avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... somatie de plata+titlu executoriu
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

somatie de plata+titlu executoriu

Am primit somatie de plata si titlu executoriu de la AFP pt o suma ce cuprinde impozit forfetar trim.2 si 3.Eu am achitat imp. pe trim 2 si figureaza si la ei ca fiind achitata, doar ca a fost bagat intr-o "datorie" mai veche, din 2005, imp. pe dividente. Doar ca si aceea a fost achitata in termen legal, adica in 2005.Totul se poate proba cu chitante.Am incercat rezolvarea la financiar, dar dupa ce m-au plimbat 3 zile pe la vreo 5 camere, in final mi-au refuzat avizarea pt eliberarea fisei de platitor pt ca "nu am depusa declaratia 010 din 2004 privind desfacerea contractului de munca" .Parca 010 a aparut in 2005, si oricum , contraventional, faptele s-au prescris, deci nu e altceva decat un frecus made AFP. Pentru a nu trece termenul de contestatie de 15 zile, trec peste AFP direct la instanta.
1. Instanta competenta e cea de contencios administrativ?
2. ce fel de plangere trebuie facuta? Contestatie somatie de plata+titlu executoriu? sau contestatie la executare?
3.Trebuie sa mai depun contestatie si la afp?
4. e legal sa te execute pt o "creanta" pt care nu s-a eliberat somatie de plata,instiintare,titlu executoriu? Iar din 2005 pana acum, nu se prescrisese? (repet, e achitata, dar vreau sa inteleg "mecanismul")
Cel mai recent răspuns: nitmar , utilizator 18:53, 22 Noiembrie 2009
1- Da
2-Contestatie la somatie+titlu
3-Nu
4-Nu este legal.Problema este ca la AFP sumele in debit ,chiar daca ,in fapt sunt achitate cu documente justificative emise chiar de catre AFP,schimbarea naturii sumelor acoperite ,creaza situatii neplacute de genul celor cu care va confruntati si dvs
1. Instanta competenta este instanta de drept comun - judecatoria.
2. Contestatie la executare.
3. Nu.
4. Termenul de prescriptie in cazul impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat este de 5 ani, prin urmare cei de la Finante sunt in termen sa va comunice primul act incepator al executarii silite - somatia, - insotit de titlul executoriu.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Noiembrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
problema e ca nu mi-au trimis in acesti 5 ani nicio somatie sau titlu executoriu pt asa-zisa creanta din 2005 ci mi-au oprit direct banii, ceea ce si eu cred ca este ilegal.Va multumesc pentru raspunsuri.
termenul de prescriptie a dreptului de a cere executare silita este de 5 ani, incepand cu 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest fapt.

conform art 172-173 cod de procedura fiscala, contestatia la executare silita se depune in termen de 15 zile de la comunicare, la instanta competenta - judecatoria, numai in cazul actelor administrativ fiscale, contestatia se depunde in termen de 30 de zile la organul emitent.

dvs. ati platit impozitul minim (forfetar) intr-un cont unic la bugetul statului.
conform codului de procedura fiscala, stingerea datoriile efectuandu-se in ordinea vechimii acestora, mai intai creanta principala si apoi accesoriile (majorari de intarziere). asadar, imp pe dividende si impozitul forfetar apartinand aceluiasi buget ( B.S.), organul fiscal a procedat la stingerea imp. pe dividende, fiind o datorie mai veche.

conform mecanimsului de mai sus, este posbil ca si plata efectuata in 2005 in contul imp pe dividende sa fi stins alte creante, poate chiar majorari de intarziere, iar imp pe dividende sa fi ramas neachitat.

nu am inteles problema cu refuzul avizarii eliberarii fisei pe platitor. actualizarea vectorului fiscal prin depunerea 010, nu conditioneaza eliberarea unei fise pe platitor si de accea va sfatuiesc sa insistati sa primiti o fisa analitica pe platitor, actualizata la zi, in care se vede foarte clar ce ati achitat si cum s-au stins sumele, iar daca nu va descurcati, incercati sa o scanati, o postati undeva si va explic eu.

stingerea creantelor fiscale nu este o masura de executare, deci cei de la administratia fiscala aveau dreptul de a stinge sumele platite de dvs. conform legii, adica conform regulilor de mai sus (ordinea stingerii datoriilor), pana la implinirea termenului de prescriptie.

oricum, termenul de prescriptie se intrerupe in momentul indeplinirii unui act de executare silita. dvs spuneti ca nu vi s-au comunicat somatia si titlu executoriu, pentru datoriile din 2005, dar e posibil ca fiscul sa le fi trimis, dar plicul sa fi fost returnat, iar comunicarea sa se fi facut prin publicitate pe site-ul institutiei, conform codului de procedura fiscala.

in concluzie aceste datorii nu s-au prescris si va sfatuiesc ca inainte sa depuneti contestatie, sa analizati toate aspectele pe care le-am precizat.

mult succes!



Marti e ultima zi pt contestatie, asa ca o voi depune fara sa mai am timp sa verific aspectele sesizate de dvs. Conditionarea avizarii fisei de platitor de depunerea unei declaratii mai vechi are o singura explicatie: incercarea de intrerupere a termenului de prescriptie pt respectiva declaratie. Este o practica obisnuita la AFP, in anii precedenti nu se omorau cu executarile, iar acum incearca sa scape de termenele de prescriptie; nu am cunostiinta de niciun fel de creante mai vechi, care sa fi fost stinse cu imp. din 2005, dar voi vedea in instanta, acolo sunt obligati sa depuna actele, fara a le mai conditiona de depunerea vreunei declaratii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda/penalitati nitmar nitmar 1. Am la fisc, pe societate, o amenda de 1000 Ron pentru nedepunerea unei declaratii. Daca acum achit impozitul forfetar cu sumele acestea vor acoperi mai ... (vezi toată discuția)
Cine plateste penalitatile?/ ce implica cererea de compensare? nitmar nitmar Am achitat anul trecut un impozit minim ce a fost distribuit de catre AFP din contul unic in dividente persoane fizice/2005 fara niciun temei sau baza legala, ... (vezi toată discuția)
Somatie gabydutescu gabydutescu Buna ziua!Ma numesc Dutescu Gabriel Constantin, am primit pe data de 07-01-2010 o recomandata prin posta in care se afla o somatie de plata si un titlu ... (vezi toată discuția)