avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Soțul a schimbat yala de la apartamentul bun comun, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Soțul a schimbat yala de la apartamentul bun comun, din care am plecat de frică. Ce șanse am să obțin cheia dacă fac plângere la poliție?

Buna ziua,

Sunt in proces de divort cu sotul meu. Am depus acțiunea de divort în sept 2018, primul termen a fost în feb 2019 Iar al doilea termen este pe 17 mai. Am luat această decizie în urma a 3 certificate medico legale. În sept am obținut si ordin de protecție timp de 6 luni,ordin care a expirat în martie. Atunci am fost nevoită să îi dau cheile la apartament si sa nu mai locuiesc acolo din cauza fricii. Acum el a schimbat yala si lacatul de la posta si refuza sa imi dea cheile aferente. Mentionez ca apartamentul este bun comun achiziționat în timpul căsătoriei ,la fel și masina care acum este la mine. Practic eu ma folosesc de masina, în condițiile în care el n-ar folosi-o si el se foloseste de apartament. Are pretenția să ii dau masina dar el nu vrea sa imi dea cheile aferente apartamentului si de la posta. Ce e de facut in acest caz? Eu am si un copil, copil care nu a primit nici un ajutor bănesc pentru întreținerea și educația lui din sept 2018. Dacă fac plângere la poliție ce șanse am sa obtin cheia de la apartament sau in baza cărui articol ar fi nevoit să o dea(încă o dată precizez ca in actele apartamentului suntem amandoi). Va multumesc din suflet pentru raspuns.

Ultima modificare: Miercuri, 15 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Gi-jane bun propriu în accepția lui, cine decide? Ca soțul considera ca erau bunuri proprii lui aflate pe proprietatea lui.
Este legal sa iei lucruri de pe proprietate comuna fără nici o dovada ca sunt ale tale?
Faptul ca imobilul a fost achiziționat în timpul căsătoriei nu înseamnă că au cote egale. Trebuie arătat cine cu cât a participat iar strict din ce spune userul a fost departe de egalitate.
Separat de subiect, as sugera inițiatoare topicului sa ceara și cheltuieli datorita faptului ca din cauza agresiunilor recente și a mutării soțului înapoi în casa ea nu a putut folosi apartamentul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
bun propriu în accepția lui, cine decide?

legea.. aia spune de la bun inceput, ce e bun comun si ce nu.
Este legal sa iei lucruri de pe proprietate comuna fără nici o dovada ca sunt ale tale?

Dovezi sunt.. fie cu acte, martori etc, cui trebuia sa dovedeasca ca nu am inteles ? Domnul sa faca plangere la politie pt furt intre soti si apoi se ajunge si la dovedit.


Faptul ca imobilul a fost achiziționat în timpul căsătoriei nu înseamnă că au cote egale. Trebuie arătat cine cu cât a participat iar strict din ce spune userul a fost departe de egalitate.

Strict, de unde ati dedus asta ?
oricum, ce legatura e cu sibiectul, asta se va transa la partaj..Bunul se prezuma ca a fost achizitionat prin contributii egale, daca omul vrea o cota mai amare, cere si dovedeste ca a contribuit cu mai mult.. si dat fiind ca acuma femeia nu mai contibuie cu nimic si el plateste ratele in continuare, posibil ca va obtine sa ii fie atribuita casa, creditul si va plati o sulta.. mai mica sau mai mare, nu ne intereseaza ca nu e subiectul.
Intrebarea e asta :
Dacă fac plângere la poliție ce șanse am sa obtin cheia de la apartament sau in baza cărui articol ar fi nevoit să o dea(încă o dată precizez ca in actele apartamentului suntem amandoi).

Raspunsul e ca nu obtine nicicum,nici prin plangere , nici pe cale civila, iar sfatul dvs de a sparge usa.. e indemn la comiterea infractiunii de distrugere si violare de domiciliu.
femeia s-a mutat de bunavoie si cu o hotarare de reintegrare in locuinta mai intra , daca sotul nu ii permite si nu pare ca ii permite.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Mai 2019
gi-jane2, moderator
Din pacate stiu ca nu voi avea prea mari șanse să am o cota parte mai mare,ptr ca e adevarat ca rata care o plătește este de 1500-1600 ron(apartam achiziționat cu franci). Cu toate ca in casa s-au investit cel putin 20000 lei(balcoane, izolare interioară și exterioară, mobila,etc), plus inca 5000 de ron, bani dati de părinții mei. Toate aceste investiții au fost făcute cu banii părinților mei. În fine, daca nu voi avea parte, asta e, voi considera ca am stat in chirie. Acum eu ma gandesc si la copil. El nu face parte? Pana la urma este moștenitor. Nu are si el o parte?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, doamna, nu are la ce sa faca parte, partajul e intre soti pe n=bunurile pe care le-au achizitionat in comun. Copilul se chema mostenitor, la decesul unuia din parinti, deci dupa ce moare tatal, copilul mosteneste, daca o avea ce.
Infracțiune ca spargi ușa apartamentului de la care ai pierdut cheia?
Nu cred.
Poate doamna a fost in vizita la părinți și acum se întoarce acasă. Vrea sa se asigure ca e yala schimbata și se rupe cheia în ușă, nu trebuie sa schimbe butucul?
ATI făcut cerere sa va scoată de la întreținere? Eu asa vad lucrurile. Dacă nu ați făcut înseamnă că încă locuiți acolo.
Întrebare, fiind și casa ei, chiar dacă nu se ibtiarce și nu se reintegreaza chipurile nu are dreptul sa aibă acces la proprietatea ei?
Domnul a venit cu politia și a primit cheia fără reintegrare, doamna de ce nu poate proceda întocmai?

Alte discuții în legătură

Daca sunt data afara din locuinta proprie de catre sot, care ... M Ana M Ana Daca sunt data afara din locuinta proprie de catre sot, care este bun comun, dobandit in timpul casatoriei, ce lege incalca acesta? (vezi toată discuția)
Fosta soție a schimbat yala și a solicitat atribuirea provizorie a locuinței. Îmi poate interzice accesul invocând ,,dreptul la intimitate"? Cristofir Cristofir Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca am vreo sansa sa mai locuiesc in apartamentul proprietate comuna cu fosta sotie in urmatoarele conditii, tinand cont de ... (vezi toată discuția)
Poate avea copilul drept de locuinta imediat dupa nastere,in caz de divort? tumi tumi buna ziua ,as dori,sa stiu daca un copil rezultat din casatorie,la divort,poate dobandi drept de locuinta,de la momentul nasterii lui,in conditiile in care ... (vezi toată discuția)