avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Legal sunt sotie sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Legal sunt sotie sau nu?

M-am casatorit in 1980, iar in 1991 am divortat. In urma casatoriei am doi copii care acum sunt de 19 si 21 ani. La divort am fost doar eu iar sotul nu a fost niciodata si nu imi aduc aminte daca atunci am solicitat revenirea la numele de fata.De cand ne-am casatorit si pana acum nu am fost despartita de sotul meu nici pe perioada divortului.Nu stiu cum arata sentinta stiu ca exista si ca s-a acceptat desfacerea casatoriei si cred ca si numele e cel de fata. Problema este ca nu ne-am interesat nici unul de sentinta ne-am facut ca nu exista actele nu le-am schimbat folosim certificatul de casatorie din 1980, si eu am in buletin numele dupa sot. Nu stiu daca sunt implicatii grave in cele spuse, dar sa ma lamuriti daca vor fi probleme daca eu si/sau sotul decedam, cu succesiunea dupa un imobil achizitionat recent. La primariile din localitatile unde m-am nascut eu respectiv unde s-a nascut sotul am informatii ca s-a operat sentinta de divort si eu am pe certificatul de nastere taiat numele dupa sot si scris cel anterior.
Va rog sa-mi spuneti daca voi avea probleme cu dosarul cand voi iesi la pensie peste vreo 8 ani si in general daca pot continua cu numele dupa sot daca nu am dreptul. In cazul decesului meu familia va avea dificultati sa obtina certificat de deces pentru ca nu am numele din hotararea de divort? Va rog sa-mi scrieti care sunt consecintele. As vrea sa stiu daca pot sa continui cu aceasta situatie fara sa suport consecinte legale. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters114404 , utilizator 18:31, 9 Decembrie 2009
:stunned:

Daca o mai exista/n-o mai exista dosarul...daca sotul nu s-a prezentat...daca hotararea nu i-a fost vreodata comunicata... daca...nu vorbesc eu acum mai mult decat trebuie...dar sa zicem ca ma intreb cu glas tare: oare cum ar putea fi vazuta o cale de atac promovata de cel pentru care nu s-a implinit termenul de promovare a caii de atac, finalizata cu o ...impacare a partilor??

Ar trebui cumva ca judele ... sa vrea sa para ca are orbul gainilor. Dar ar merita analizata varianta asta. Mai cu seama pentru ca datele problemei aici expuse conduc la ideea ca prietenii/colegii pot sa jure linistiti ca ei n-aveau habar ca omul e divortat.
Oricum, ar trebui cautat dosarul acela si in masura in care hartiile din el pot sa ajute ...comedia asta, nu incercati sa o jucati fara "regizor" (avocat).
Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2009
romascanu, moderator
Da, regia este deosebit de importanta.
Presupun ca sotul nu s-a casatorit.Adica niciunul dintre ei.
Daca stim acest lucru mie imi pare simpla situatia.
Drumul este drept.

avocat Claudiu Lascoschi
La primariile din localitatile unde m-am nascut eu respectiv unde s-a nascut sotul am informatii ca s-a operat sentinta de divort si eu am pe certificatul de nastere taiat numele dupa sot si scris cel anterior.

Daca nu obtineti rezultate in cautarile sentintei de divort din arhiva instantei, mergeti la Primarie si vedeti ce s-a operat, daca s-a operat in actele dv. de stare civila. Daca s-a operat desfacerea casatoriei atunci solicitati din arhiva acestei institutii o copie legalizata a hotararii de divort. Daca la Primarie zvonul nu se confirma, inseamna ca sunteti casatorita...inca... URA! Ati scapat de toate grijile pe care vi le-ati facut si dv. si noi de doua pagini incoace...;)
romascanu a scris:

:stunned:

Daca o mai exista/n-o mai exista dosarul...daca sotul nu s-a prezentat...daca hotararea nu i-a fost vreodata comunicata... daca...nu vorbesc eu acum mai mult decat trebuie...dar sa zicem ca ma intreb cu glas tare: oare cum ar putea fi vazuta o cale de atac promovata de cel pentru care nu s-a implinit termenul de promovare a caii de atac, finalizata cu o ...impacare a partilor??

Ar trebui cumva ca judele ... sa vrea sa para ca are orbul gainilor. Dar ar merita analizata varianta asta. Mai cu seama pentru ca datele problemei aici expuse conduc la ideea ca prietenii/colegii pot sa jure linistiti ca ei n-aveau habar ca omul e divortat.
Oricum, ar trebui cautat dosarul acela si in masura in care hartiile din el pot sa ajute ...comedia asta, nu incercati sa o jucati fara "regizor" (avocat).

