avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalcularea pensiei grupa I si a II-a de la 1 ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalcularea pensiei grupa I si a II-a de la 1 octombrie 2018, Legea 221/2018 - pensionar decedat recent

Buna seara!
Va rog sa mă lamuriti in urmatoarea problemă.
Tatăl meu a decedat in luna februarie 2019. Dreptul la pensie pentru stagiu complet de cotizare si limita de varsta a fost stabilit prin decizia Casei Judetene de Pensii in anul 2000, punctajul de pensie fiind determinat conform grupelor de munca I, a II-a si a III-a de munca pentru munca desfasurata in domeniul minier.
Sotul supravietuitor are dreptul sa solicite recalcularea pensiei de la 1 octombrie 2018 în baza Legii nr.221/2018 pentru sotului decedat in februarie 2019? Aceste drepturi reprezentând diferente de pensie calculate de la 1 oct.2018, daca ar fi fost acordate lunar ar fi beneficiat pensionarul si sotia acestuia cat acesta era in viată, de aceea cred ca sotia supravietuitoare are dreptul sa le solicite si sa-i fie acordate retroactiv.
Daca ca urmare a recalcularii pensiei pentru pensionarul decedat, pensia este mai mare, sotul supravietuitor care este de asemenea pensionar dar cu o pensie mai mica poate opta să primeasca pensia sotului decedat? Au avut o casatorie de 49 de ani.
Ultima modificare: Marți, 9 Aprilie 2019
iolanda15, utilizator
Cel mai recent răspuns: iolanda15 , utilizator 14:08, 12 Aprilie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca se incadreaza in recalcularea de pe legea 221/2018, atunci se aplica:

Legea 263/2010

Art.120
(1) Sumele neîncasate de către pensionar, reprezentând pensia pe luna în care a avut loc decesul și/sau, după caz, drepturi restante de pensie, cuvenite și neîncasate până la deces, se plătesc soțului supraviețuitor, copiilor, părinților sau, în lipsa acestora, celorlalți moștenitori, în condițiile dreptului comun.
(2) Sumele prevăzute la alin. (1) pot fi solicitate în cadrul termenului general de prescripție.



Multumesc foarte mult pentru raspuns! Imi este de real ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficiu pensie abell abell Buna dimineata, daca un pensionar decedeaza inainte de a primi pensia pentru luna in curs (ex a decedat in 06 oct),mai beneficiaza de pensia pe octombrie? (vezi toată discuția)
Actiune in instanta recuperare diferenta pensie raluca29tim raluca29tim Buna ziua, In cazul unui pensionar MAI, care activeaza acum in domeniul privat, i-am fost emisa o decizie de recalcularea pensiei in decembrie 2011 cu marirea ... (vezi toată discuția)
Pensie Mona Cotor Mona Cotor As dori sa intreb, am dreptul sa ridic ultima pensie a sorei mele, decedate în data de 11 noiembrie?Mentionez ca sora mea nu are alți urmași, nu avem ... (vezi toată discuția)