avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... restantele la fondul de rulment si fondul de reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

restantele la fondul de rulment si fondul de reparatii

Buna ziua,
Avem in cadrul asociatiei mai multe apartamente care refuza sa achite ratele catre Fondul de rulment si Fondul de reparatii dar isi achita cotele de intretinere . Cum ii putem determina sa achite aceste restante ( la fondul de rulment si de reparatie ) ? Conform Codului fiscal datoriile se sting in ordinea vechimii, aceste datorii se pot stinge din plata cotelor de intretinere daca sunt mai vechi decat cotele de intretinere sau ii putem actiona in instanta pentru recuperarea acestora? Putem institui ipoteca asupra imobilelor daca au restante mai vechi de 90 zile la fondul de reparatie?

Cel mai recent răspuns: scarmen , utilizator 01:11, 1 Aprilie 2025
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Corina89 a scris:

Buna dimineața. In primul rând cele mai multe nereguli se fac cu fondurile, sunt mai greu de controlat, In instanta sunt judecători care verifica corectitudinea sumelor imputate, mod de calcul, etc. Este o realitate. Domnul avocat a mai spus in alta postare despre cine ce drepturi are, cum au spus și alții. Fiecare persoana care se considera prejudiciata are dreptul sa meargă în instanta.

În sfârșit, a apărut cineva precum doamna Corina, care este mai pragmatică și mai realistă, cunoscând ceea ce spune legislația din domeniu privind Adunările așa-zis Generale, care sunt ilegal convocate dacă nu se aduce dovada convocării tuturor membrilor proprietari ai Asociației respective (din data de 28.09.2018 se aplică Legea nr. 196/2018, art. 47, alin. 2 și alin . 4 și mai ales art. 48, alin. 3 în cazul Adunării Generale Reconvocate)..
Pe data de 13.02.2019 am câștigat și al doilea proces de Nulitate Absolută a hotărârilor Adunării Generale ilegal convocate pe data de 08.04.2017, și urmează pe data de 13.03.2019 pronunțarea sentinței și pentru Nulitatea Absolută a A.G. din 2018, care nu poate fi alta decât una identică cu sentințele definitive din celelalte 2 dosare !
Vedeți motivarea Instanței defavorabilă șefilor A.P.71 și încercați și dvs. să cereți Nulitatea Absolută a hotărârilor Adunărilor Generale anuale ale Asociațiilor de Proprietari de care aparțineți, DACĂ „ȘEFII” ACESTORA NU I-AU CONVOCAT (NU I-AU ANUNȚAT) PE TOȚI MEMBRII DIN ASOCIAȚIA DVS.
DETALII: [ link extern ]
CITEZ DIN SENTINȚA DATĂ ȘI MOTIVATĂ PE 13.02.2019:
<<< Potrivit Legii 230/2007 art. 24 alin. 3: „La Adunarea Generală Reconvocată hotărârile se pot adopta dacă există dovada că TOȚI membrii Asociației de Proprietari au fost convocați”.
Art. 14, alin. 5 din H.G. nr. 1588/2007 privind Normele Metodologice de aplicare a Legii 230/2007 prevede că: „Adunarea Generală a Asociației de Proprietari poate adopta hotărâri dacă majoritatea proprietarilor MEMBRI ai Asociației sunt prezenți personal sau prin reprezentant legal. (...) La Adunarea Generală Reconvocată, DACĂ EXISTĂ DOVADA CĂ TOȚI MEMBRII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI AU FOST CONVOCAȚI, HOTĂRÂRILE POT FI ADOPTATE (...). Dovezi ale convocării și reconvocării constituie afișul de la Avizier ȘI Tabelul Nominal Convocator cu semnături.”
Instanța reține că la Adunarea Generală Reconvocată a unei Asociații de Proprietari se pot adopta hotărâri NUMAI DACĂ AU FOST CONVOCAȚI TOȚI MEMBRII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI.
Întrucât H.G. nr. 1588/2007, art. 14 alin. 5 prevede expres că reconvocarea se dovedește mai ales prin existența Tabelului Nominal Convocator cu semnături pentru TOȚI membrii Asociației (și prin afișarea la Avizier), Instanța constată că reconvocarea urma să se realizeze prin semnarea Tabelului Nominal Convocator de către TOȚI membrii A.P.71, aspect ce rezultă din folosirea conjuncției „ȘI”.
În speță, CONDUCEREA A.P. NR. 71 DIN BRĂILA NU A FĂCUT DOVADA CONVOCĂRII CELOR 458 DE PROPRIETARI PE BAZĂ DE TABEL NOMINAL CONVOCATOR.
