avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizație hrana - funcție de bază ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizație hrana - funcție de bază ?

Bună ziua,

Aș dori să știu dacă indemnizația de hrană se acordă doar de la angajatorul la care ai declarată funcția de bază. Dacă ai doua CIM, ambii angajatori trebuie să-ți acorde indemnizația ?

Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: cain2k , utilizator 21:31, 4 Aprilie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Indemnziatia de hrana se acorda de ambii angajatori , intrucat legea nu dispune ca se acorda doar de la locul de munca unde aveti functia de baza.
Mulțumesc pentru lămurire!

Cornel Vasile a scris:

Indemnziatia de hrana se acorda de ambii angajatori , intrucat legea nu dispune ca se acorda doar de la locul de munca unde aveti functia de baza.

Bună ziua,

Pe un alt forum, am primit urmatoarea informație:

Dacă are funcția de bază în altă parte, normal că nu-l setați pe funcție de bază și nu-i acordați indemnizație de hrană.

Ce bază legală ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nici OUG 114/2018 si nici Legea 153/2017 nu au o astfel de prevedere.
Bună seara,

Am trimis un e-mail la MEN și am primit următorul răspuns:


Potrivit prevederilor alin. (1) al art. 18 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu completările și modificările ulterioare, „începând cu 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, indemnizații de hrană reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată.”

În conformitate cu prevederile alin. (2) al art. 18 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu completările și modificările ulterioare, „indemnizațiile de hrană prevăzute la alin. (1) se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară, cu încadrarea în prevederile art. 25 alin. (1).”

Totodată, potrivit art. 36 alin (1) din O.U.G. nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificareaa și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, „în perioada 2019-2020, personalul din cadrul instituțiilor și autorităților publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, beneficiază de voucere de vacanță în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările și completările ulterioare, precum și de indemnizația de hrană prevăzută la art. 18 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare.”

Având în vedere aspectele legale menționate, personalul din sectorul bugetar are dreptul la indemnizație de hrană numai pe funcția de bază, proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară.


Am lecturat tot articolul 36 din OUG 114/2018 - nu înțeleg unde este interdicția ...

Cornel Vasile a scris:

Nici OUG 114/2018 si nici Legea 153/2017 nu au o astfel de prevedere.


Mulțumesc pentru răspuns !
Ultima modificare: Joi, 4 Aprilie 2019
cain2k, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de hrana iniminis iniminis Buna ziua, daca ma poate lamurii cineva cu privire la acordarea acestei indemnizatii. Mai exact care este regimul de acordare in institutile publice. Eu lucrez ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de hrana veronicam veronicam Buna ziua.Conform Legii nr 153/2017, art 18 alin 1 este mentionat .Incepand cu luna decembrie 2018 ordonatorii de ctedite vor acorda obligatoriu indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Drepturi la vouchere de vacanta pt. angajat asistent personal pt. persoana cu handicap cristianholdun cristianholdun Buna ziua! Holdun Cristian ma numesc. Va rog frumos sa ma ajutati cu o informatie, anume daca asistentul personal pt. persoana cu handicap are dreptul la ... (vezi toată discuția)