avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Legitimatie RATB
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Legitimatie RATB

am folosit o copie dupa legitimatia de angajat de pe vremea cand lucram in functia controlor ratb pentru a circula gratuit chiar si dupa ce nu am mai fost angajat. Un controlor mi-a confiscat copia zicand ca nu am voie sa circul cu copie ci cu originalul. Avand in vedere ca legitimatia era folosita atunci cand lucram in functia de controlor pentru a ma identifica in fata calatorilor, actiunea mea de a folosi aceasta legitimatie pt a circula gratis desi nu mai sunt angajat se considera infractiune? Sau doar contraventie? Pot fi chemat in instanta?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Dana Fatol , Avocat 09:02, 20 Mai 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Din punctul meu de vedere fapta dvs. e uz de fals. Legitimația dvs. corespundea cândva realității, însă în momentul când dvs. l-ați folosit și știați că nu mai corespunde realității deja era un înscris fals..

Art. 323
Uzul de fals
Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată.


Ar putea fi încadrată și ca înșelăciune fapta dvs. pt că ați produs o pagubă prin beneficiu nerealizat de către stat (nu ați cumpărat bilete)

Art. 244. Inselaciunea
(1) Inducerea in eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Inselaciunea savarsita prin folosirea de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el insusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.
(3) Impacarea inlatura raspunderea penala.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minimul și maximul pedepsei munliv munliv Bună seara. O întrebare pt sspecialiști, care sunt pedepsele pt inselaciune cu uz de fals cu fapta recunoscuta încă din faza de cercetare, și ce ... (vezi toată discuția)
Care este pedeapsa ce poate fi aplicata pentru un dosar de urmarire penala pentru inselaciune? gogu88 gogu88 o persoana a inheiat un contract de prestari servicii cu un individ acesta a complectat cu date fictive de teama unui control de la garda financiara si a ... (vezi toată discuția)
Ultraj si uz de fals ? Ale21scumpica Ale21scumpica Buna ziua. ..Am cumpărat o mașină neînmatriculata ...Nu am reușit sa fac un contract pt ca respectivul plecase din țară. ..După un timp Am vândut ... (vezi toată discuția)