În consecință, Instanța constată că NU EXISTĂ DOVADA CONVOCĂRII LEGALE A TUTUROR MEMBRILOR ASOCIAȚIEI ȘI ASTFEL NU S-AU ÎNDEPLINIT CONDIȚIILE CA ADUNAREA GENERALĂ A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI NR.71 DIN BRĂILA SĂ ADOPTE HOTĂRÂRI PE DATA DE 08.04.2017, în lipsa consimțământului celor 458 de membri ai Asociației de Proprietari nr. 71, urmând să admită cererea și să dispună anularea hotărârilor adoptate de Adunarea Generală a Asociației de Proprietari din 08.04.2017.
Instanța precizează că Nulitatea Absolută a unui act juridic este SANCȚIUNEA JURIDICĂ care intervine în cazul în care la încheierea actului juridic A FOST NESOCOTITĂ O NORMĂ JURIDICĂ CARE OCROTEȘTE UN INTERES GENERAL, deci a unei norme juridice imperative de ordine publică care instituie o condiție de validitate pentru încheierea actului juridic respectiv.
În baza art.453 din N.C.P.C. Instanța va obliga pârâtele la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 40 de lei reprezentând taxa judiciară de timbru achitată de reclamant.
☞ PENTRU ACESTE MOTIVE, ÎN NUMELE LEGII, INSTANȚA DE FOND HOTĂRĂȘTE:
Admite cererea formulată de către reclamantul Mihai ..., cu domiciliul în Brăila ..., în contradictoriu cu pârâtele Asociația de Proprietari nr. 71, cu sediul în Brăila, Str. Plevna nr. 62, Bl.D2, Sc.4, Parter, cu H. Luiza, cu domiciliul în Brăila ... și cu V. Elena, cu domiciliul în Brăila ....
Anulează hotărârile Adunării Generale a Asociației de Proprietari nr. 71 din data de 08.04.2017.
Obligă pârâtele la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 40 lei către reclamantul Mihai ...
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Martie 2019
flory_mr, utilizator
Multumesc, Vecina mea care figureaza cu 300 si ceva de milioane restanta( cotele de intretinere si penalitati) dar care a platit in ultimi ani peste 152 de milioane,( conf cu dovezile) suma ce nu apare scazuta absolut nicaieri. Cine se uita...vede doar ca are o suma enorma, instanta constatand " lipsa de corectitudine in ceea ce priveste calculul sumelor cerute de catre administrator"si multe altele, asa ca ce as mai putea spune?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă sumele cerute pe listele de plată nu sunt legale și corecte, puteți face o plângere penală pentru Înșelăciune și pentru Delapidare, plus Abuz în Serviciu.
Trebuie făcut orice să-i forțăm pe șefii de Asociații să nu mai impună sume ilegale și abuzive, fără a fi votate legal în Adunările Generale, strict conform Legii nr. 196/2018, art. 47, alin. 2 și 4, și mai ales conform art. 48, alin. 3 !
Odată ce aceste articole de lege sunt legiferate, ele trebuiesc aplicate fără comentarii de către așa-zișii șefi de Asociații de Proprietari, chiar dacă par dure pentru ei, chiar imposibil de aplicat, știind că sute de proprietari sunt plecați din localitate sau chiar din țară în Asociațiile cu 4-500 de proprietari ! Dar articolele invocate sunt extrem de explicite și pentru un copil !
Unde-i lege, nu-i tocmeală ...
Buna dimineata. Dupa o sentinta favorabila doamnei anul trecut, administratorul a cerut o revizuire in camera de consiliu, am depus intampinare si acum asteptam raspunsul in acest caz, dar intre timp la actionat doamna in judecata. Daca tot vrea "dans" sa fie in doi...In orice caz probele puse de el la dosar le folosim in favoarea noastra tinand cont ca este mentionat intr-unul din PV ca s-au recuperat bani de la doamna, dar n-a mentionat cuantumul si sumele nu apra scazute absolut nicaieri...asteptam si vedem. Lasam intai instanta sa decida..si da, merge si o plangere penala.
Chiar ma intrebam - pe unde mai misuna @flory_mr, sa ne mai arate dumnealui cum acesti asa-zisi sefi ai asociatiilor nu respectra legea, cum nu stiu sa convoace proprietarii, chiar in conditiile in care;
...chiar imposibil de aplicat, știind că sute de proprietari sunt plecați din localitate sau chiar din țară în Asociațiile cu 4-500 de proprietari !

Domnule, chiar ti-am simtit lipsa, dar nu-i totul pierdut... Baga mare, forumul rezista!
Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2019
Adam Grecu, utilizator