avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Legal sunt sotie sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Legal sunt sotie sau nu?

M-am casatorit in 1980, iar in 1991 am divortat. In urma casatoriei am doi copii care acum sunt de 19 si 21 ani. La divort am fost doar eu iar sotul nu a fost niciodata si nu imi aduc aminte daca atunci am solicitat revenirea la numele de fata.De cand ne-am casatorit si pana acum nu am fost despartita de sotul meu nici pe perioada divortului.Nu stiu cum arata sentinta stiu ca exista si ca s-a acceptat desfacerea casatoriei si cred ca si numele e cel de fata. Problema este ca nu ne-am interesat nici unul de sentinta ne-am facut ca nu exista actele nu le-am schimbat folosim certificatul de casatorie din 1980, si eu am in buletin numele dupa sot. Nu stiu daca sunt implicatii grave in cele spuse, dar sa ma lamuriti daca vor fi probleme daca eu si/sau sotul decedam, cu succesiunea dupa un imobil achizitionat recent. La primariile din localitatile unde m-am nascut eu respectiv unde s-a nascut sotul am informatii ca s-a operat sentinta de divort si eu am pe certificatul de nastere taiat numele dupa sot si scris cel anterior.
Va rog sa-mi spuneti daca voi avea probleme cu dosarul cand voi iesi la pensie peste vreo 8 ani si in general daca pot continua cu numele dupa sot daca nu am dreptul. In cazul decesului meu familia va avea dificultati sa obtina certificat de deces pentru ca nu am numele din hotararea de divort? Va rog sa-mi scrieti care sunt consecintele. As vrea sa stiu daca pot sa continui cu aceasta situatie fara sa suport consecinte legale. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters114404 , utilizator 18:31, 9 Decembrie 2009
ma intreb cum de mai aveti certificatul de casatorie in original, din moment ce el se depune la dosar odata cu cererea de divort. ( sigur ati folosit certificatul cand ati facut buletine copiilor). In al doilea rand, cand ati dat divort, copiii erau minori, trebuiau incredintati cuiva, stabilita o pensie...hotararea de divort ar fi venit prin posta acasa.. Personal, nu cred ca sunteti divortata, dar mergeti la judecatorie sa caute adanc in arhiva
Adevarul este ca in cercul nostru de prieteni nu se cunoaste adevarata situatie, toti cred ca ne-am impacat atunci si nu am divortat. Daca ma duc acum si legalizez sentinta aceea atunci o sa se afle totul si imi este greu si sa explic la serviciu. M-am gandit ca poate exista prin lege ceva care sa considere ok faptul ca esti alaturi de un fost/actual sot atatia ani.
Daca vrem sa ne casatorim cum ne sfatuia cineva pe forum cum o sa depun la acte buletinul actual unde am numele dupa sot si sentinta legalizata (caci banuiesc ca fara aceea nu pot) in care scrie ca trebuia sa am numele de fata de acum cativa ani. Poate o sa am si implicatii penale. Va rog sa ma credeti ca pentru mine a devenit o probleme care imi creeaza insomnii. Nu vreau acum probleme si nici nu as vrea mai tarziu sa le creez alor mei .Ma gandesc ca daca declansez legalizarea sentintei se vor isca probleme si la locul de munca si nu vreau sa il pierd. Nu se stie cum vor privii sefii mei acest lucru, dar functia pe care o am si nu orice, imi poate fi periclitata.Poate o sa las totul asa si va fi cum vrea Dumnezeu. Nu am dat la nimeni in cap si nu am cazier. Oricum multumesc pentru ce mi-ati scris.
Dv. v-ati prezentat in fata instantei, ati propus si administrat probe, ati depus la dosar certificatele de nastere ale copiilor? S-au facut anchete sociale la domiciliul dv.? S-au audiat martori?

1. Daca raspunsurile la aceste intrebari sunt negative, atunci divortul nu s-a pronuntat ci cauza s-a suspendat pentru lipsa partilor, iar dupa un an s-a perimat, ceea ce se traduce in sensul ca dupa un an de la suspendarea solutionarii cauzei, cauza nu s-a solutionat pe fond, ci solutia este ca si cum nu ati fi depus niciodata o actiune de divort.

