avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Doi vecini s-au debranșat de la centrala de bloc ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Doi vecini s-au debranșat de la centrala de bloc fără acordul vecinilor/asociației și n-au mai contribuit la cheltuielile comune cu căldura. Acum au fost puse iar la plată pentru că nu există cerere scrisă în acest sens, e abuzivă această măsură?

Buna ziua,
Avem urmatoarea situatie in condominiul in care locuiesc: 2 apartamente s-au debransat de la reteaua comuna (centrala de bloc) fara a solicita acordul administratorului, presedintelui, asociatiei, etc. Am fost anuntati in calitate de vecini ca nu mai contribuie la cheltuielile comune, cele legate de caldura in apartament. Vechiul administrator a procedat in consecinta si nu au mai fost incluse in calculul caldurii per apartament, situatie care dureaza de cativa ani. Odata cu schimbarea administratiei, intrucat oficial in documentatia asociatei nu exista o solicitare sau un acord privind debransarea, apartamentele au fost incluse in listele de plata a cheltuielilor cu caldura, cu cotele aferente per apartament (pentru luna in curs, nu retroactiv). Este abuziva aceasta actiune ? Proprietarii celor doua apartamente ameninta ca vor da in judecata asociatia pe motiv ca li se solicita sa achite "ceva ce eu n-au consumat".
Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: deliabrett32 , utilizator 17:46, 23 Martie 2019

vali m,
Eu am mai spus. Administratorul face si el ce stie si chiar ar trebui sa stie ce face acolo! Este clar ca nu cunostea Legea (nu comentez cum a fost angajat), dar eu gasesc de vina si conducerea as. prop. , precum si cenzorul - adica chiar nimeni nu stie despre ce este vorba?
Vedeti ce discutii se nasc acum?
Oricum, nu este corect sa plateasca ceea ce nu consuma.

Sa contestati cotele de intretinere prin cerere scrisa si sa luati numar de inregistrare.
Domnu' avocat are dreptate: imediat ce a fost afisata LP sa conteste repartizare costurilor cu incalzire - daca este la fel ca la ceilalti.
Mai sus v-am aratat cam ce s-ar putea face in contextul celor scrise de autorul topicului.
Asadar, niste costuri trebuiesc repartizate, dar, doar in baza unei expertize tehnice care costa ceva... Costurile expertizei vor fi repartizate la toti proprietarii. Dupa efectuarea acelei expertize, se poate face un calcul privind costurile cu incalzirea spatiilor comune (de obicei procentual din totalul valorii facturii de incalzire) ce vor fi repartizate la toti proprietarii, proportional cu cota-parte indiviza de proprietate, asadar si celor doi proprietari deconectati, dar pentru acestia, doar atat !
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aspectul ca respectivii proprietarii si-au asumat responsabilitatea sa nu achite cote comune trebuia conform dispozitii in vigoare sa determine echipa manageriala daca aceasta ar fi stapanit dispozitiile in vigoare sa impuna lunar la plata parti comune
Lasati proprietarii celor 2 apartamente sa actioneze asociatia de proprietari in instanta pentru curajul de a impune la plata parti comune,vor beneficia de hotarare judecatoreasca defavorabila
Ar fi bine ca asociatia de proprietari sa angajeze aparator ales si sa solicite obligarea celor 2 proprietari la plata cheltuieli de judecata
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se locuieste la comun, deci hotararile se iau in comun. O centrala de bloc implica cheltuieli comune si implica faptul ca centrala face parte din lucrurile comune pentru toti. In primul rand trebuie sa faca dovada unei alte surse de caldura in apartamente, altfel se incalzesc de la vecini si asta e furt - ca asta nu e reglementata legal e deja alta problema. Caz concret. Posed 2 apartamente unul deasupra celuilalt. La etaj nu locuieste nimeni si este oprita caldura. Temperatura nu scade sub 16 grade in cea mai friguroasa zi. Singura incalzire este apartamentul de dedesubt.

Alte discuții în legătură

Mai trebuie platita caldura la comun dupa debransare? alina_25 alina_25 O cunostiinta are centrala de apartament in un bloc de 20 apartamente in care 10 apartamente au centrala iar celalalte 10 nu au sunt respectiv ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli de încălzire la un bloc prevazut cu centrală termică dar la care exista proprietari debranșati care au centrale proprii de apartament Prahova Prahova Buna seara. Ne aflam in situația in care blocul nostru dat in folosință in 1995 era alimentat cu apa calda si caldura printr-un canal termic de la o ... (vezi toată discuția)
Daca un proprietar care a participat la cumpararea centralei termice a blocului doreste sa se debranseze, asociatia de proprietari ce actiuni poate intreprinde? Tudorionascu Tudorionascu Daca un proprietar se debranseaza de la centrala blocului, poate fi obligat sa plateasca o taxa reprezentand caldura iradiata prin tevi, printr-o taxa de ... (vezi toată discuția)