avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Control Itm
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Control Itm

Buna seara,in primul rand multumesc pentru timpul acordat,a o intrebare;Am lucrat la o firmă de pază unde nu mi sau plătit unele drepturi salariale,in cauza am făcut o petitie la itm in urma careia am primit un răspuns de care nu sunt multumit având în vedere că aveam probe concludente,fapt pentru care îi suspectez ca nu si au facut datoria.In acest caz ce pot face?cum pot controla daca si au facut datoria?mersi fff mult!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:32, 27 Aprilie 2019
Buna dimineata,ok am inteles ce ati spus,dar ca se omite o intrebare;Eu ca fost angajat ii suspectez pe cei de la itm de blat cu angajatorul la care lucram,deoarece dovezile erau multe cum pot sa i trag la răspundere pe cei de la itm?daca fac o petitie la ministerul muncii sa faca un control la itm sa vada daca si au facut datoria conform legii si in paranteza(nu si au luat dreptul)?

Editat : citare raspuns anterior.
Ultima modificare: Vineri, 26 Aprilie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ce trebuia sa faca ITM-ul si nu a facut ?
Daca detineti dovezi certe este dreptul dvs. sa depuneti o sesizare scrisa la Inspectia muncii/ Ministerul muncii. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire.
Nu este suficient sa ii suspectati dvs. pe cei de la ITM de blat cu angajatorul. Trebuie sa aduceti dovezi in anexa la sesizare.
Legea 108/1999
art.19
Inspectorii de muncă, purtând asupra lor legitimaţia şi insigna care atestă funcţia pe care o îndeplinesc în exercitarea atribuţiilor stabilite prin lege, au următoarele drepturi:
....
i) să dispună angajatorului măsuri, în vederea remedierii într-un timp determinat a neconformităţilor constatate;
.....

In speta, prezentarea dovezii plății drepturilor salariale este o masura care se incadreaza in prevederile de mai sus.

Neîndeplinirea sau îndeplinirea parţială de către entitatea controlată a măsurilor dispuse de inspectorul de muncă, la termenele stabilite de acesta, este sanctionata cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei de catre ITM.
Buna ziua si sărbători fericite!Am vorbit cu uni colegi de încredere care mai lucrează la firma respectiva,si nu sa schimbat nimic;Tichetele de masa tot din salariu le scade,adica trebuie să iei sa zicem pe o luna 10 milioane salar (dupa cate ore ai lucrate ca esti pletos la ora)ei iti dau 7 milioane si de restul iti da tichete de masa (cam băgate pe gat)eu stiu ca nu i legal asa ceva trebuie să iti dea bani aferenti orelor lucrate si daca vor sa dea tichete de masa dau (nu sunt obligati)dar nu e legal sa ti le scadă din salariu!!!
Sporur de 25 la suta nu le da nici acum!si atunci ce masuri a luat Itm -ul?

Editat :
citare raspuns anterior
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Aprilie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Care este procedura in cazul in care nu plateste angajatorul? Hogyes Nimro Hogyes Nimro Lucrez la o firma si mi sa terminat perioadta de proba si inca nu a platit pe luna octombrie si noiembrie si nici tichetele de masa nu sau dat. Am demisionat ... (vezi toată discuția)
Cum putem recupera restanțe din 2017 ? Toader Ionel Toader Ionel Ne-am angajat la Sc Turbo mecanica sa în decembrie 2015 , in 2016 nu am primit nimic din drepturile , bani de concediu , prima de Paști , prima de Crăciun ... (vezi toată discuția)
Care este demersul pentru recuperarea salariului neplatit de angajator? CAPRI CAPRI Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti care sunt demersurile pentru a putea recupera salariul neplatit de angajator? Mi-am dat demisia pe data de 14.04.2017 iar ... (vezi toată discuția)