" instanta de apel nu poate crea o situatie mai grava ptr cel care a declarat apel \" . Presupunand ca instanta ... (vezi toată discuția)
Costuri de judecata inalta curte PARTEVATAMATA2010 PARTEVATAMATA2010 A avut cineva un recurs la Inlata Curte pe care l-a pierdut? Cat au fost cheltuielile de judecata? La CAB au fost 200 lei per recurent. O alta intrebare: ... (vezi toată discuția)
Proces penal in apel marius909 marius909 Buna ziua, am fost achitat pe fond intr-un proces penal si urmeaza apelul. Suntem doi inculpati, eu cu achitare si celalalt cu suspendare. El va face apel ... (vezi toată discuția)