Sultă pentru renunțarea la cota-parte dintr-un imobil moștenit: cum se procedează când cel care vrea să preia tot imobilul nu dispune de toată suma la momentul dezbaterii moștenirii?
Buna ziua,
E vorba de o casa care a apartinut in proportie 50/50 (adica ambele nume pe contractul de vanzare) unor soti divortati. Unul a murit fara sa lase testament sau alte acte in acest sens.
La dezbaterea succesiunii sotul supravietuitor vrea sa renunte in favoarea unuia dintre cei 4 copii ai lor (toti proveniti din casatorie). Daca inteleg eu bine, asta inseamna ca doar partea de 50% a celui decedat se imparte egal intre cei 4 copii, fiecaruia revenindu-i 12,5% din imobil.
Intrucat casa nu e chiar atat de mare si 1/8 din ea nu poate fi locuita independent de viitorul proprietar al 50+12,5% din ea, ceilalti 3 frati ar dori o despagubire materiala pentru a renunta si ei, la dezbaterea succesiunii, la cotele-parte ce le revin. Mostenitorul majoritar e de acord. Ce solutie ar fi de urmat, pentru ca efortul financiar al mostenitorului "principal" e prea mare pentru o plata pe loc si se va apela probabil la un angajament de plata (inca nu stim daca in rate sau mentionand "pana la data de")? Se poate face un act, o promisiune ferma in acest sens? Ar fi mai bine sa fie la notar/avocat, sau ajunge unul de mana?
Multumesc frumos. O zi si o saptamana frumoase va doresc.
gi-jane2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca nu au facut partaj, nu inseamna ca mosteneste !
Sotia nu mai era sotie la data decesului barbatului, asa ca nu e vb de sotie supravietuitoare, mostenitoare sau cum vreti sa ii ziceti.
In masa succesorala intra jumatatea sotului si se imparte egal intre copii. Apoi, copiii dau prin partaj, cui vor dintre ei sau prin vanzare comuna cuiva din afara.
Cu cota ce o are, la fel, mama poate face ce doreste, partaj cu mostenitorii sau vinde. etc
Va multumesc tuturor pentru timpul acordat.
...A ramas ca in tren, adica nu s-a ajuns la acord in ce priveste sumele oferite drept "despagubire", nici termenul de plata a eventualei sulte.
Asa ca probabil se va ajunge la instanta, cu tot ce inseamna asta (termene, cheltuieli cu avocati, taxa de timbru etc).
Inca o data multumesc. Va doresc un weekend frumos.
Mostenire ,succesiune
anays18
cum se poate face act pe un apartament intreg, in cazul in care se dezbate succesiunea doar pt un parinte care a decedat ,cealalta parte a celuilalt parinte ... (vezi toată discuția)
Succesiune
anushca
Verisoara mea a fost casatorita 50 de ani ,locuind la tara,in casa socrilor, impreuna cu varul meu. Cand socrii au murit, varul meu a facut succesiunea dar nu ... (vezi toată discuția)