avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... SSM este obligatoriu pentru firma
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

SSM este obligatoriu pentru firma

Buna ziua,

Lucrez intr-un hypermarket iar de la 1 martie responsabilul SSM a parasit compania, iar celelalte sarcini au fost preluate de sefi de raioane , ma refer la intocmirea notelor de acces a promotorilor pentru a avea acces in magazin, sub indrumarea sefului de securitate, care nu cred ca este calificat in acest sens.
Va intreb daca responsabilul ssm nu este obligatoriu pentru firma sau un contract cu o frma externa autorizata?
Cel mai recent răspuns: Bogdanvmdev , utilizator 18:57, 16 Iulie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 3 (1) Prezenta lege se aplică în toate sectoarele de activitate, atât publice cât şi private.
(2) Prevederile prezentei legi se aplică angajatorilor, lucrătorilor şi reprezentanţilor lucrătorilor.
-art. 6 (1) Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.
(2) În cazul în care un angajator apelează la servicii externe, acesta nu este exonerat de responsabilităţile sale în acest domeniu.
(3) Obligaţiile lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă nu aduc atingere principiului responsabilităţii angajatorului.
-art. 8 (1) Fără a aduce atingere obligaţiilor prevăzute la art. 6 şi 7, angajatorul desemnează unul sau mai mulţi lucrători, pentru a se ocupa de activităţile de protecţie şi de activităţile de prevenire a riscurilor profesionale din întreprindere şi/ sau unitate, denumiţi în continuare lucrători desemnaţi.
(4) Dacă în întreprindere şi/ sau unitate nu se pot organiza activităţile de prevenire şi cele de protecţie din lipsa personalului competent, angajatorul trebuie să recurgă la servicii externe.
(6) Lucrătorii desemnaţi trebuie să aibă, în principal, atribuţii privind securitatea şi sănătatea în muncă şi, cel mult, atribuţii complementare.
Dupa cum se observa, legea este obligatorie inclusiv pentru hypermarket. Intreaga responsabilitate revine angajatorului chiar daca apeleaza la SEPP.
Angajatorul trebuie sa desemneze lucratori cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm care sa fie angajati cu CIM cu norma intreaga pentru respectarea prevederilor din HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 20 (1) Desemnarea nominala a lucratorului/ lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
Buna ziua, stiti cumva daca pentru un SRL fara angajati, care are doar administrator, este nevoie de SSM/PSI? Va multumesc anticipat.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuia sa deschideti o discutie noua.
Administratorul se poate autoinstrui accesand legislatia pe internet.
Va mulțumesc!


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cadru ssm simona38 simona38 buna ziua. care este temeiul legal prin care o societate este obligata sa aiba ca angajat cu norma intreaga un cadru ssm ? (vezi toată discuția)
Intocmire documentatie ssm firma 2 angajati mirceas88 mirceas88 Buna ziua, Sunt asoc unic al unui SRL cu activitatea Proiectare de arhitectura. Acest SRL are 2 salariati ca Arhitect (eu + 1). -Evaluarea riscurilor o voi ... (vezi toată discuția)
Protectia muncii in unitatile spitalicesti - activitati de prevenire si protectie in unitatile medicale. serenciucn serenciucn cine este obligat sa efectueze protectia muncii periodica in unitatile spitalicesti? aceasta persoana trebuie sa aiba un curs de specialitate?poate aceasta ... (vezi toată discuția)