avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul familiei, probleme
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul familiei, probleme

Buna ziua, va rog frumos sa-mi dati niste sfaturi priliminare! Avem un ap. de 2 cam. si sunt nevoit sa accept divortul, dar nu si partajul egal, pt. ca nu as putea sa-mi cumpar o garsoniera. Ap. actual a provenit din vanzarea unui ap. de 2 cam. personal si unul de o camera al sotiei, dobandite inainte de casatorie. In actul de vanzare-cumparare este mentionat: " Noi cumparatorii declaram ca suma de X provine astfel: suma de Y provine din vanzarea ap. meu, situat...conform contactului...autentificat de notar si idem ca suma Z... Astfel reiese provenienta exacta, inclusiv rapotul care nu mai e 50%. Daca deschide partaj, si fac intampinare, (sau cam asa ceva), ce sanse am, poate ataca ca eu am avut venitul lunar mai mic? Si va mai rog. pana la avocat, taxa de 3% o da fiecare, sau deferenta fata de 50% cu cat se taxeaza, (intampinarea)? Va rog mult si va multumesc anticipat pentu sfaturi.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 18:51, 22 Noiembrie 2009
Daca faceti cerere reconventionala prin care cereti atribuirea apart in procentaj mai mare in favoarea dvs , veti plati taxa de timbru in functie de valoarea bunurilor impartite. Tocmai de aceea noi cei de pe acest forum nu va putem da o suma exacta, se plateste 3% din valoarea la care este evaluat apart. Puteti cere la registratura judecatoriei sa va spuna valoarea taxei de timbru
Multumesc mult, ambilor avocati, in sfarsit primesc si eu o informatie in afara de generalitati foarte vagi. Bineinteles ca nu suma ma interesa, nestiind nici eu cat valoreaza apartamentul, ci procentul si sansele, pentru ca daca cineva cere ceva si are sanse 10%, nici cu avocatii de la Haga nu obtine. Nedorind sa abuzez de spatiu acestui forum, as mai ruga pe cine are amabilitatea, sa-mi raspunda macar prin da, sau nu, daca am inteles bine din ce am citit pe acest forum si mai ales din raspunsurile dv.: Doi soti divorteaza de comun acord, intrunind condiitiile. Sotia doreste jumatate din apartamentul dobandit impreuna. Sotul, (care isi iubeste sotia), e nevoit sa accepte divortul, dar nu si impartirea egala a ap. cu doua camere, pt. ca cu 2-3 ani inainte, pt. dobandirea lui, el s-ia vandut ap., tot cu doua cam., iar sotia unul cu o cam., deci el contribuind cu o suma dubla la cump. ap. actual + dotarea lui cu toate utilitatile. Aceasta provenienta este trecuta exact in actul de van.-cum. a ap. actual si semnata de ambii in fata notarului. Aceasta fiind succint situatia, am inteles ca nedorind sa impartim casa, daca sotia face partaj judiciar pt. 50/50, vin cu cerere reconventionala cu o pretentie >50 si patesc o taxa de 3% din toata masa partajabila + onorariu avocatului. Va multumesc pt. (ne)confirmare!
Din legea taxelor de timbru:
"cereri de partaj - 3% la valoarea masei partajabile.
Separat de aceasta taxa, daca partile contesta bunurile de impartit, valoarea
acestora sau drepturile ori marimea drepturilor coproprietarilor in cadrul
cererilor de mai sus, taxa judiciara de timbru se datoreaza de titularul cererii
la valoarea contestata in conditiile art. 2 alin. (1)"
Art. 2 alin. 1 reda valorile si procentajele de taxare la valoare.
Ce se intampla daca un sot introduxce actiunea si zpune ca masa partajabila enumai un imobvil si vine celalalt si mai pune la masa o masina... depinde de instanta!
Unele il pun pe sotul care adauga la masa sa partajeze masina la valoare conform art. 2 alin. 1, altele recalculeaza taxa de timbru de 3% si pentru sotul care a introdus partajul, introducand si masina... altele ii pun pe ambii soti sa adauge o taxa de timbru la valoarea masinii conform alin 1 art. 2...
Asa incat, ma indoiesc totusi ca va fi atat de simplu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot cere in instanta impartirea taxei de partaj cu fosta sotie? DoruD DoruD Am divortat si sotia nu vrea sa facem un partaj prin buna intelegere asa ca voi fi nevoit sa apelez la instanta. In cazul acesta mi se pare normal sa-mi ... (vezi toată discuția)
Partaj marijuan marijuan buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o problema de partaj ... in timpul casatoriei, mama mea, impreuna cu care locuiam eu si sotia, a vandut apartamentul de 2 ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani din cont in cazul unui divort si taxa de partaj luck123 luck123 Buna ziua, sunt in fata unui divort iar sotia se pare ca nu vrea sa consultam un mediator asa ca voi fi nevoit sa apelez la instanta. Am cateva ... (vezi toată discuția)