avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... restantele la fondul de rulment si fondul de reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

restantele la fondul de rulment si fondul de reparatii

Buna ziua,
Avem in cadrul asociatiei mai multe apartamente care refuza sa achite ratele catre Fondul de rulment si Fondul de reparatii dar isi achita cotele de intretinere . Cum ii putem determina sa achite aceste restante ( la fondul de rulment si de reparatie ) ? Conform Codului fiscal datoriile se sting in ordinea vechimii, aceste datorii se pot stinge din plata cotelor de intretinere daca sunt mai vechi decat cotele de intretinere sau ii putem actiona in instanta pentru recuperarea acestora? Putem institui ipoteca asupra imobilelor daca au restante mai vechi de 90 zile la fondul de reparatie?

Cel mai recent răspuns: scarmen , utilizator 01:11, 1 Aprilie 2025
Buna ziua
Am achitionat un apartament la inceputul anului si am transferat 350 ron fostului proprietar pt fondul de rulment. Mi-a spus ca administratorul i-a confirmat ca banii raman pe apartament si se transfera intre proprietari.

Intre timp am mai platit 90 ron x 4 luni fond rulment. Si 20 x 4 luni fond reparatii. Mi se pare f mult. Tot ce s-a reparat in bloc in ultimele luni apare separat la intretinere la cheltuieli administrative.

Cum pot sa aflu cum se cheltuie sumele din fondul de rulment si fondul de reparatii ?

In plus am mai observat ca 2 facturi emise ca facturi de curatenie sunt inregistrate ca facturi de reparatii. Administrarea se face electronic in aplicatie e-bloc si am access la facturile inregistrate.
Va multumesc
Inregistraea sumelor depuse in Fd.Rulment, Fd. Reparatii se fce pe registre separate si, intr-adevar, evidenta acestora se tine distinct.
Acum, dumneata trebuie sa mergi la sediul as. prop. si sa te convingi ca suma Fd. rulment a fost transferata pe numele dumitale.
Cu sumele Fd. rulment ale tuturor proprietarilor se achita sumele facturate de catre furnizori, conform urmatoarei logici: un furnizor, de ex. cel care furnizeaza energie termica, emite o factura pentru consumul efectuat pe luna sept. 2024. Data facturarii este 01. 10. 2024, cu scadenta pe data 16 10.2024.
Asociatia de prop. introduce aceasta cheltuiala pe lista de plata a lunii oct. 2024, in jurul datei de 20.10. 2024. Afiseaza lista de plata si incepe sa faca incasari, dar observati, data scadenta a trecut deja (16.10.2024), deci factura trebuia achitata. Cu ce bani, cand as. prop. incepe sa stranga bani abia dupa data de 21.10.2024 ? Atunci intervine acel sold al Fd. de rulment cu care se achita toate facturile. Soldul Fd. de rulment se diminuiaza, dar odata ce se fac incasari, Fd. rulment revine la soldul avut anterior.
Din acest motiv, Legea nr.196/2018, art.72, explica toate aceste lucruri.
De mentionat este faptul ca Fd. de rulment incasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, daca prin actele translative nu se stipuleaza altfel. (cazul dvs. - v-ati inteles cu vanzatorl sa va transfere dvs. suma depusa in Fd. rulment).
Despre Fd. de reparatii:
Aceeasi Lege, art.71 al.(2,3,4), clarifica toate aspectele despre Fd. reparatii.
Mai mult, art.70, al. (2) - arata ca veniturile care au alimentat Fd. de reparatii al as. prop. nu se platesc proprietarilor .
Intervine acum intrebarea dvs.:
Cum pot sa aflu cum se cheltuie sumele din fondul de rulment si fondul de reparatii ?

Cu Fd. de rulment ati inteles, da?
Ei, cu Fd. de reparatii, dvs. proprietarii, trebuie sa fiti informati semestrial, intr-un raport afisat la avizierul asociatiei si se evidentiaza in registrul unic de venituri si cheltuieli al as. prop. _ art. 70, al.(2), din aceeasi Lege.
Practic, daca sunteti foarte interesat, dvs. trebuie sa stiti care este la un moment dat soldul Fd. repar., ce s-a cheltuit, ce a mai ramas, si daca este cazul, ce s-a mai adunat.
Toate aceste lucruri le aflati la sediul as. prop. - pentru ca aveti dreptul:
Cap.III
Drepturile si obligatiile proprietarilor
Art. 27-29.
Succes!

Buna ziua !
Am citit in forum discutii despre FR, pentru ca ma confrunt si eu cu o situatie in asociatia de proprietari.
Intrebarea mea este daca avansul la FR este titlu de creanta ? Se pot aplica penalizari pe un avans pentru o cheltuiala anticipata ?
Eu am un disponibil la soldul FR echivalent cu suma anuala a avnsului, conform hot AGA (am platit integral).
Presedintele imi cere sa platesc in continuare avans la FR, cu amenintarea ca va percepe penalizari.

In acceptiunea mea, titlu de creanta este diferenta dintre costul unei lucrari efectuate si avansul disponibil la FR.
Dupa mine, pe aceasta diferenta s-ar percep penalizari (este s0ld negativ in Raportul FR).

Cum vedeti dvs aceasta situatie ?

Va multumesc !

~ final discuție ~