avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... legea mai presus decat conventia partilor
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

legea mai presus decat conventia partilor

Buna ziua!
am o intrebare: se incheie un contract pe 5 ani intre doua parti dintre care una este institutie publica.Dupa 2 ani de la incheierea contractului se schimba legislatia si institutia publica este in imposibilitatea de a mai continua contractul-datorita conditiilor noii legislatii. Poti rezilia contractul desi nu a expirat perioada de desfasurare pe motivul schimbarii legislatiei sau trebuiesc gasite noi solutii!!?? multumesc
Cel mai recent răspuns: Ramona24 , utilizator 11:12, 24 Noiembrie 2009
Buna ziua !
Cred ca se poate , daca in contract este prevazuta si clauza rezilierii datorita cazului fortuit care in dreptul civil se interpreteaza prin imprejurarea interna care isi are originea in campul de activitate a debitorului sau o imprejurare de origine externa care nu are caracter extraordinar si poate fi prevazuta si evitata cu diligenta si grija de care este in stare omul cel mai capabil.
Cu stima !
Ultima modificare: Marți, 24 Noiembrie 2009
Marius Zaharia, Avocat
Va salut! In drept exista un principiu care spune in latina "pacta sunt servanda" sau mai pe intelesul nostru , conventia este lege intre parti, deci cei care au incheiat-o trebuie sa respecte intocmai ce este scris acolo. Totodata, acest principiu are si niste limitari, iar una dintre ele este legalitatea conventiei. Prin urmare, odata ce intra in vigoare o lege(ce stim ca are efecte pentru viitor) si este in contradictie cu conventia incheiata anterior, aceasta din urma se reziliaza de drept. In orice caz, nici un act dintr-un stat de drept, nu-si poate produce efectele in afara legii,in caz contrar fiind lovit de nulitate absoluta.

O zi buna!
Exista doua principii care guverneaza aplicarea legii in timp:
1) principiul neretroactivitatii legii civile noi;
2) principiul aplicarii imediate a legii civile noi.
Ele se presupun si se completeaza reciproc.
1) este regula juridica potrivit careia o lege civila se aplica numai situatiilor ce se ivesc dupa adoptarea ei, iar nu si situatiilor anterioare.
Constitutia dispune in art.15 (2) ca “Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale mai favorabile”.
Acest principiu, este consacrat si in Codul civil in art.1. “Legea dispune numai pentru viitor; ea n-are putere retroactiva”.
2. Principiul aplicarii imediate a legii civile noi - adica, de indata ce a fost adoptata, legea noua se aplica tuturor situatiilor ivite dupa intrarea ei in vigoare, excluzandu-se astfel aplicarea legii vechi.
Acest principiu nu este consacrat expres, el este o consecinta fireasca a principiului neretroactivitatii.
Exceptiile de la aceste principii sunt:
1. retroactivitatea legii civile noi, adica legea civila noua se aplica si pentru situatii anterioare adoptarii ei.
- aceasta exceptie se aplica daca este consacrata expres in legea noua, deoarece exceptiile nu se prezuma, ele fiind de stricta interpretare si aplicare.
In prezent este inadmisibila aceasta exceptie datorita textului imperativ al art.15 (2) dinConstitutie.
2. ultraactivitatea legii civile vechi, adica legea veche isi mai produce efectele un timp oarecare, deci a intrat in vigoare o lege noua, binenteles la situatii determinate, precizate de legea noua. Aceasta trebuie prevazuta expres in legea noua fiind o exceptie.
Referitor la retroactivitatea legii - legea penala mai favorabila, retroactiveaza.
Daca de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva a faptei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea cea mai favorabila (Angheni).
Un alt aspect al retroactivitatii il reprezinta legile interpretative. Legea interpretativa se integreaza in actul normativ interpretat care este anterior.
Legile interpretative au caracter retroactiv, deoarece se aplica din momentul intrarii in vigoare..
Depinde deci care este legea la care faceti referire, si ce anume prevede ea, care sunt dispozitiile ,cum anume , caror situatii si de cand se aplica.
Legea noua spune clar ca instituia publica in cauza nu mai poate exercita astfel de activitati(care erau prevazute in vechiul contract).Bun , dar sa spunem ca se poate gasi o solutie pt derularea contractului in cauza pana la sfarsitul perioadei inteleasa initia,dar intervine o alta problema care ar putea pune in imposibiliate derularea lui.Aceasta fiind:pt desfasurarea contractului respectiv in fiecare an institutia publica aproba o suma de bani, iar pentru anul in curs suma respectiva nu este suficienta pt a se respecta toate conditiile contractului, bugetul este mai mic.Ce se intampla, cealalta parte poate actiona in judecata institutia pt nerespectarea contitiilor contractuale?#-o multumiri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea pensiilor unitare poate fi retroactiva? ic.popescu ic.popescu poate in conformitate cu legile si practica aplicata in tata ca noua lege unitara a pensiilor sa fie aplicata retroactiv? cand s-a trecut la punctul de pensie, ... (vezi toată discuția)
Legea privind reducerea perioadei de ccc kati38 kati38 legea care se va da pt reducere crestere copil...este pt mamele care vor ramane de la 1 ianuarie sau si pt cele care sunt in crestere copil? (vezi toată discuția)
Cum va proceda justitia? nikolos nikolos daca se judeca un penal in paralel cu civil si intre timp intra noul CP cum se va judeca cazul atunci si cum vor fii aplicate pedepsele?> (vezi toată discuția)