avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA taxare inversa-decont tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

taxare inversa-decont tva

Am si eu o intrebare, facturile cu taxare inversa la ce rand se trece in decontul de TVA. Am si furnizori care sunt in insloventa si-mi emit facturi cu taxare inversa. Pana acum le-am inregistrat la randul 7 si randul 18. Ce trebuie sa fac pt a face corectia
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: katica , utilizator 22:59, 25 Noiembrie 2009
Daca s-a deschis procedura de insolventa pentru furnizorii de bunuri sau prestatorii de servicii, acestia sunt obligati sa emita facturile de livrare a bunurilor sau de prestare de servicii prin aplicarea masurilor de simplificare. Aceasta obligatie se regaseste la articolul 160, alineatul 2, litera b din Codul fiscal.
Regimul de taxare prin aplicarea masurilor de simplificare se utilizeaza obligatoriu numai daca ambii parteneri participanti la tranzactie sunt inregistrati in scopuri de T.V.A. conform articolului 153 din Codul fiscal

# evidenta fiscala:

– inregistrati factura emisa in jurnalul pentru vanzari. Baza de impozitare a bunurilor livrate si a serviciilor prestate se inscrie fie in coloana 10 din jurnal, fie intr-o alta coloana, creata in mod expres si denumita „operatiuni supuse masurilor de simplificare“;
– inregistrati in jurnalul de cumparari facturile de achizitii bunuri si servicii destinate realizarii acestor operatiuni supuse masurilor de simplificare intr-una din coloanele numerotate de la 6 la 10.
Jurnalul pentru vanzari si jurnalul pentru cumparari se intocmeste conform modelului orientativ reglementat prin O.M.E.F. nr. 1.372 din 6 mai 2008, publicat in M.Of. nr. 364 din 13 mai 2008.
# raportarea operatiunii prin decontul de TVA reglementat prin O.M.F.P. nr. 94 din 17 ianuarie 2008:
– preluati operatiunea evidentiata in jurnalul de vanzari si o declarati in decontul de TVA la sectiunea „livrari de bunuri/prestari de servicii in interiorul tarii...“, randul 10;
preluati operatiunea evidentiata in jurnalul de vanzari si o declarati in decontul de TVA la sectiunea „livrari de bunuri/prestari de servicii in interiorul tarii“, randul 9, denumit „bunuri si servicii achizitionate supuse masurilor de simplificare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA“ (taxare inversa);

Retineti!
Facturile emise in acest regim de taxare prin aplicarea masurilor de simplificare nu se raporteaza prin formularul „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national“, cod 394, reglementat prin O.M.F.P. nr. 702 din 14 mai 2007.
randul 10 si 18

Ordinul 1.746/2008
Rândul 10 — se înscriu informațiile preluate din jurnalul de cumpărări*), privind baza de impozitare și taxa colectată pentru achizițiile de bunuri și de servicii, a căror exigibilitate intervine în perioada de raportare, de către beneficiarii care aplică măsurile de simplificare prevăzute la art. 160 din Codul fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 300 previas previas Am o nelamurire la completatea declaratiei 300 am bunuri achizitionate supuse masurilor de simplificare (taxare inversa),intrebarea este :la randul 10 pun ... (vezi toată discuția)
Taxarea inversa la tva carmen72 carmen72 Va rog sa ma ajutati?? Ce inseamna taxarea inversa??? cine plateste tva-ul de fapt??? am inteles ca furnizorul scrie taxare inversa pe factura, beneficiarul ... (vezi toată discuția)
Înregistrare factura in jurnalul de vanzari si in d 300 mihairemus mihairemus Buna ziua, Detin un PFA nou infiintat, sunt platitor de Tva, sunt inregistrat in ROI, am emis o factura in EURO ( valoare 1000 euro ) contravaloare prestari ... (vezi toată discuția)