avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sultă pentru renunțarea la cota-parte dintr-un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sultă pentru renunțarea la cota-parte dintr-un imobil moștenit: cum se procedează când cel care vrea să preia tot imobilul nu dispune de toată suma la momentul dezbaterii moștenirii?

Buna ziua,
E vorba de o casa care a apartinut in proportie 50/50 (adica ambele nume pe contractul de vanzare) unor soti divortati. Unul a murit fara sa lase testament sau alte acte in acest sens.

La dezbaterea succesiunii sotul supravietuitor vrea sa renunte in favoarea unuia dintre cei 4 copii ai lor (toti proveniti din casatorie). Daca inteleg eu bine, asta inseamna ca doar partea de 50% a celui decedat se imparte egal intre cei 4 copii, fiecaruia revenindu-i 12,5% din imobil.

Intrucat casa nu e chiar atat de mare si 1/8 din ea nu poate fi locuita independent de viitorul proprietar al 50+12,5% din ea, ceilalti 3 frati ar dori o despagubire materiala pentru a renunta si ei, la dezbaterea succesiunii, la cotele-parte ce le revin. Mostenitorul majoritar e de acord. Ce solutie ar fi de urmat, pentru ca efortul financiar al mostenitorului "principal" e prea mare pentru o plata pe loc si se va apela probabil la un angajament de plata (inca nu stim daca in rate sau mentionand "pana la data de")? Se poate face un act, o promisiune ferma in acest sens? Ar fi mai bine sa fie la notar/avocat, sau ajunge unul de mana?

Multumesc frumos. O zi si o saptamana frumoase va doresc.
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: friday_325 , utilizator 10:56, 13 Mai 2019
Nu conteaza ca nu au facut partajul, fosta sotie nu are calitate de mostenitor a cotei parti a fostului sot, decedat. Doar copiii. Daca au detinut imobilul in cote parti egale, doar 1/2 se imparte intre copii,cota parte a sotului decedat, unde "fosta" nu are calitate. Fosta sotie pastreaza cota de 1/2 din imobil, dar nu isi mosteneste fostul sot! Daca nu ar fi fost divortati, atunci doamna ar fi avut 1/2, partea sa, plus 1/4 din 1/2 (partea sotului). Asa, copiii mostenesc toata cota parte a tatalui, respectiv 1/2 din imobil. Asta daca nu se dovedeste ca sotul supravietuitor a avut o contributie mai mare. Dar asta este alta discutie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire ,succesiune anays18 anays18 cum se poate face act pe un apartament intreg, in cazul in care se dezbate succesiunea doar pt un parinte care a decedat ,cealalta parte a celuilalt parinte ... (vezi toată discuția)
Buna ziua... succesiune proprietarul unui imobil, (din urma primei ... Liviu. Marin Liviu. Marin Buna ziua... Proprietarul unui imobil, (din urma primei casatorii are o fata) se recasatoreste .Fosta sotie (coproprietar fiind )vinde cu contract de ... (vezi toată discuția)
Succesiune anushca anushca Verisoara mea a fost casatorita 50 de ani ,locuind la tara,in casa socrilor, impreuna cu varul meu. Cand socrii au murit, varul meu a facut succesiunea dar nu ... (vezi toată discuția)