2. Daca raspunsurile la intrebarile de mai sus sunt pozitive, atunci este foarte probabil ca instanta sa fi admis actiunea de divort si atunci va recomand sa mergeti la instanta la care ati divortat pentru a obtine o copie legalizata de pe sentinta de divort cu care veti merge sa va schimbati actul de identitate la politie unde veti plati niste amenzi.
Dv., in acest moment, folositi un nume (pe care nu-l mai aveti), in mod ilegal.
Certificatul de casatorie il mai aveti deoarece nu la toate instantele se solicita la desfacerea casatoriei prezentarea originalului la dosar. Asa cum am mentionat cu alte ocazii, in jud. Brasov, la instante este suficienta o copie a certificatului de casatorie.
Dupa cum ati mentionat la Primarie - Serviciul de Stare civila s-a operat modificarea numelui. Daca instanta a solutionat cererea de divort si a admis-o, nu avea cum sa admita pastrarea numelui dobandit de dv. prin casatorie deoarece aceasta cerere ar fi fost admisibila numai daca sotul caruia i-ati fi purtat numele ar fi fost de acord (ceea ce nu este cazul, in speta deoarece ati spus ca acesta nu s-a prezentat). ;)
Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2009
Corina Capotã, Avocat
gi-jane a scris:

ma intreb cum de mai aveti certificatul de casatorie in original, din moment ce el se depune la dosar odata cu cererea de divort. ( sigur ati folosit certificatul cand ati facut buletine copiilor). In al doilea rand, cand ati dat divort, copiii erau minori, trebuiau incredintati cuiva, stabilita o pensie...hotararea de divort ar fi venit prin posta acasa.. Personal, nu cred ca sunteti divortata, dar mergeti la judecatorie sa caute adanc in arhiva

Sa caute adanc in arhiva sentinta? Dupa cate stiu dosarele de judecata din anii 80 din arhiva sunt compromise din cauza locului de depozitare-umezeala-si sunt slabe sanse sa aflu date din sentintele de atunci. Primariile unde avem inregistrate certificatele de nastere au un exemplar din sentinta care nu este legalizata de mine sau sot . Daca la tribunal nu exista sentinta definitiva si care sa fi fost legalizata de mine - asta e sigur- atunci nu este legal pronuntat divortul?Nu prea inteleg cand o sentinta devine definitiva.Pentru a fi definitiva e obligatoriu sa fie legalizata?
Imi aduc aminte ca pentru pensia alimentara la copii am avut o sentinta definitiva si legalizata dar inainte de divort si nu am folosit-o niciodata pentru ca nu am vrut. Asa am fost sfatuita de avocat sa fac atunci atunci pentru a primii eu copiii.Oricum va multumesc pentru remarca aceea cum ca dvs.nu credeti ca eu sunt legal divortata.Ar fi bina sa fie asa .
Legalizarea hotararii judecatoresti nu are nicio treaba.
Trebuie vazut daca s-a desfacut casatoria sau nu.
Variantele pot fi mai multe.Adica e posibil sa nu fiti divortata din punct de vedere juridic.
Se poate incerca si un proces acum daca nu reusiti sa aflati nimic.
Din pacate este atata zapaceala cu vechile dosare incat sansele sunt reduse...
Sa va faca un avocat o cerere, sa o depuna personal acesta si mai vedeti apoi.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Pentru a doua casatorie Val1977 Val1977 Buna ziua, Am divortat anul acesta in martie cand mi s-a eliberat hotararea de divort definitiva si irevocabila. M-am mutat in alt oras si as vrea ca la ... (vezi toată discuția)
Inregistrare divort in romania moni3463 moni3463 Buna ziua. Am fost casatorita in SUA, s-a pronuntat divortul recent tot in SUA. Eu, venita in tara, nu am inregistrat inca casatoria la starea civila. Am ... (vezi toată discuția)
Dosar cununie civila Aleahim21 Aleahim21 Pt a doua cununie civila mai e nevoie de ceva in plus, inafara de: - CI original + copii xerox - certificate nastere original + copii xerox - taxa 1 ron - ... (vezi toată discuția)