De ani de zile de cand s-au mutat sub mine, vecinii mei nu au facut decat sa se ia de mine pentru galagie. Eu de fel sunt o persoana linistita, nu dau muzica tare, nu fac reparatii sau renovari decat o data la o suta de ani, nu bat snitele, nu sar prin casa... Tot din cauza lor incerc sa fiu si mai silentios decat sunt si sa fiu un vecin de treaba. Dar vecinii mei se iau in continuare de mine si asociaza orice zgomot venit din bloc cu prezenta mea si deja ma simt hartuit pe nedrept. Voi expune cateva exemple:
O data un vecin de pe etaj facea zgomot reparand usa de la intrare, eu venind acasa i-am surprins pe vecinii de sub mine care urcau croiti sa se ia de mine. Cand au vazut ca eu deabea veneam de la munca erau foarte socati ca nu eram eu galagiosul.
Alti vecini au copii mici si se mai aude cate un troncanit, un planset, un tipat, dar e normal, asa sunt copiii. Aparent vecinii de sub mine nu au fost de acord cu aceste zgomote si mi-au dat mesaj ca sa incetez cu galagia, crezand ca eu sunt autorul.
Astazi, picatura care a umplut paharul, eram in afara orelor de liniste si cu o surubelnita electrica incercam sa-mi reglez usile de la noul mobilier. Camera fiind destul de spatioasa si goala amplifica zgomotul pocniturilor. Bineinteles ca m-am trezit cu acesti minunati oameni la usa ca de ce fac galagie.
Astea sunt doar cateva exemple semnificative, ca dumnealor ar putea veni la mine la usa si legati la ochi la cat de des si-au exprimat nemultumirea.
Am incercat discutii si amiabile si mai rastite, dar fara nici un efect. Mereu sunt asaltat de batai in tevi, venit la usa si amenintat cu reclamatii si politie pentru cel mai mic sunet.
iordantonio
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
"...prin hartuire psihologica se intelege "orice comportament necorespunzator care are loc intr-o perioada, este repetitiv sau sistematic si implica un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intentionate si care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizica ori psihologica a unei persoane"
Este o interpretare noua, deoarece exista cazuri de hartuire morala sau psihologica sistematica asupra persoanei si aceasta hartuire nefiind de tip sexual, sau la locul de munca, nici despre egalitatea de gen, avand un continut mai general. Conform Noului Cod Penal: "...cetatenii care se simt agasati sau urmariti pot depune o plangere penala impotriva celor care ii hartuiesc."
Aici e ceva mai complicat: cine supara (hartuieste) pe cine: cel care face zgomot, sau cel care-i reclama permanent si obsesiv acest lucru. Fara dovezi de ambele parti nu se poate stabili, e posibil si ca ambii sa poarte o numita vina. Dar in afara orelor de liniste, legea permite locatarilor din condominiumuri sa desfasoare activitati normale, si apar zgomote inerente locuirii, sau a reparatiilor si nu vorbim aici de galagie intentionata sau muzica, harmalaie, petreceri repetate, urlete... Bataile dese in tevi sunt deranjante tuturor, daca apar nejustificat ca raspuns la orice mici zgomote. Cel mai agasant era sa alerge non-stop copiii prin apartamentul de deasupra, si sunt foarte multi care isi educa mai liber copiii, fara sa se gandeasca la deranj. O lege nescrisa a bunului simt zice ca in casa ta poti face orisice, dar fara a-i deranja pe altii Oamenii care locuiesc in comun isi asuma acest disconfort al zgomotului, doar daca nu este creat in mod deliberat exagerat si repetat. Cei mai sensibili sa evite sa-si organizeze viata la comun, in special dupa o varsta, cand au nevoie de liniste.
Sunt uimit de raspunsurile date aici .Mai toate beligerante inclusiv al d-nei avocate.Ba ca sa le faca reclamatii la vecini ,ba ca sa cheme politia ba ca sa-i dea in judecata pentru hartuire sau sa le faca zgomote aiurea in ciuda . Cam penibil .Treaba cred ca sta asa .Fara foc nu iese fum .Poate ca vecinii au mai confundat zgomotele facute de alti vecini cu zgomotele facute de d-stra dar cu siguranta ca ceea ce considerati dvs. a nu fi zgomot ,vecinii de dedesubt considera taman invers .Singura persoana care v-a raspuns corect este cea care v-a sugerat sa va masurati decibelii cu o aplicatie speciala si dupa aceea sa va indignati .Noi am fost torturati ani de zile de niste vecini de deasupra care stiau sa manipuleze pe ceilalti vecinii ,sa faca pe victimele ,sa se smiorcaie si sa faca pe nevinovatii insa in realitate faceau niste zgomote zi si noapte fix directionate in capul nostru si pe care prea putini vecini dimprejur le puteau detecta de unde veneau . Intai asigurati-va ca dvs. suneti perfect in privinta zgomotelor produse si dupa aceea puteti sa va reclamati si vecinii .
@domyno & AliaXa: Răspunsurile pe forum se dau pe speța prezentată de către inițiatorul topicului, nu pe diverse presupuneri și raportări la experiențe proprii (care pot sau nu pot fi relevante). Astfel, argumentele voastre nu sunt aplicabile, nici măcar pentru măsurarea decibelilor. Măsurarea se face în locul în care este constatat deranjul, deci eu pot măsura la mine acasă, dar e irelevant pentru că nu știu câți decibeli ajung efectiv la vecini.
În ceea ce privește problema, am avut una asemănătoare cu vecinii de sub mine. I-am încurajat să facă reclamație la poliție, ceea ce au și făcut. A venit poliția de 3 ori și de fiecare dată a constatat că nu există deranjul și că sesizarea e nefondată (de 2 ori mi-au spus polițiștii că au ascultat câteva minute la ușă, tocmai pentru a constata dacă e fondată reclamația). După aceste 3 vizite, le-am spus calm și frumos într-o după-amiază că dacă voi mai fi deranjat de ei sau de poliție din cauza lor, reclamațiile vor veni de la mine împotriva lor. Cu înregistrări când îmi bat la ușă, cu deranjul cauzat de bătăile în țeavă etc. Reclamații și pentru faptul că mă deranjează nejustificat în mod constant și pentru că apelează și folosesc nejustificat resursele organelor de poliție.
De câteva luni s-au liniștit, ceea ce sper să dureze.