Chiar ca este comedie. Si imi este ciuda ca acum o data cu varsta ma gandesc mult la implicatii. In anii de dupa divort sa zicem, nici nu mi-am facut probleme mai ales ca mi-am luat carnetul de conducere, pasaport pe care nu l-am folosit niciodata, buletin de identitate, mi-am completat studiile ( alea cu numele de fata asa cum am facut studiile superioare inainte de casatorie)si toate asa usor fara sa ma mai gandesc macar un pic ca eu poate ca sunt legal divortata si numele dupa sot nu-l mai pot folosi.In familie am trecut mai departe peste perioada divortului ca si cum nu a fost. Sotul ma ruga sa renunt dar m-am ambitionat sa merg pana la capat.Asa ca acum dupa trecerea anilor ma gandesc la implicatii. Mi-am facut curaj sa pun in dezbatere cazul meu pentru a nu declansa suspiciuni si a fii in situatia sa ma identifice persoane cunoscute care poate aveau ceva banuieli legate de relatia mea cu sotul. Am citit tot ce s-a dezbatut pe forum legat de situatia in care sunt. Cred ca o sa las lucrurile ca si pana acum. Nu am curajul deocamdata sa iau o hotarare. Sotul este incantat de ideea casatoriei. Pentru el nu sunt implicatii daca se afla. La mine este alta situatie. Nu o pot descrie dar bine nu va fi daca merg si iau sentinta si o legalizez. Asta daca o obtin de la tribunal.Stiu ca tot aman o situatie ce trebuia sa o clarific de mult dar nu am curaj sa o rezolv.acum. Acum pot spune ca e adevarata vorba aceea cum ca boala lunga este moarte sigura. In cazul meu este trist dar foarte adevarat. Si totusi raman la vechiul meu statut - sotie- chiar daca sunt tot mai convinsa ca ma amagesc. Va multumesc inca o data pentru sfaturile oferite. Toate sunt date cu buna credinta si bineanteles dupa lege,
cora2006 a scris:

La primariile din localitatile unde m-am nascut eu respectiv unde s-a nascut sotul am informatii ca s-a operat sentinta de divort si eu am pe certificatul de nastere taiat numele dupa sot si scris cel anterior.

Daca nu obtineti rezultate in cautarile sentintei de divort din arhiva instantei, mergeti la Primarie si vedeti ce s-a operat, daca s-a operat in actele dv. de stare civila. Daca s-a operat desfacerea casatoriei atunci solicitati din arhiva acestei institutii o copie legalizata a hotararii de divort. Daca la Primarie zvonul nu se confirma, inseamna ca sunteti casatorita...inca... URA! Ati scapat de toate grijile pe care vi le-ati facut si dv. si noi de doua pagini incoace...;)

Imi cer scuze ca dezbaterea cazului meu v-a determinat sa aveti reactia de mai sus. Am inteles ca persoanele care ma sfatuiesc aici o fac pentru ca vor nu pentru ca sunt obligate sa-mi citeasca cele scrise . Oricum dupa cum ati vazut am luat hotararea sa nu va mai retin atentia si sa inchei cu multumiri pentru sfaturi.
Ceea ce nu s-a inteles poate din cele scrise de mine este frica mea ca am incalcat legea, da frica ca exista o hotarare a unui tribunal pe care eu trebuia sa o respect acum cativa ani buni. Vroiam sa stiu implicatiile in timp asupra mea si a familiei daca voi continua sa nu o respect. Ma gandeam ca daca a trecut atat de mult timp se prescrie sau cam asa ceva . Asa am crezut de cate ori aveam eliberat un act de la vre-o institutie si nu sesiza nimeni nimic. De aceea am continuat sa neglijez problema iar acum imi este greu sa cred ca poate fi o problema cu actele mele. A fost prea usor. Poate nu este numai vina mea si ca mine au mai procedat multe femei. Atat despre aceasta situatie acum. Promit ca inchei definitiv discutia pe aceasta tema. Las timpul sa ma judece si voi vedea eu ce va fi aia va fi. Doar nu voi fi incarcerata pentru ca mi-am pastrat familia unita si nu am respectat un document pe care oricum am regretat ca l-am obtinut vreodata. Mandria prostului de a dovedi cat este de grozav. Cred ca asta am vrut eu demult sa-i demonstrez sotului meu. Si totusi ma mai vrea ca sotie si vrea sa imbatranim impreuna si vrea ca in urma sfaturilor dvs. sa mai ne casatorim o data.Scuze ca v-am scris atatea dar asta este . Am gresit si acum cand trebuie sa indrept lucrurile tot eu fac greseli nu el.Inca o data multumesc pentru sfaturi si promit ca nu mai revin cu nici o completare.

Alte discuții în legătură

Pentru a doua casatorie Val1977 Val1977 Buna ziua, Am divortat anul acesta in martie cand mi s-a eliberat hotararea de divort definitiva si irevocabila. M-am mutat in alt oras si as vrea ca la ... (vezi toată discuția)
Inregistrare divort in romania moni3463 moni3463 Buna ziua. Am fost casatorita in SUA, s-a pronuntat divortul recent tot in SUA. Eu, venita in tara, nu am inregistrat inca casatoria la starea civila. Am ... (vezi toată discuția)
Dosar cununie civila Aleahim21 Aleahim21 Pt a doua cununie civila mai e nevoie de ceva in plus, inafara de: - CI original + copii xerox - certificate nastere original + copii xerox - taxa 1 ron - ... (vezi toată discuția)