avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... \"Am condus fara permis\"
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

"Am condus fara permis"

Buna seara,
Am o problema si as vrea daca se poate sa ma lamuriti cu un raspuns exact ca sa stiu ce am de facut mai departe.
Am sa povestesc cele intamplate ca sa intelegeti despre ce este vorba.

In anul 2015 octombrie, am avut un accident de circulatie in apropiere de casa. Au venit cei de la rutiera au constatat accidentul, am mers la Udriste am dat declaratie, si mi-au retinut permisul. Mi-au dat dovada de circulatie cu drept de prelungire pana la solutionarea cazului. A durat din luna Noiembrie 2015 pana in luna Mai sau Aprilie 2016, nu mai stiu exact. In acest timp am fost oprit intr-o seara de un echipaj de politie pentru un control de rutina si mi-au cerut actele. In acea seara nu am avut niciun act la mine, nici macar buletin, masina era cu numere rosii, aveam decat acel document pentru numere provizorii. Am mers la sectie, am dat declaratie ,dupa care am plecat acasa. Cei de acolo mi-au spus sa merg acasa si sa stau linistit ca asa este procedura cand mergi cu dovada dar nu o ai la tine, ca ei nu au cum sa verifice valabilitatea dovezii si ca nu am de ce sa imi fac griji. In Mai sau Aprilie 2016 cand m-am dus la judecatorie sa prelungesc dovada de circulatie, mi-au spus ca nu mai este nevoie si ca pot merge la Udriste sa imi ridic permisul. Am mers acolo, cu decizia aceea de clasare a cazului si mi-am luat permisul inapoi.

Anul acesta pe 19 Ianuarie, am fost oprit de un echipaj de politie pentru viteza. Mi-au retinut permisul pe 90 zile si mi-au dat dovada cu drept de circulatie de 15 zile, adica pana pe 04 Februarie. Din data de 04 Februarie si pana pe data de 14 Mai 2019 nu am condus deloc. Azi 14 Mai 2019, cand am mers la Udriste sa ridic permisul mi-au spus ca nu mi-l pot da, deoarece am un dosar penal din 2016 pentru conducere fara permis si ca ei nu stiu cum de am condus eu din 2016 si pana in 2019. Le-am spus ca pana sa imi retina permisul in ianuaroe 2019, am mai fost oprit in trafic de politie pentru control si nu am avut probleme, nimeni nu a spus nimic despre aceasta situatie. Dupa care s-au uitat mai bine in baza lor de date si au spus ca am dreptate, ca abea in luna Aprilie 2019 a ajuns dosarul in baza lor de date si ca de aceea nu am avut probleme pana acum ca nu se vedea acest lucru in sistem.

Intrebarea mea este urmatoarea: Ce se intampla de acum inainte, care sunt urmarile, care sunt pasii de urmat pentru a rezolva aceasta problema?
Sincer sunt speriat de vestea pe care am primit-o azi de la cei de la Udriste ca am dosar penal. Mentionez ca nu am avut niciodata probleme cu legea (in afara faptului ca am luat amenzi de circulatie). Asta ar fi prima oara cand mi se intampla ceva atat de grav din punct de vedere al legii.
Fapta reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
Raportat la starea de fapt descrisă, fapta concretă comisa de dumneavoastră nu comporta o gravitate sporită. Dacă nu aveți antecedente penale și sunteți integrat in societate (loc de munca, familie, alte elemente favorabile) aveți șanse mari sa nu primiți o soluție de condamnare (nici cu suspendare sub supraveghere), ci o soluție de amânare a aplicării pedepsei sau cel mult o condamnare la pedeapsa amenzii penale.

Oricum, nu stati in pasivitate și depuneți la dosar elemente care va favorizează, in circumstantiere. Exista și varianta încheierii unui acord de recunoaștere a vinovatiei cu procurorul, in faza de urmărire penală, in care sa se negocieze soluția care sa se ia împotriva dumneavoastră.

Explicația pentru ce vi s-a întâmplat e ca in 2016 ați condus cu dovada expirata probabil, atunci când V-au oprit și nu o aveați la dumneavoastră, pentru ca dovada trebuie reînnoită la fiecare 30 zile. Polițiștii V-au mințit când au zis ca e totul in regula și vi s-a deschis dosar penal.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
Buna dimineata,

Va multumesc din suflet pentru raspuns!
Mai am o intrebare dace se poate!
Imi puteti spune ce "Elemente" trebuiesc depuse? Deoarece eu am decat acea ORDONANTA DE CLASARE din 10.03.2016
Orice înscrisuri care sa ateste elemente pozitive despre dumneavoastră. Diplome, certificate, atestate, contracte de munca, orice alte realizări, certificat de căsătorie, caracterizări pe care sa le facă oameni bine văzuți in societate despre dumneavoastră și așa mai departe.
Daca nu v-ati prelungit dreptul de circulatie si ati fost depistat ca ati circulat cu autovehiculul, vi s-a intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute si pedepsite de art. 335 alin. 2 c.p. La un moment dat, veti fi citat sa va aduca la cunostinta calitatea de suspect si daca doriti o sa dati declaratie. Asigurati-va apararea.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Mai 2019
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada expirata lucian25 lucian25 Am si eu o nelamurire,acum 2 ani am avut un accident cu vatamare corporala,precizez ca cele 2 persoane nu au avut nevoie de spitalizare leam dus doar la ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat valentin00 valentin00 in data de 20-11-2015 mia fost suspendat permisul ptr 90 de zile ( 103 km localitate ) plus 30 de zile total 120 zile suspendare , in data de 26-12-2015 am ... (vezi toată discuția)
Ce anume ar trebui sa scriu in cerere astfel incat procurorul sa imi elibereze o dovada de circulatie si in cat timp se solutioneaza un dosar penal? Nicolae2311 Nicolae2311 Buna ziua, am si eu o problema. Am fost oprit de un ag. de la politia rutiera care pretindea ca am trecut pe culoarea rosie a semaforului, mi-a suspendat ... (vezi toată discuția)