avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Printr-un fals în acte comis de un angajat al ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Printr-un fals în acte comis de un angajat al primăriei mi s-a furat, practic, un teren care apoi a fost vândut. De când începe să curgă termenul de prescripție pentru infracțiunea de fals intelectual?

Buna ziua,

Va rog frumos sa imi spuneti pentru infractiunea de fals intelectual (fals in inscrisuri de catre un functionar al Primariei) - de cand incepe sa curga termenul de prescriptie? Acest functionar a falsificat un act dar eu nu am avut cunostinta pana recent de acest lucru. Care este data de la care incepe sa curga termenul de prescriptie in acest caz?

Pot face o actiune separata ca dosar civil pentru solicitarea pretentiilor morale si materiale?

Prin falsul in acte comis de angajatul Primariei mi s-a furat practic un teren care apoi a fost vandut. Ce pot solicita si mai ales ce valoare si ce articole sunt incidente?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Acest art. Poate il ajuta ???
Art. 549^1. Procedura de confiscare sau desfiintare a unui inscris in cazul clasarii


(1) In cazul in care procurorul a dispus clasarea sau renuntarea la urmarirea penala, confirmata de judecatorul de camera preliminara, si sesizarea judecatorului de camera preliminara in vederea luarii masurii de siguranta a confiscarii speciale sau a desfiintarii unui inscris, ordonanta

Ultima modificare: Duminică, 5 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Dle avocat, angajarea raspunderii civile delictuale reprezinta o actiune pe civil diferita de solicitarea pretentiilor (in urma prejudiciului de furt de teren prin comiterea de fals intelectual in inscrisuri)?

Solicitarea pretentiilor poate fi pe plan material (despagubirea pentru bunul imobil si pentru ca am auzit ca acesta ar fi fost si vandut intre timp), cat si pe plan moral (daune morale si toata situatia in care am fost pus) ? Iar taxa de timbru am inteles ca este 3% din valoarea solicitata (pe civil), asa este?

@soparla62
Multumesc, deci in cazul in care se claseaza dosarul pe penal - pot apela la aceasta procedura? Dar, daca terenul a fost vandut intre timp unui cumparator de buna credinta, se mai poate desfiinta inscrisul?

Pot fi facute ambele actiuni (solicitare pretentii, angajare raspunderii civile delictuale) si aceasta procedura de desfiintare a inscrisului concomitent?
Ultima modificare: Duminică, 5 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Nu, sunt una şi aceeaşi acţiune, în care solicitaţi tragerea la răspundere civilă delictuală şi formulaţi pretenţiile pe care le aveţi, şi probele pe care se bazează. Acordarea despăgubirilor este consecinţa răspunderii. Puteţi solicita şi daune materiale şi daune morale. Taxa de timbru nu ştiu exact cât este, dar găsiţi toate detaliile în OUG nr. 8o/2013 privind taxele judiciare de timbru.

Da, dacă înscrisul este fals se poate desfiinţa oricând. Acum, cele două acţiuni nu aveţi cum să le faceţi concomitent, fiindcă, în caz de clasare, procurorul trebuie să sesizeze judecătorul cu cerere de desfiinţare a înscrisului, nu dumneavoastră. Deci depindeţi de agilitatea şi interesul procurorului. Dumneavoastră concentraţi-vă pe acţiunea civilă.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
Dle avocat Alexandru Matache acest art. 549 "1" din ncpp mai este de actualitate ? Este ori nu este procurorul obligat ?
. 549^1. Procedura de confiscare sau desfiintare a unui inscris in cazul clasarii

(1) In cazul in care procurorul a dispus clasarea sau renuntarea la urmarirea penala, confirmata de judecatorul de camera preliminara, si sesizarea judecatorului de camera preliminara in vederea luarii masurii de siguranta a confiscarii speciale sau a desfiintarii unui inscris, ordonanta de clasare sau, dupa caz, ordonanta prin care s-a dispus renuntarea la urmarire penala confirmata de judecatorul de camera preliminara, insotita de dosarul cauzei, se inainteaza instantei careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta, dupa expirarea termenului prevazut la art. 339 alin. (4) ori, dupa caz, la art. 340 sau dupa pronuntarea hotararii prin care plangerea a fost respinsa ori prin care a fost confirmata ordonanta de renuntare la urmarire penala.

-Nu mai citați integral mesajul imediat anterior. Apăsați, vă rog, pe Răspunde că îngreunați citirea topicului. Mulțumesc-
Ultima modificare: Duminică, 5 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Părerea mea este că textul legal evocat nu îl obligă pe procuror să solicite şi desfiinţarea înscrisului, dar aşa ar fi normal, să o facă. Procurorul este suveran în faza de urmărire penală şi nu există sancţiune prevăzută în Codul de procedură penală pentru procuror dacă nu este vigilent să ceară şi desfiinţarea înscrisului.

Alte discuții în legătură

Are procurorul obligația de a cere judecătorului anularea unor acte când constată falsuri în înscrisuri oficiale? soparla62 soparla62 INTRBARE : Cand procurorul constata falsuri in inscrisuri oficiale dar faptele sunt prescrise are acesta obligatia sa ceara judecatorului de camera ... (vezi toată discuția)
Art. 341 alin.6 lit. b cod proc. pen. crimxm crimxm Buna ziua, Am calitatea de petent intr-o cauza penala, finalizata cu \"clasare\" de catre Parchetul d.p.l.Jud sect.... Am depus Plangere in temeiul art 340 ... (vezi toată discuția)
este obligat sau nu este obligat procurorul, in cazul in care dispune clasarea sau renuntarea la urmarirea penala sa solicite instantei de judecata anularea actelor false si a celor subsecvente, cornaca cornaca Printr-un fals în acte comis de un angajat al primăriei mi s-a furat, practic, un teren care apoi a fost vândut. In anul 2005 un secretar de primarie a ... (vezi toată discuția)