avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 351 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt pe cale să cumpăr un apartament care costă ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt pe cale să cumpăr un apartament care costă 29.000 de euro, iar vânzătorul vrea banii cash. Este legală pretenția lui?

Sunt pe cale sa cumpar un apartament (29 mii euro) insa vanzatorul vrea toti banii cash in EURO. Eu am toti banii in contul meu bancar in RON. E legal sa dau atatia bani cash? Eu ies in pierdere mare caci trebuie prima data sa-i schimb in EURO si pe urma imi ia si comision banca cand ii scot cash... Ambele parti sunt persoane fizice.
Ultima modificare: Luni, 15 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Fondul situatiei nu este legalitatea ci asumarea costului care ar creste pretul de achizitie.
Un contract de vanzare -cumparare autentifica o intelegere intre parti. Aveti din punctul meu de vedere 3 optiuni:
1. Acceptati cererea vanzatorului ii transferati in cont toata suma in euro sau fractionata ( puteti da maxim 10000 euro cash in ziua semnarii in fata notarului public) si suportati costul de retragere numerar ( in contractul de vanzare-cumparare notarul poate specifica ca pretul este ........euro iar cumparatorul se angajeaza sa suporte toate costurile si comisioanele bancare in asa fel incat vanzatorul sa-si primeasca integral pretul);
2. Negociati o solutie convenabila dumneavoastra ( aici doar dumneavoastra cunoasteti situatia in ansamblu, la ce pret a-ti vizionat proprietatea, daca a-ti negociat pretul initial, daca s-a discutat de la inceput de euro sau lei, etc ). Puteti folosi nevoile vanzatorului in negociere in avantajul dumneavoastra;
3. Renuntati la achizitie daca nu se incadreaza in obiectivele dumneavoastra de cost final.
Din punctul meu de vedere cererea vanzatorului este pertinenta si poate fi incadrata in limitele legale.
Sunt aspecte de negociere pe care dumneavoastra nu le-ati relatat aici, punand intrebari doar legat de cost final.
Cu respect.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, nu puteti, teoretic. Practic puteti, dar asteptati-va la o amenda.
Asta inseamna, fragmentarea platii, nu a tranzactiei.
Eu mai vad o problema, vanzatorul are ceva motive ptr a va cere asta, incercati sa aflati care sunt acelea.

manutmu a scris:

Va rog frumos ca sa inteleg: nu pot sa procedez asa: echivalentul a 50.000 RON cash in EUR si restul prin transfer bancar din contul meu in EUR in contul lui in EUR?
Plata asa inseamna fragmentarea unei tranzactii care e ilegal ?

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
tocmai ce am vorbit la notar si mi-a zis ca se poate 10mii cash si restul transfer bancar. vanzatorul ii vrea cash ca sa nu mai ii ia lui comision pe urma de retragere.
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Au mai fost cazuri in care individul cu banii a foat urmarit de la banca la locul tranzactie si a ramas fara ei.
Priviti comisionul bancii ca pe o asigurare impotriva unor asftel de situatii.
Cine stie ce mai ascunde bunul. Poate eate mandatat sa vanda apartamentul si vrea sa sustraga banii fara sa existe o dovada a primirii banilor.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca vanzatorul nu vrea sa piarda din suma la retragerea de la banca, prin aplicarea comisionului, va puteti obliga dvs. sa suportati aceste costuri. Daca isi deschide cont la aceeasi banca ca si dvs., transferul de bani de la dvs. la el nu se comisioneaza, deci ii veti plati doar comisionul de ridicare. Simplu si, mai ales, LEGAL !
Ultima modificare: Miercuri, 17 Aprilie 2019
friday_325, utilizator

Alte discuții în legătură

Daca de vrea cumpararea unei case la tara in valoare de 25000 ... mitabiciclista mitabiciclista Daca de vrea cumpararea unei case la tara in valoare de 25000 de euro de trei cumparatori sot ,sotie si fiul majjor in varsta de 23 de ani in cote egale de 1/3 ... (vezi toată discuția)
Legea plati cash persoane fizice Adrian_Banica Adrian_Banica Buna ziua , suntem 2 proprietari , eu detin 37.5 cota parte , iar celalalt copropietar 62.5 cota parte dintr-o garsoniera. Am facut un precontract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Cont bancar vanzare cumparare leonardy44 leonardy44 Buna ziua! la cumpararea unui bun ,care este valoarea admisa pentru ca virarea banilor sa nu se mai faca prin cont bancar? Multumesc! (vezi toată discuția)